Przepis na kluski z mięsem z rosołu krok po kroku

Składniki dla 25 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w wodzie do miękkości.

Ziemniaki poduś za pomocą praski i zostaw do ostygnięcia.

Ugotowane już mięso z rosołu zmiel i dopraw do smaku.

Do mięsnego farszu dodaj odrobinę rosołu lub wywaru warzywnego i wymieszaj, po to aby farsz nie okazał się zbyt suchy.

Do rozgniecionych ziemniaków wbij jajka i wsyp skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj dokładnie.

Gdyby ciasto było zbyt klejące, dodaj odrobinę więcej skrobi.

Ciasto uformuj w niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego.

Rozpłaszcz ją i dodaj odrobinę farszu.

Tak przygotowane kluski ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Cebulkę drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym. Kluski polej odrobiną tłuszczu, dodaj prażoną cebulkę.

kluski z mięsem z rosołu
Kluski z mięsem z rosołu
Koszt przygotowania dania
17.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
48 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
100

Kluski z mięsem z rosołu - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kluskach z mięsem z rosołu

Kluski śląskie z mięsem to tradycyjne danie na terenie Dolnego Śląska. Jest to bardzo treściwe i pożywne danie na bazie ziemniaków i mięsa, które zapewni Ci sytość na długie godziny.

Poznaj mój przepis na kluski z mięsem z rosołu i przygotuj pyszne danie na obiad dla całej Twojej rodziny.

Będziesz potrzebować tylko kilku składników, będą to: ziemniaki, mięso z rosołu, cebula, mąka ziemniaczana i jajka.

Jest to dobra propozycja obiadowa, wtedy, gdy zostaną Ci ziemniaki z obiadu. W takich sytuacjach zachęcam Cię do przygotowania klusek śląskich według mojego przepisu lub szarych klusek.

Głównym składnikiem są tutaj ziemniaki, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Ta informacja będzie niezwykle ważna dla wszystkich osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2), których dieta powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym.

Zatem, jak zrobić kluski z mięsem z rosołu?

Wystarczy, że obierzesz ziemniaki, ugotujesz je w lekko osolonej wodzie i podusisz. Dokładnie tak jak byś przygotowywał puree ziemniaczane.

Chyba że masz gotowe ziemniaki, które zostały Ci z obiadu.

Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka, odrobinę soli i zagnieć ciasto w rękach.

Mięso gotowane, które zostało Ci z rosołu, zmiel za pomocą młynka, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Masę ziemniaczaną podziel na kulki o wielkości orzecha włoskiego, a następnie rozpłaszcz je w rękach, dodaj odrobinę farszu i ponownie uformuj kulki.

Gotowe kluski ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 10 minut.

Sam widzisz jak proste w przygotowaniu są kluski z mięsem z rosołu. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i pamiętaj o nim szczególnie wtedy, gdy po obiedzie zostaną Ci ugotowane ziemniaki lub mięso. Będzie to dobry pomysł na kolejny obiad lub kolację jeszcze tego samego dnia. Zawsze najlepszym rozwiązaniem jest ich ponowne wykorzystanie niż marnowanie żywości. To szybkie i łatwe danie będzie idealną propozycją na obiad dla całej Twojej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze klusek z mięsem z rosołu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
120.95 kcal
48.38 kcal
Białko
9.39 g
3.76 g

Węglowodany w kluskach z mięsem z rosołu

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
11.88 g
4.75 g
Węglowodany przyswajalne
10.47 g
4.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.41 g
0.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
3.90 g
1.56 g
Tłuszcze nasycone
1.17 g
0.47 g
Tłuszcze nienasycone
2.73 g
1.09 g
Tłuszcze jednonasycone
1.93 g
0.77 g
Tłuszcze wielonasycone
0.80 g
0.32 g
Cholesterol
32.13 mg
12.85 mg

Witaminy w przepisie na kluski z mięsem z rosołu

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A
5.49 µg (mcg)
2.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.31 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.31 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
12.10 mg
4.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.36 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Witamina E
0.13 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
5.49 µg (mcg)
2.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.20 mg
0.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
12.97 µg (mcg)
5.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.65 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kluski z mięsem z rosołu

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
28.50 mg
11.40 mg
Potas
375.04 mg
150.02 mg
Wapń
15.15 mg
6.06 mg
Fosfor
116.90 mg
46.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.22 mg
8.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.86 mg
0.35 mg
Cynk
1.16 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek z mięsem z rosołu 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluskach z mięsem z rosołu

Lista alergenów dla klusek z mięsem z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania klusek z mięsem z rosołu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Karkówka wieprzowa
500 g
1 kawałek
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
37.00
Jak oceniasz przepis na kluski z mięsem z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób