Kluski śląskie z gulaszem
- Ziemniaki późne - 5 dużych sztuk (1000 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na kluski śląskie z gulaszem krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie.
Wystudź ziemniaki i przeciśnij przez praskę.
Do masy dodaj jajko i mąkę pszenną.
Dopraw solą i zagnieć ciasto.
Formuj kluski z dziurką na środku.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj marchew i smaż przez 3 minuty.
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dodaj na patelnię.
Dopraw solą, pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Wlej bulion drobiowy i duś przez 5 minut.
Wlej śmietanę kremówkę i gotuj na średnim ogniu przez 5-6 minut, aż sos zgęstnieje.
Do sosu dodaj posiekany koper i wmieszaj.
W garnku zagotuj wodę z solą.
Umieszczaj partiami kluski w garnku i gotuj przez 5-6 minut.
Odcedź kluski i podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gulaszu.
-
Kluski śląskie
-
Kluski z makiem
-
Kluseczki francuskie
-
Kluski śląskie z sosem
-
Sos do klusek śląskich
-
Kluski śląskie z mięsem
-
Kluski śląskie Thermomix
-
Kluski z tartych ziemniaków
-
Kluski ze śliwkami
-
Szare kluski śląskie
-
Kluski ziemniaczane z mięsem
-
Kluski z mięsem z rosołu
-
Kluski drożdżowe
-
Kluski leniwe z bułką tartą
-
Gumiklyjzy
-
Kluski śląskie
Więcej informacji na temat klusek śląskich z gulaszem
Kluski śląskie z gulaszem to bardzo dobry pomysł na smaczny obiad. Kluski można podawać samodzielnie lub z sosem na bazie mięsa, lub warzyw. Szybki gulasz z piersi kurczaka doskonale sprawdzi się podany z tartymi buraczkami. Przepis na kluski śląskie z gulaszem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka pszenna, pierś z kurczaka, cebula, marchewka, koper, natka pietruszki, śmietana kremówka, jajko, liść laurowy, ziele angielskie, sol, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić kluski śląskie z gulaszem? Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź ziemniaki i przeciśnij przez praskę. Do masy dodaj jajko i mąkę pszenną. Dopraw solą i zagnieć ciasto. Formuj kluski z dziurką na środku. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj marchew i smaż przez 3 minuty. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Dopraw solą, pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej bulion drobiowy i duś przez 5 minut. Wlej śmietanę kremówkę i gotuj na średnim ogniu przez 5-6 minut, aż sos zgęstnieje. Do sosu dodaj posiekany koper i wmieszaj. W garnku zagotuj wodę z solą. Umieszczaj partiami kluski w garnku i gotuj przez 5-6 minut. Odcedź kluski i podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gulaszu.
Ziemniaki to bardzo popularne warzywo znane na całym świecie. Ziemniaki są źródłem węglowodanów złożonych, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Ziemniaki zawierają bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego, który zapobiega powstawaniu zaparć oraz wspomaga pracę naszych jelit.
Podsumowując pyszne kluski śląskie to bardzo dobre danie na obiad dla całej rodziny. Najlepsze kluski przygotuj także z ziemniaków z obiadu pozostałych z dnia poprzedniego. Tradycyjne kluski podaje się z roladą z mięsa wołowego. Kluski posiadają wgłębienie, aby lepiej zbierać dodany do nich sos. Domowe kluski są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Smaczne kluski odsmażyć można na maśle.
Alergeny w kluskach śląskich z gulaszem
Lista alergenów dla klusek śląskich z gulaszem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze klusek śląskich z gulaszem
Kluski śląskie z gulaszem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kluski świetnie sprawdzą się dla osób na diecie łatwostrawnej. Danie zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(460g)
Węglowodany
(460g)
Tłuszcze
(460g)
Witaminy
(460g)
Składniki mineralne
(460g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.