Kluski śląskie z mięsem

Opublikowano: 21.01.2022 r., 22:10 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kluski śląskie z mięsem
Kluski śląskie z mięsem
Kluski śląskie z mięsem to propozycja pysznego obiadu, który doda Ci energii i da uczucie sytości na długie godziny. Poznaj ten tradycyjny przepis kuchni śląskiej.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Czas duszenia 10 min
38 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 5 łyżek (50 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (20 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
  • Mięso mielone wieprzowe (300 g)
  • Bulion warzywny 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
garnek, obieraczka, miska

Przepis na kluski śląskie z mięsem krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Odlej wodę po gotowaniu i rozgnieć tak jak do puree.

Do ziemniaków dodaj mąkę, wbij jajka i wsyp odrobinę soli. Zagnieć ciasto.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i czosnek.

Dodaj mięso mielone, dopraw całość do smaku.

Dodaj bulion i gotuj do momentu jego wyparowania.

Z ciasta odrywaj małe kawałki, rozpłaszcz w rękach, dodaj odrobinę farszu mięsnego i uformuj kulkę.

Gotuj kluski w lekko osolonej wodzie przez 10 minut.

Jak oceniasz przepis na kluski śląskie z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat klusek śląskich z mięsem

Kluski śląskie z mięsem to tradycyjne danie na terenie Dolnego Śląska. Jest to bardzo treściwe i pożywne danie na bazie ziemniaków i mięsa, które zapewni Ci sytość na długie godziny.

Poznaj mój przepis na kluski śląskie z mięsem i przygotuj pyszne danie na obiad dla całej Twojej rodziny.

Będziesz potrzebować tylko kilku składników, będą to: ziemniaki, mięso mielone, cebula, czosnek, mąka ziemniaczana i jajka.

Jest to dobra propozycja obiadowa, wtedy, gdy zostaną Ci ziemniaki z obiadu. W takich sytuacjach zachęcam Cię do przygotowania klusek śląskich według mojego przepisu lub szarych klusek.

Głównym składnikiem są tutaj ziemniaki, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Ta informacja będzie niezwykle ważna dla wszystkich osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2), których dieta powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym.

Zatem, jak zrobić kluski śląskie z mięsem?

Wystarczy, że obierzesz ziemniaki, ugotujesz je w lekko osolonej wodzie i podusisz. Dokładnie tak jak byś przygotowywał puree ziemniaczane.

Chyba że masz gotowe ziemniaki, które zostały Ci z obiadu.

Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka, odrobinę soli i zagnieć ciasto w rękach.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodaj mięso, dopraw do smaku i smaż do momentu, aż mięso nabierze charakterystycznego brązowego koloru. Warto dodawać do większości dań takie warzywa jak cebula i czosnek, ponieważ są one bogactwem witamin.

Cebula jest warzywem bogatym w antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Dlatego tak ważne jest zwiększenie spożycia cebuli w okresie, gdy nasza odporność może się obniżyć.

Cebula oprócz swoich zdolności do zwiększenia naszej odporności ma właściwości przeciwcukrzycowe, co będzie ważną informacją szczególnie dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Na samym końcu odrywaj kawałki ciasta, rozgnieć je w rękach i nadziewaj odrobiną farszu. Uformuj kulki. Gotowe kluski ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 10 minut.

Wypróbuj mój sprawdzony przepis na pyszne danie obiadowe.

Alergeny w kluskach śląskich z mięsem

Lista alergenów dla klusek śląskich z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze klusek śląskich z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Kluski możesz przygotować, także w wersji wegetariańskiej. Wystarczy, że pominiesz etap faszerowania.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
129.16
38.75
Białko (g)
5.25
1.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
13.51
4.05
Węglowodany przyswajalne (g)
12.01
3.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
0.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
6.08
1.82
Tłuszcze nasycone (g)
2.12
0.64
Tłuszcze nienasycone (g)
3.96
1.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.01
0.90
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
0.28
Cholesterol (mg)
36.03
10.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
11.35
3.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.40
3.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.04
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.49
3.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.49
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.34
4.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.90
2.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
45.48
13.64
Potas (mg)
346.56
103.97
Wapń (mg)
18.39
5.52
Fosfor (mg)
84.16
25.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.11
6.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.81
0.24
Cynk (mg)
0.68
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek śląskich z mięsem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek śląskich z mięsem

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Bulion warzywny
125 ml
1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Koszt składników
51.00