Kluski ziemniaczane z mięsem

Opublikowano: 28.01.2022 r., 17:26 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kluski ziemniaczane z mięsem
Kluski ziemniaczane z mięsem
Kluski ziemniaczane z mięsem to propozycja obiadowa, która doda Ci energii i sytości na długie godziny. Poznaj mój przepis i zobacz jak przygotować kluski w prosty sposób.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 10 min
484 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 4 łyżki (40 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości 1 kawałek (100 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kluski ziemniaczane z mięsem krok po kroku

Wszystkie ziemniaki obierz ze skóry i podziel na dwie równe porcje po 0,5 kg.

Jedną połowę ziemniaków ugotuj w lekko solonej wodzie.

Drugą połowę zetrzyj na tarce, odciśnij nadmiar wody.

Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub duś na gładką masę.

Połącz oby dwie masy ziemniaków i dopraw do smaku.

Mięso mielone dopraw do smaku.

Do masy ziemniaczanej dodaj skrobię i wymieszaj. Uformuj kulki wielkości pięści.

Do każdego ziemniaczanego placka dodaj odrobinę mięsa i uformuj kulkę.

Tak przygotowane kluski ugotuj w lekko osolonej wodzie do momentu, aż nie wypłyną.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i boczek.

Ugotowane kluski podawaj z cebulką i boczkiem.

Jak oceniasz przepis na kluski ziemniaczane z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat klusków ziemniaczanych z mięsem

Tradycyjne kluski ziemniaczane z mięsem to propozycja obiadowa, która na pewno Cię nasyci i doda energii na długie godziny. Wbrew pozorom nie jest to trudne w wykonaniu danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na kluski ziemniaczane z mięsem, które przygotujesz w krótkim czasie. Potrawa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią nawet osoba, dopiero zaczynając swoją przygodę w kuchni.

Jest to świetne danie, gdy zostaną Ci ugotowane ziemniaki z obiadu. Zamiast je wyrzucać, przygotuj kluski z mięsem mielonym lub szare kluski również z mojego przepisu.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować mięso, ziemniaki, skrobię ziemniaczaną, olej, cebulę i odrobinę boczku, z którego powstaną skwarki.

Zatem, jak zrobić kluski ziemniaczane z mięsem?

W pierwszej kolejności zacznij od obrania wszystkich ziemniaków. Następnie, podziel ziemniaki na dwie równe części, tak aby każda miała mniej więcej około 0,5 kg.

Pierwszą z nich ugotuj w lekko osolonej wodzie, drugą połowę zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar wody. Połącz oby dwie masy, dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj, dopraw delikatnie solą.

Mięso mielone dopraw do smaku, aby było aromatyczne. Z masy ziemniaczanej zrób kulki wielkości pięści i rozpłaszcz je. Każdą nadziej odrobiną mięsa i uformuj kulki, przypominające kluski. Ugotuj je w lekko osolonej wodzie do momentu, aż nie wypłyną na wierzch.

Olej rzepakowy rozgrzej mocno na patelni i zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i boczek.

Ugotowane kluski podawaj z cebulką i boczkiem. Pyszne kluski na obiad gotowe.

To danie jest pyszne i na pewno zasmakuje całej rodzinie, ale należy pamiętać, że jest ono wysokoenergetyczne i przygotowane z produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Ziemniaki nie będą najlepszym rozwiązaniem dla osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do których należy insulinooporność i cukrzyca typu 2. Charakteryzują się one wysokim indeksem glikemicznym. Jeśli jesteś osobą zdrową, będzie to dobry pomysł na obiad dla Ciebie. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego!

Alergeny w kluskach ziemniaczanych z mięsem

Lista alergenów dla klusków ziemniaczanych z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kluski ziemniaczane z mięsem

Wartości odżywcze klusków ziemniaczanych z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Jest to danie wysoko kaloryczne, z wykorzystaniem produktów o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego nie zaleca się jego spożycia zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
161.41
484.23
Białko (g)
6.96
20.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
12.36
37.09
Węglowodany przyswajalne (g)
10.94
32.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
4.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
9.33
27.99
Tłuszcze nasycone (g)
3.79
11.37
Tłuszcze nienasycone (g)
5.54
16.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.34
13.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.20
3.61
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.20
72.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
1.19
3.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.90
35.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.07
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.19
3.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.15
6.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.59
34.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.61
7.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
63.47
190.40
Potas (mg)
365.45
1096.36
Wapń (mg)
13.92
41.76
Fosfor (mg)
97.00
291.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.25
63.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.78
2.33
Cynk (mg)
0.88
2.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusków ziemniaczanych z mięsem 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusków ziemniaczanych z mięsem

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Boczek wieprzowy bez kości
100 g
1 kawałek
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
39.00