- Mięso mielone wieprzowe 500 g
- Ziemniaki późne 1000 g
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 40 g 4 łyżki
- Boczek wieprzowy bez kości 100 g 1 kawałek
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
Przepis na kluski ziemniaczane z mięsem krok po kroku
Wszystkie ziemniaki obierz ze skóry i podziel na dwie równe porcje po 0,5 kg.
Jedną połowę ziemniaków ugotuj w lekko solonej wodzie.
Drugą połowę zetrzyj na tarce, odciśnij nadmiar wody.
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub duś na gładką masę.
Połącz oby dwie masy ziemniaków i dopraw do smaku.
Mięso mielone dopraw do smaku.
Do masy ziemniaczanej dodaj skrobię i wymieszaj. Uformuj kulki wielkości pięści.
Do każdego ziemniaczanego placka dodaj odrobinę mięsa i uformuj kulkę.
Tak przygotowane kluski ugotuj w lekko osolonej wodzie do momentu, aż nie wypłyną.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i boczek.
Ugotowane kluski podawaj z cebulką i boczkiem.

-
Kluski śląskie
-
Kluski z makiem
-
Kluseczki francuskie
-
Kluski śląskie z sosem
-
Sos do klusek śląskich
-
Kluski śląskie z mięsem
-
Kluski śląskie Thermomix
-
Kluski z tartych ziemniaków
-
Kluski śląskie z gulaszem
-
Kluski ze śliwkami
-
Szare kluski śląskie
-
Kluski z mięsem z rosołu
-
Kluski drożdżowe
-
Kluski leniwe z bułką tartą
-
Gumiklyjzy
-
Kluski śląskie
Informacje dietetyczne - kluski ziemniaczane z mięsem
Wartości odżywcze klusków ziemniaczanych z mięsem
Jest to danie wysoko kaloryczne, z wykorzystaniem produktów o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego nie zaleca się jego spożycia zbyt często.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kluskach ziemniaczanych z mięsem
Lista alergenów dla klusków ziemniaczanych z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kluski ziemniaczane z mięsem
Więcej informacji na temat klusków ziemniaczanych z mięsem
Tradycyjne kluski ziemniaczane z mięsem to propozycja obiadowa, która na pewno Cię nasyci i doda energii na długie godziny. Wbrew pozorom nie jest to trudne w wykonaniu danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na kluski ziemniaczane z mięsem, które przygotujesz w krótkim czasie. Potrawa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią nawet osoba, dopiero zaczynając swoją przygodę w kuchni.
Jest to świetne danie, gdy zostaną Ci ugotowane ziemniaki z obiadu. Zamiast je wyrzucać, przygotuj kluski z mięsem mielonym lub szare kluski również z mojego przepisu.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować mięso, ziemniaki, skrobię ziemniaczaną, olej, cebulę i odrobinę boczku, z którego powstaną skwarki.
Zatem, jak zrobić kluski ziemniaczane z mięsem?
W pierwszej kolejności zacznij od obrania wszystkich ziemniaków. Następnie, podziel ziemniaki na dwie równe części, tak aby każda miała mniej więcej około 0,5 kg.
Pierwszą z nich ugotuj w lekko osolonej wodzie, drugą połowę zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar wody. Połącz oby dwie masy, dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj, dopraw delikatnie solą.
Mięso mielone dopraw do smaku, aby było aromatyczne. Z masy ziemniaczanej zrób kulki wielkości pięści i rozpłaszcz je. Każdą nadziej odrobiną mięsa i uformuj kulki, przypominające kluski. Ugotuj je w lekko osolonej wodzie do momentu, aż nie wypłyną na wierzch.
Olej rzepakowy rozgrzej mocno na patelni i zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i boczek.
Ugotowane kluski podawaj z cebulką i boczkiem. Pyszne kluski na obiad gotowe.
To danie jest pyszne i na pewno zasmakuje całej rodzinie, ale należy pamiętać, że jest ono wysokoenergetyczne i przygotowane z produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Ziemniaki nie będą najlepszym rozwiązaniem dla osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do których należy insulinooporność i cukrzyca typu 2. Charakteryzują się one wysokim indeksem glikemicznym. Jeśli jesteś osobą zdrową, będzie to dobry pomysł na obiad dla Ciebie. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego!
Szacunkowy koszt przygotowania klusków ziemniaczanych z mięsem
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023