Kluski z twarogiem
- Ser twarogowy chudy (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (20 g)
- Masło (30 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
Przepis na kluski z twarogiem krok po kroku
Twaróg przeciśnij przez praskę do dużej miski.
Dodaj do niego jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj.
W rondelku roztop masło i lekko je ostudź. Dodaj je do ciasta na kluski.
Wrzuć mąkę i wymieszaj ciasto.
Ciasto rozłóż na stolnicy i zwijaj w niezbyt grube rulony. Z każdego rulonu wykrajaj kluseczki, obcinając ciasto pod kątem.
W dużym garnku zagotuj 2 l wody z dodatkiem odrobiny soli. Kluski wrzucaj małymi partiami i gotuj 2 minuty od wypłynięcia.
-
Pierogi leniwe
-
Kluski leniwe
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Kopytka leniwe
-
Kopytka z twarogiem
-
Kluski leniwe na słodko
-
Pierogi leniwe z ziemniakami
-
Kluski z tartych ziemniaków
-
Kluski z serem białym
-
Pierogi leniwe Thermomix
-
Kluski leniwe Thermomix
-
Kluski ze śliwkami
-
Kluski z sera białego
-
Kluski leniwe dla dzieci
-
Tradycyjne kluski leniwe
-
Kluski leniwe
Więcej informacji na temat klusek z twarogiem
Kluski z twarogiem to wspaniała propozycja na proste danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych, a przy tym słodkich dań na bazie sera. Jest proste, szybkie i bardzo zdrowe. W dodatku do jego przygotowana wystarczy tylko kilka prostych składników. Wspaniale komponują się z musem owocowym, czy sosem waniliowym.
Przepis na kluski z twarogiem t prawdziwa gratka dla wszystkich fanów mącznych dań. W tej wersji stanowią również lepszy wybór dla osób z insulinooopornością czy cukrzycą, to dlatego, że ich podstawą jest twaróg, który ma niski indeks glikiemiczny. Dzięki czemu nie podnoszą one cukru w tak gwałtowny sposób. Do ich przygotowania najlepiej wybrać jak najdrobniej zmielony twaróg. Wspaniale sprawdzi się ten, którego używa się do przygotowywania serników, Powinien on być nieco słodki i niezbyt kwaśny. Zbyt duża kwaśność sera sprawi, że kluski staną się niezbyt smaczne. Idealnie w takich dania sprawdza się twaróg o obniżonej zawartości tłuszczów. Jego wykorzystanie pozwala na zredukowanie nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie, które mają niekorzystne działanie na układ krwionośny, przez co mogą przyczyniać się do chorób serca. Dodatkowo twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu ma mniejszą kaloryczność, więc lepiej sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Do przygotowania klusek przyda się również nieco mąki. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku pszenna o niskim typie. Jest ona najbardziej delikatna, przez co wspaniale sprawdza się w słodkich daniach. Można ją również zmieszać z mąką ziemniaczaną, która fantastycznie skleja kluski, jednak należy pamiętać, by nie używać jej zbyt dużo, gdyż wtedy wyjdą one bardzo twarde.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski z twarogiem, które będą naprawdę smaczne, proste i lekkostrawne, to ten dodatek sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na smaczny dodatek, ale również danie główne, które sprawdzi się na obiad, nawet dla dzieci. Całość robi się z białym serem, dlatego dostarczają również białka. Ten prosty przepis pozwala na stworzenie klusek, które są szybkie, pyszne, a przy tym dobre nawet na diecie.
Alergeny w kluskach z twarogiem
Lista alergenów dla klusek z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze klusek z twarogiem
To zdrowa opcja zawiera nieco mniejszy indeks glikemiczny niż tradycyjne kluski ziemniaczane.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
twaróg,
jajka,
cukier,
masło,
mąka pszenna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.