Kluski śląskie z gulaszem

Opublikowano: 26.10.2022 r., 14:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski śląskie i gulasz
Kluski śląskie z gulaszem
Kluski śląskie z gulaszem to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Aromatyczny gulasz świetnie sprawdzi się podany także na bardziej uroczyste okazje. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
571 kcal
Kcal w porcji
460 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne - 5 dużych sztuk (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, praska do ziemniaków

Przepis na kluski śląskie z gulaszem krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie.

Wystudź ziemniaki i przeciśnij przez praskę.

Do masy dodaj jajko i mąkę pszenną.

Dopraw solą i zagnieć ciasto.

Formuj kluski z dziurką na środku.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj marchew i smaż przez 3 minuty.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dodaj na patelnię.

Dopraw solą, pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Wlej bulion drobiowy i duś przez 5 minut.

Wlej śmietanę kremówkę i gotuj na średnim ogniu przez 5-6 minut, aż sos zgęstnieje.

Do sosu dodaj posiekany koper i wmieszaj.

W garnku zagotuj wodę z solą.

Umieszczaj partiami kluski w garnku i gotuj przez 5-6 minut.

Odcedź kluski i podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gulaszu.

Jak oceniasz przepis na kluski śląskie z gulaszem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat klusek śląskich z gulaszem

Kluski śląskie z gulaszem to bardzo dobry pomysł na smaczny obiad. Kluski można podawać samodzielnie lub z sosem na bazie mięsa, lub warzyw. Szybki gulasz z piersi kurczaka doskonale sprawdzi się podany z tartymi buraczkami. Przepis na kluski śląskie z gulaszem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka pszenna, pierś z kurczaka, cebula, marchewka, koper, natka pietruszki, śmietana kremówka, jajko, liść laurowy, ziele angielskie, sol, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić kluski śląskie z gulaszem? Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź ziemniaki i przeciśnij przez praskę. Do masy dodaj jajko i mąkę pszenną. Dopraw solą i zagnieć ciasto. Formuj kluski z dziurką na środku. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj marchew i smaż przez 3 minuty. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Dopraw solą, pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej bulion drobiowy i duś przez 5 minut. Wlej śmietanę kremówkę i gotuj na średnim ogniu przez 5-6 minut, aż sos zgęstnieje. Do sosu dodaj posiekany koper i wmieszaj. W garnku zagotuj wodę z solą. Umieszczaj partiami kluski w garnku i gotuj przez 5-6 minut. Odcedź kluski i podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gulaszu.

Ziemniaki to bardzo popularne warzywo znane na całym świecie. Ziemniaki są źródłem węglowodanów złożonych, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Ziemniaki zawierają bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego, który zapobiega powstawaniu zaparć oraz wspomaga pracę naszych jelit.

Podsumowując pyszne kluski śląskie to bardzo dobre danie na obiad dla całej rodziny. Najlepsze kluski przygotuj także z ziemniaków z obiadu pozostałych z dnia poprzedniego. Tradycyjne kluski podaje się z roladą z mięsa wołowego. Kluski posiadają wgłębienie, aby lepiej zbierać dodany do nich sos. Domowe kluski są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Smaczne kluski odsmażyć można na maśle.

Alergeny w kluskach śląskich z gulaszem

Lista alergenów dla klusek śląskich z gulaszem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusek śląskich z gulaszem

na 100g gotowej potrawy

Kluski śląskie z gulaszem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kluski świetnie sprawdzą się dla osób na diecie łatwostrawnej. Danie zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(460g)
Energia (kcal)
124.34
571.98
Białko (g)
6.69
30.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(460g)
Węglowodany (g)
14.28
65.69
Węglowodany przyswajalne (g)
12.93
59.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
6.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(460g)
Tłuszcz (g)
4.53
20.82
Tłuszcze nasycone (g)
3.23
14.87
Tłuszcze nienasycone (g)
1.29
5.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.87
4.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
1.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.09
138.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(460g)
Witamina B6 (mg)
0.31
1.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.65
12.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.04
119.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(460g)
Sód (mg)
24.71
113.67
Potas (mg)
307.90
1416.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.24
83.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
85.17
391.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.56
94.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.03
4.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.43
1.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek śląskich z gulaszem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek śląskich z gulaszem

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
5 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
49.00