Sos do klusek śląskich

Opublikowano: 21.07.2022 r., 10:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos do klusek śląskich podany z dodatkiem mięsa oraz klusek na białym talerzu.
Sos do klusek śląskich
Sos do klusek śląskich to wspaniała propozycja na uniwersalny sos do potraw. Kluski śląskie podane z sosem są bardziej wyraziste w smaku. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny sos.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Blendowanie 40 min
234 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
  • Masło (80 g)
  • Marchewka 1 średnia sztuka (120 g)
  • Seler korzeniowy 1 mała sztuka (100 g)
  • Pietruszka (100 g)
  • Bulion drobiowy niepełne 2 szklanki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na sos do klusek śląskich krok po kroku

Marchew, seler i pietruszkę obierz ze skórki.

Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku.

Wlej bulion drobiowy i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Dopraw solą i pieprzem.

Zblenduj na gładką masę.

Na patelni rozpuść masło.

Dodaj do niego mąkę i wymieszaj.

Wlej kilka chochli zblendowanego bulionu i wymieszaj dokładnie.

Wlej resztę bulionu.

Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając.

Sos powinien nieco zgęstnieć.

Jak oceniasz przepis na sos do klusek śląskich
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sosu do klusek śląskich

Sos do klusek śląskich to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek od potrawy. Prosty przepis na pyszny sos jest idealny także jako dodatek do wielu innych potraw. Domowy sos na bazie zasmażki będzie doskonałym dodatkiem do kopytek, klusek czy pierogów. Przepis na sos do klusek śląskich jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, marchew, seler, pietruszka, bulion drobiowy, koper, sól, pieprz.

Jak zrobić sos do klusek śląskich? Marchew, seler i pietruszkę obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku. Wlej bulion drobiowy i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zblenduj na gładką masę. Na patelni rozpuść masło. Dodaj do niego mąkę i wymieszaj. Wlej kilka chochli zblendowanego bulionu i wymieszaj dokładnie. Wlej resztę bulionu. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Sos powinien nieco zgęstnieć.

Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest on bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta — karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.

Podsumowując szybki do zrobienia sos jest idealny do klusek śląskich. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Smaczny domowy sos wzbogaci smak Twojej potrawy. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w sosie do klusek śląskich

Lista alergenów dla sosu do klusek śląskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze sosu do klusek śląskich

na 100g gotowej potrawy

Sos do klusek śląskich to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Sos zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Sos zawiera niedużą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
117.00
234.00
Białko (g)
1.96
3.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
10.51
21.03
Węglowodany przyswajalne (g)
9.36
18.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
2.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.79
15.58
Tłuszcze nasycone (g)
5.29
10.58
Tłuszcze nienasycone (g)
2.50
5.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.18
4.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.32
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.69
41.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
178.07
356.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.69
7.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
0.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
61.70
123.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.22
Ryboflawina (mg)
0.09
0.17
Niacyna (mg)
0.93
1.86
Foliany (µg (mcg))
23.18
46.37
Beta karoten (µg (mcg))
1157.75
2315.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
193.99
387.98
Potas (mg)
142.43
284.85
Wapń (mg)
19.21
38.41
Fosfor (mg)
40.23
80.46
Magnez (mg)
10.82
21.64
Żelazo (mg)
0.67
1.34
Cynk (mg)
0.27
0.53
Miedź (mg)
0.06
0.11
Mangan (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do klusek śląskich 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do klusek śląskich

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
70 g
7 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Marchewka
120 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Seler korzeniowy
100 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Pietruszka
100 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Bulion drobiowy
400 g
niepełne 2 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 g
Koszt składników
35.00