Ile gotować kluski śląskie?

Zobacz pytania podobne do ile gotować kluski śląskie?

To może wydać Ci się interesujące

Ile gotować kluski śląskie? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kluski śląskie to kluski, które przygotowuje się na bazie gotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Formowane są w spłaszczone kulki z wgłębieniem. Kluski gotuje się w osolonej wodzie. W dalszej części dowiesz się ile minut gotować kluski śląskie oraz kiedy wrzucać je do wody. Kluski można przygotować w stosunku 4:1 lub 3:1 ugotowanych ziemniaków do mąki ziemniaczanej oraz dodaje się również sól. Opcjonalnie do przygotowania klusek śląskich można dodać surowe jajko. Wgłębienie w klusce pełni dwie funkcje - po pierwsze jest to miejsce, w którym zatrzymuje się sos oraz po drugie pozwala na równomierne ugotowanie klusek. Kluski świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych z sosem lub z kapustą przyrządzaną z różnymi dodatkami. Kluski można podać również na słodko z dodatkiem śmietany oraz cukru.

A jak zrobić kluski śląskie? Na początek przygotuj kilogram ziemniaków, szklankę mąki ziemniaczanej, jedno jajko oraz odrobinę soli. Następnie ziemniaki obierz i ugotuj. Jeszcze gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce do mielenia. Ziemniaki umieść w misce, dodaj do nich mąkę, sól oraz jajko. Ze składników zagnieć zwarte ciasto. Z ciasta uformuj kluski z wgłębieniem po środku. Tak przygotowane kluski ugotuj w osolonej wodzie.

Ale ile gotować kluski śląskie? W garnku (dość dużym) zagotuj wodę z dodatkiem soli. Kluski wrzuć na wrzątek i gotuj je w osolonej wodzie od wypłynięcia na wierzch przez około 2 minuty. Ugotowane kluski wyciągnij przy pomocy łyżki cedzakowej i podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu. Całkowity czas gotowania klusek uzależniony będzie od ich wielkości, dlatego warto pilnować momentu, w którym wypłyną na wierzch.

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w nich związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B. Ziemniaki są również źródłem błonnika pokarmowego, który spożywany w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Błonnik ułatwia trawienie, obniża poziom cholesterolu LDL oraz odpowiada za uczucie sytości, które może wspomagać walkę z nadwagą i otyłością. Dodatkowo ziemniaki są dobrym źródłem przeciwutleniaczy (np. witaminy C lub witaminy A), które zmniejszają produkcję wolnych rodników.

Podsumowując: wiesz już, jak się gotuje kluski śląskie. To jak długo gotować kluski zależy w głównej mierze od ich wielkości, dlatego czas liczy się od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Najlepsze kluski śląskie są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Można wykorzystać je jako dodatek do dań mięsnych z sosem lub podać na słodko z dodatkiem śmietany oraz cukru.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto