Gumiklyjzy

Opublikowano: 20.06.2022 r., 22:52 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gumiklyjzy na białym talerzu polane sosem
Gumiklyjzy
Gumiklyjzy to nic innego jak pyszne kluski śląskie. To świetnie rozwiązanie, jeśli marzą ci się mięciutkie, okrągłe kluseczki z dziurką.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 5 min
264 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki ugotowane (1000 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Sól 1/2 łyżeczki (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, praska do ziemniaków

Przepis na gumiklyjzy krok po kroku

Ugotowane ziemniaki (jeszcze ciepłe) przepuść przez praskę do ziemniaków.

Do ziemniaków dodaj skrobię, jajko i sól.

Całość bardzo dokładnie wyrabiaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Na stolnicy uformuj z ciasta wałek i pokrój na małe kawałki.

Każdy kawałek uformuj w kulkę i lekko spłaszcz. Na środku zrób wgłębienie palcem.

W szerokim garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.

Wrzuć delikatnie kluski do wrzątku.

Gotuj 3 minuty od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na gumiklyjzy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat gumiklyjzów

Gumiklyjzy to nic innego jak pyszne, tradycyjne kluski śląskie. To świetnie rozwiązanie, jeśli marzą ci się mięciutkie, okrągłe kluseczki z dziurką.

Aby wykonać przepis na gumiklyjzy potrzebne będą ugotowane ziemniaki, skrobia ziemniaczana i jajko. Wystarczy w misce umieścić ziemniaki ze skrobią i wymieszać. Teraz dodaj jajko i sól. Wszystko ponownie wymieszaj. Na stolnicy lub blacie oprószonej skrobią wyrabiaj chwilę ciasto. Następnie uformuj wałek i pokrój na równe kawałki. Każdy uformuj w kulkę i lekko spłaszcz. Na środku zrób wgłębienie z pomocą palca. Tak przygotowane domowe kluseczki gotuj we wrzątku około 2-3 minuty od wypłynięcia klusek.

Te dobre gumiklyjzy z ugotowanych ziemniaków to świetny pomysł na dodatek do mięs z sosem lub np. gulaszu wegetariańskiego. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić gumiklyjzy i wykorzystacie je na obiad.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Aby w pełni udał się Państwu, ten sprawdzony przepis to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.

Alergeny w gumiklyjzach

Lista alergenów dla gumiklyjzów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gumiklyjzów

na 100g gotowej potrawy

Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
132.06
264.12
Białko (g)
3.13
6.26
Fenyloalanina (mg)
0.11
0.23
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
29.20
58.39
Węglowodany przyswajalne (g)
26.67
53.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.53
5.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.55
1.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.25
0.50
Tłuszcze nienasycone (g)
0.30
0.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.16
0.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.28
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.25
32.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
6.99
13.98
Witamina B6 (mg)
0.37
0.74
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.08
Witamina C (mg)
10.93
21.86
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.17
Witamina E (mg)
0.09
0.17
Retinol (µg (mcg))
6.99
13.98
Tiamina (mg)
0.13
0.25
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Niacyna (mg)
1.70
3.41
Foliany (µg (mcg))
13.97
27.93
Beta karoten (µg (mcg))
1.59
3.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
328.84
657.68
Potas (mg)
465.94
931.89
Wapń (mg)
16.82
33.64
Fosfor (mg)
70.29
140.57
Magnez (mg)
28.33
56.65
Żelazo (mg)
0.54
1.09
Cynk (mg)
0.38
0.76
Miedź (mg)
0.19
0.37
Mangan (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gumiklyjzów 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gumiklyjzów

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
200 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sól
4 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 4 g
Koszt składników
16.00