Przepis na kluski śląskie z mięsem krok po kroku
- Ziemniaki późne 1000 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 50 g 5 łyżek
- Jajko 2 szt.
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Olej rzepakowy 30 ml 3 łyżki
- Mięso mielone wieprzowe 300 g
- Bulion warzywny 125 ml 1/2 szklanki
Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Odlej wodę po gotowaniu i rozgnieć tak jak do puree.
Do ziemniaków dodaj mąkę, wbij jajka i wsyp odrobinę soli. Zagnieć ciasto.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i czosnek.
Dodaj mięso mielone, dopraw całość do smaku.
Dodaj bulion i gotuj do momentu jego wyparowania.
Z ciasta odrywaj małe kawałki, rozpłaszcz w rękach, dodaj odrobinę farszu mięsnego i uformuj kulkę.
Gotuj kluski w lekko osolonej wodzie przez 10 minut.

(liczba kalorii)
Kluski śląskie z mięsem - cechy przepisu
Więcej o kluskach śląskich z mięsem
Kluski śląskie z mięsem to tradycyjne danie na terenie Dolnego Śląska. Jest to bardzo treściwe i pożywne danie na bazie ziemniaków i mięsa, które zapewni Ci sytość na długie godziny.
Poznaj mój przepis na kluski śląskie z mięsem i przygotuj pyszne danie na obiad dla całej Twojej rodziny.
Będziesz potrzebować tylko kilku składników, będą to: ziemniaki, mięso mielone, cebula, czosnek, mąka ziemniaczana i jajka.
Jest to dobra propozycja obiadowa, wtedy, gdy zostaną Ci ziemniaki z obiadu. W takich sytuacjach zachęcam Cię do przygotowania klusek śląskich według mojego przepisu lub szarych klusek.
Głównym składnikiem są tutaj ziemniaki, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Ta informacja będzie niezwykle ważna dla wszystkich osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2), których dieta powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
Zatem, jak zrobić kluski śląskie z mięsem?
Wystarczy, że obierzesz ziemniaki, ugotujesz je w lekko osolonej wodzie i podusisz. Dokładnie tak jak byś przygotowywał puree ziemniaczane.
Chyba że masz gotowe ziemniaki, które zostały Ci z obiadu.
Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka, odrobinę soli i zagnieć ciasto w rękach.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodaj mięso, dopraw do smaku i smaż do momentu, aż mięso nabierze charakterystycznego brązowego koloru. Warto dodawać do większości dań takie warzywa jak cebula i czosnek, ponieważ są one bogactwem witamin.
Cebula jest warzywem bogatym w antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Dlatego tak ważne jest zwiększenie spożycia cebuli w okresie, gdy nasza odporność może się obniżyć.
Cebula oprócz swoich zdolności do zwiększenia naszej odporności ma właściwości przeciwcukrzycowe, co będzie ważną informacją szczególnie dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Na samym końcu odrywaj kawałki ciasta, rozgnieć je w rękach i nadziewaj odrobiną farszu. Uformuj kulki. Gotowe kluski ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 10 minut.
Wypróbuj mój sprawdzony przepis na pyszne danie obiadowe.
Wartości odżywcze klusek śląskich z mięsem
Energia i białka
(30g)
Węglowodany w kluskach śląskich z mięsem
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy w przepisie na kluski śląskie z mięsem
(30g)
Składniki mineralne w przepisie na kluski śląskie z mięsem
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kluskach śląskich z mięsem
Lista alergenów dla klusek śląskich z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny