Kluski drożdżowe
Opublikowano: 20.04.2022 r.
Kluski drożdżowe lub poznańskie pyzy to świetny pomysł na obiad w wersji wytrawnej lub na słodko. Zdecyduj, na którą masz dzisiaj ochotę i przygotuj kluski drożdżowe z mojego przepisu.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 3 szt.
- Drożdże świeże - 30 g (1 kawałek)
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, naczynie do gotowania na parze, duża miska
Przepis krok po kroku
- Drożdże wymieszaj z cukrem i odrobiną ciepłego mleka.
- Dodaj odrobinę mąki i wymieszaj całość, przykryj ręcznikiem i zostaw na 10 minut.
- Pozostałą mąkę przesiej przez sitko, dodaj jajka, sól i zaczyn.
- Wyrób ciasto i odstaw na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto uformuj w kulki wielkości pięści i przykryj ręcznikiem na 10 minut.
- Tak przygotowane kluski ugotuj na parze.
Komentarz dietetyka
Kluski drożdżowe możesz podawać na słodko lub słono do obiadu.