Kluski z mięsem z rosołu

Opublikowano: 27.03.2022 r., 16:07 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy obiad: kluski z mięsem
Kluski z mięsem z rosołu
Kluski z mięsem z rosołu znane jako kluski śląskie to rodzaj danie, które uwielbia każdy. Poznaj mój szybki i sprawdzony przepis na śląskie kluski i przygotuj rodzinny obiad.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 7 min
48 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Składniki dla 25 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Karkówka wieprzowa - 1 kawałek (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na kluski z mięsem z rosołu krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w wodzie do miękkości.

Ziemniaki poduś za pomocą praski i zostaw do ostygnięcia.

Ugotowane już mięso z rosołu zmiel i dopraw do smaku.

Do mięsnego farszu dodaj odrobinę rosołu lub wywaru warzywnego i wymieszaj, po to aby farsz nie okazał się zbyt suchy.

Do rozgniecionych ziemniaków wbij jajka i wsyp skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj dokładnie.

Gdyby ciasto było zbyt klejące, dodaj odrobinę więcej skrobi.

Ciasto uformuj w niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego.

Rozpłaszcz ją i dodaj odrobinę farszu.

Tak przygotowane kluski ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Cebulkę drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym. Kluski polej odrobiną tłuszczu, dodaj prażoną cebulkę.

Jak oceniasz przepis na kluski z mięsem z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat klusek z mięsem z rosołu

Kluski śląskie z mięsem to tradycyjne danie na terenie Dolnego Śląska. Jest to bardzo treściwe i pożywne danie na bazie ziemniaków i mięsa, które zapewni Ci sytość na długie godziny.

Poznaj mój przepis na kluski z mięsem z rosołu i przygotuj pyszne danie na obiad dla całej Twojej rodziny.

Będziesz potrzebować tylko kilku składników, będą to: ziemniaki, mięso z rosołu, cebula, mąka ziemniaczana i jajka.

Jest to dobra propozycja obiadowa, wtedy, gdy zostaną Ci ziemniaki z obiadu. W takich sytuacjach zachęcam Cię do przygotowania klusek śląskich według mojego przepisu lub szarych klusek.

Głównym składnikiem są tutaj ziemniaki, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Ta informacja będzie niezwykle ważna dla wszystkich osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2), których dieta powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym.

Zatem, jak zrobić kluski z mięsem z rosołu?

Wystarczy, że obierzesz ziemniaki, ugotujesz je w lekko osolonej wodzie i podusisz. Dokładnie tak jak byś przygotowywał puree ziemniaczane.

Chyba że masz gotowe ziemniaki, które zostały Ci z obiadu.

Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka, odrobinę soli i zagnieć ciasto w rękach.

Mięso gotowane, które zostało Ci z rosołu, zmiel za pomocą młynka, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Masę ziemniaczaną podziel na kulki o wielkości orzecha włoskiego, a następnie rozpłaszcz je w rękach, dodaj odrobinę farszu i ponownie uformuj kulki.

Gotowe kluski ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 10 minut.

Sam widzisz jak proste w przygotowaniu są kluski z mięsem z rosołu. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i pamiętaj o nim szczególnie wtedy, gdy po obiedzie zostaną Ci ugotowane ziemniaki lub mięso. Będzie to dobry pomysł na kolejny obiad lub kolację jeszcze tego samego dnia. Zawsze najlepszym rozwiązaniem jest ich ponowne wykorzystanie niż marnowanie żywości. To szybkie i łatwe danie będzie idealną propozycją na obiad dla całej Twojej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w kluskach z mięsem z rosołu

Lista alergenów dla klusek z mięsem z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusek z mięsem z rosołu

na 100g gotowej potrawy

Jeśli nie masz mięsa z rosołu, gotuj dowolny rodzaj mięsa i zmiel je lub skorzystaj z gotowego mięsa mielonego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
120.95
48.38
Białko (g)
9.39
3.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
11.88
4.75
Węglowodany przyswajalne (g)
10.47
4.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
0.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
3.90
1.56
Tłuszcze nasycone (g)
1.17
0.47
Tłuszcze nienasycone (g)
2.73
1.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.93
0.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
0.32
Cholesterol (mg)
32.13
12.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
5.49
2.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.10
4.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.14
Witamina E (mg)
0.13
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.49
2.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.20
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.97
5.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.65
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
28.50
11.40
Potas (mg)
375.04
150.02
Wapń (mg)
15.15
6.06
Fosfor (mg)
116.90
46.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.22
8.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
0.35
Cynk (mg)
1.16
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek z mięsem z rosołu 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek z mięsem z rosołu

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Karkówka wieprzowa
500 g
1 kawałek
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
37.00