Szare kluski śląskie

Opublikowano: 22.04.2022 r., 11:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szare kluski śląskie podane z dodatkiem mięsa w sosie na białym talerzu.
Szare kluski śląskie
Szare kluski śląskie to wspaniały dodatek do obiadu. Szare kluski przygotowuje się na bazie surowych ziemniaków, które ciemnieją po obraniu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na kluski.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
492 kcal
Kcal w porcji
390 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne 15 średnich sztuk (1500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki (300 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, praska do ziemniaków

Przepis na szare kluski śląskie krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki.

Połowę ziemniaków umieść w garnku i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Drugą połowę ziemniaków zetrzyj na tarce.

Odciśnij ziemniaki na gazie.

Ugotowane ziemniaki wystudź.

Przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

Ziemniaki połącz, dodaj jajko, mąkę pszenną, dopraw solą i wymieszaj dokładnie.

Od ciasta odrywaj różnej wielkości kawałki i formuj kluski.

W każdej klusce zrób palcem wgłębienie.

W garnku zagotuj wodę, wsyp sól.

Umieszczaj we wrzątku kluski.

Gotuj przez 6-7 minut, aż wypłyną.

Kluski podawaj z dodatkiem cebuli i kwaśnej śmietany.

Jak oceniasz przepis na szare kluski śląskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat szarych klusek śląskich

Szare kluski śląskie to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Kluski śląskie świetnie chłoną sos i doskonale komponują się z wieloma różnymi daniami. Przepis na szare kluski śląskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajko, mąka pszenna, sól.

Jak zrobić szare kluski śląskie? Ziemniaki obierz ze skórki. Połowę ziemniaków umieść w garnku i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Drugą połowę ziemniaków zetrzyj na tarce. Odciśnij ziemniaki na gazie. Ugotowane ziemniaki wystudź. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki połącz, dodaj jajko, mąkę pszenną, dopraw solą i wymieszaj dokładnie. Od ciasta odrywaj różnej wielkości kawałki i formuj kluski. W każdej klusce zrób palcem wgłębienie. W garnku zagotuj wodę, wsyp sól. Umieszczaj we wrzątku kluski. Gotuj przez 6-7 minut, aż wypłyną. Kluski podawaj z dodatkiem cebuli i kwaśnej śmietany.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu.

Podsumowując kluski to prosty przepis na dodatek do obiadu. Kluski z ziemniaków są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Łatwe do zrobienia kluski można przygotować z pomocą dzieci. Pyszne kluski doskonale smakują podane z sosem pieczarkowym. Kluski szare mają mniej klejącą konsystencję niż kluski z samych gotowanych ziemniaków.

Alergeny w szarych kluskach śląskich

Lista alergenów dla szarych klusek śląskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szarych klusek śląskich

na 100g gotowej potrawy

Szare kluski śląskie to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych. Kluski są nisko kaloryczne i świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej. Kluski śląskie zawierają także sporą ilość błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kcal)
126.21
492.20
Białko (g)
4.80
18.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany (g)
24.53
95.68
Węglowodany przyswajalne (g)
22.93
89.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz (g)
1.12
4.36
Tłuszcze nasycone (g)
0.62
2.42
Tłuszcze nienasycone (g)
0.50
1.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina B6 (mg)
0.26
1.00
Tiamina (mg)
0.21
0.82
Ryboflawina (mg)
0.13
0.50
Niacyna (mg)
1.82
7.09
Foliany (µg (mcg))
37.53
146.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód (mg)
16.96
66.15
Potas (mg)
355.40
1386.08
Wapń (mg)
16.76
65.38
Fosfor (mg)
79.07
308.37
Magnez (mg)
24.05
93.78
Żelazo (mg)
1.61
6.29
Cynk (mg)
0.50
1.95
Miedź (mg)
0.12
0.46
Szacunkowy indeks glikemiczny szarych klusek śląskich 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarych klusek śląskich

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
15 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
15.00