Kasza bulgur na słodko
- Kasza bulgur - 1/2 szklanki (125 g)
- Miód - 2 łyżki (20 g)
- Orzechy włoskie - 2 łyżki (20 g)
- Banan - 1 sztuka (120 g)
- Maliny - 1 garść (60 g)
Przepis na kaszę bulgur na słodko krok po kroku
Kaszę bulgur ugotuj do miękkości w wodzie.
Przełóż kaszę do miseczki, dodaj banana pokrojonego w plastry i maliny.
Całość posyp posiekanymi orzechami i polej miodem.
Więcej informacji na temat kaszy bulgur na słodko
Pyszna i szybka kasza bulgur na słodko to świetny pomysł na pełnowartościowe i dobrze zbilansowane śniadanie bez mięsa. Głównym składnikiem jest kasza bulgur, która podobnie jak płatki owsiane daje poczucie sytości na długi czas. Przygotuj danie z Twoimi ulubionymi dodatkami, będzie to świetny pomysł na śniadanie i odmiana tradycyjnego śniadania w postaci kanapek.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kaszę bulgur na słodko.
Musisz zaopatrzyć się w kaszę bulgur, miód, orzechy, dowolne owoce i mnie będzie to banan i maliny.
Kasa bulgur charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją do osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Dodatkowo jest bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk oraz błonnika pokarmowego, który między innymi usprawnia pracę naszych jelit. Podsumowując kasza, która jest głównym składnikiem naszego posiłku, dostarczy nam wielu cennych składników do naszego organizmu.
Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.
Kaszę możesz przygotować na mleku, wodzie lub napoju roślinnym. Jeśli wybierzesz mleko krowie lub napój roślinny Twój wegetariański posiłek będzie bardzo treściwy i da Ci energię na długie godziny.
Śniadanie z dodatkiem kaszy bulgur będzie dobre dla dorosłych i dla dzieci, szczególnie przed szkołą. Będzie to szybka i łatwa alternatywa kanapek.
Jeśli jednak cierpisz na zaburzenia gospodarki węglowodanowej, nie gotuj kaszy na mleku ani napoju roślinnym, lepiej sprawdzi się ugotowanie jej w wodzie, podawaj je z jogurtem oraz ulubionymi owocami. Taka wersja będzie równie pełnowartościowa.
Dokładnie jak zrobić kaszę bulgur na słodko przedstawiam nieco niżej, poznaj mój prosty przepis.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w kaszy bulgur na słodko
Lista alergenów dla kaszy bulgur na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kasza bulgur
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze kaszy bulgur na słodko
Do przygotowania kaszy na słodko możesz użyć dowolnych owoców.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.