Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na kluski śląskie z thermomixa krok po kroku

W naczyniu umieść ziemniaki i skrobię. Wymieszaj 10 sekund / obroty 4.

Dodaj jajko i pół łyżeczki soli. Wyrabiaj przy użyciu kopystki przez 20 sekund / Interwał.

W szerokim garnku zagotuj osoloną wodę.

Ciasto przełóż na blat i zagnieć chwilę dłońmi. Uformuj z ciasta wałek grubości 3-4 cm. Pokrój na 24 równe części. Z każdej z nich uformuj kulkę.

Kulki spłaszcz lekko w dłoniach i zrób wgłębienie na środku.

Kluski włóż do gotującej się wody i gotuj około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

Kluski wyławiaj łyżką cedzakową.

Kluski śląskie Thermomix na niebieskim talerzu podane z okrasą
Kluski śląskie Thermomix - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - kluski śląskie thermomix

W skrócie
Kalorii w porcji
265 kcal
Wielkość
jednej porcji
175 g
Indeks glikemiczny
70

Wartości odżywcze klusek śląskich z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
151.73
265.52
Białko (g)
3.82
6.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
32.71
57.24
Węglowodany przyswajalne (g)
29.99
52.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.72
4.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
0.88
1.54
Tłuszcze nasycone (g)
0.39
0.67
Tłuszcze nienasycone (g)
0.49
0.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.28
0.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.36
Cholesterol (mg)
28.62
50.08

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
12.31
21.54
Witamina B6 (mg)
0.40
0.69
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.12
Witamina C (mg)
9.94
17.40
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.27
Witamina E (mg)
0.14
0.24
Retinol (µg (mcg))
12.31
21.54
Tiamina (mg)
0.13
0.23
Ryboflawina (mg)
0.06
0.11
Niacyna (mg)
1.80
3.15
Foliany (µg (mcg))
16.20
28.35
Beta karoten (µg (mcg))
1.40
2.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
191.06
334.36
Potas (mg)
499.43
874.00
Wapń (mg)
22.35
39.11
Fosfor (mg)
83.59
146.29
Magnez (mg)
30.85
53.99
Żelazo (mg)
0.66
1.16
Cynk (mg)
0.43
0.75
Miedź (mg)
0.18
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek śląskich z thermomixa 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluskach śląskich z thermomixa

Lista alergenów dla klusek śląskich z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat klusek śląskich z thermomixa

Tradycyjne, domowe kluski śląskie Thermomix wykonasz w kilka minut. To świetnie ułatwienie, jeśli marzą ci się mięciutkie, okrągłe kluseczki z dziurką. Przygotuj ten prosty przepis na kluski śląskie z Thermomixa i sam przekonaj się, jakie są pyszne i szybkie w przygotowaniu.

Do przygotowania potrzebne będą ugotowane ziemniaki, skrobia ziemniaczana i jajko. Wystarczy w naczyniu Thermomixa umieścić ziemniaki ze skrobią i wymieszać. Teraz dodaj jajko i sól. Wszystko ponownie wymieszaj. Na stolnicy lub blacie oprószonej skrobią wyrabiaj chwilę ciasto. Następnie uformuj wałek i pokrój na 24 równe kawałki. Każdy uformuj w kulkę i lekko spłaszcz. Na środku zrób wgłębienie z pomocą palca. Tak przygotowane kluseczki gotuj we wrzątku około 2-3 minuty od wypłynięcia klusek. Jeśli Thermomix to jedyny sprzęt kuchenny, jaki masz to w nim, możesz również ugotować ziemniaki. Wlej do naczynia Thermomixa 500 g wody. Ziemniaki obierz, umyj i ułóż w koszyczku. Koszyczek umieść w naczyniu i gotuj na parze 30 minut / Varoma / obroty 1.

Tak przygotowane dobre kluski śląskie to świetny pomysł na dodatek do mięs z sosem lub np. gulaszu wegetariańskiego. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić kluski śląskie w Thermomixie i wykorzystacie je na obiad.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Aby w pełni udał się Państwu ten sprawdzony przepis, to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek śląskich z thermomixa

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
500 g
mączyste
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
160 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 160 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
13.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na kluski śląskie z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,0% osób