Kluski drożdżowe

Opublikowano: 20.04.2022 r., 17:29 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulchne kluski drożdżowe na talerzu
Kluski drożdżowe
Kluski drożdżowe lub poznańskie pyzy to świetny pomysł na obiad w wersji wytrawnej lub na słodko. Zdecyduj, na którą masz dzisiaj ochotę i przygotuj kluski drożdżowe z mojego przepisu.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie na parze 15 min
187 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Drożdże świeże - 1 kawałek (30 g)
  • Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, naczynie do gotowania na parze, duża miska

Przepis na kluski drożdżowe krok po kroku

Drożdże wymieszaj z cukrem i odrobiną ciepłego mleka.

Dodaj odrobinę mąki i wymieszaj całość, przykryj ręcznikiem i zostaw na 10 minut.

Pozostałą mąkę przesiej przez sitko, dodaj jajka, sól i zaczyn.

Wyrób ciasto i odstaw na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto uformuj w kulki wielkości pięści i przykryj ręcznikiem na 10 minut.

Tak przygotowane kluski ugotuj na parze.

Jak oceniasz przepis na kluski drożdżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,8% osób

Więcej informacji na temat klusków drożdżowych

Kluski drożdżowe, pyzy czy pampuchy to samo pyszne danie pod wieloma innymi nazwami, które funkcjonują w naszym kraju zależnie od regionu. To nasza polska tradycyjna potrawa znana od wielu lat. W Poznaniu pączki na parze funkcjonują pod nazwą pyzy, a tradycyjne wielkopolskie danie składa się właśnie z pyz, kaczki w sosie i modrej kapusty. Tak czy inaczej, pączki na parze, pyzy czy pampuchy to nic innego jak pyszne, delikatne, gotowane na parze kulki z ciasta drożdżowego, które możesz podawać na słodko lub w wersji wytrawnej. Sprawdzą się w głównej roli podczas obiadu np. z dżemem lub śmietaną, ale będą też świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych np. do pieczeni z sosem lub bitek w sosie pieczeniowym. Wybierając wersje na słodko z dżemem lub konfiturą, warto przygotować ją samodzielnie z sezonowych owoców, wtedy mamy pewność, co znajduje się w środku, takiej słodkiej przekąski i nie dostarczymy do naszego organizmu zbędnej ilości cukru. Przygotuj wersję domową lub sprawdź skład i wybierz ten z najlepszym. Pączki na parze możesz przygotować także z nadzieniem, wtedy podczas wyrastania ciasta do środka należy włożyć farsz mięsny lub słodkie nadzienie. Przepis na kluski drożdżowe nie jest trudny i z pewnością poradzi sobie z nim większość osób, wymaga jednie odrobiny cierpliwości. Ciasto dwukrotnie rośnie po to aby pyzy były delikatne i puszyste po ugotowaniu. Warto także zaopatrzyć się w specjalną kratkę, którą nałożymy na garnek z gotującą się wodą, a na nią przygotowane pyzy. Bez kratki także dasz radę, wtedy niezbędna będzie gaza lub pielucha tetrowa, która założysz na wierzch garnka, a na nią ułożysz kulki ciasta. Jeśli masz parowar, śmiało możesz z niego skorzystać, to będzie zdecydowanie najwygodniejsza opcja. Nie ważne jednak czy pyzy będą gotowane na parze, czy w parowarze, każde będą dobre i smaczne. Ten sprawdzony przepis, który wymaga odrobiny czasu i cierpliwości opisuję krok po kroku nieco niżej.

Zatem skoro już wiesz jak zrobić kluski drożdżowe, spróbuj samodzielnie. Smacznego!

Alergeny w kluskach drożdżowych

Lista alergenów dla klusków drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusków drożdżowych

na 100g gotowej potrawy

Kluski drożdżowe możesz podawać na słodko lub słono do obiadu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
234.39
187.51
Białko (g)
10.85
8.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
40.83
32.66
Węglowodany przyswajalne (g)
40.57
32.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
3.08
2.47
Tłuszcze nasycone (g)
1.96
1.57
Tłuszcze nienasycone (g)
1.12
0.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.08
Tiamina (mg)
0.58
0.47
Ryboflawina (mg)
0.38
0.31
Niacyna (mg)
3.88
3.11
Foliany (µg (mcg))
109.79
87.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
37.46
29.97
Potas (mg)
151.64
121.31
Wapń (mg)
53.49
42.79
Fosfor (mg)
137.37
109.89
Magnez (mg)
25.40
20.32
Żelazo (mg)
3.33
2.66
Cynk (mg)
1.21
0.97
Miedź (mg)
0.12
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny klusków drożdżowych 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusków drożdżowych

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Drożdże świeże
30 g
1 kawałek
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
15.00