Karp na święta

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karp na święta podany na talerzyku.
Karp na święta
Karp na święta to danie, które gości na stołach wielu rodzin zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ten z przepisu jest chrupiący, aromatyczny i prosty.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
318 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Karp dzwonko (520 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (90 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na karpia na święta krok po kroku

Karpia oprósz solą i zamocz w mleku. Odstaw go na 4 godziny.

Rybę oprósz solą i pieprzem oraz mąką.

Jajko wbij na talerzyk i rozmieszaj. Każdy kawałek ryby mocz w jajku.

Całość następnie obsyp bułką tartą.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż karpia, aż się zarumieni.

Jak oceniasz przepis na karpia na święta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,8% osób

Więcej informacji na temat karpia na święta

Karp na święta to danie, które gości na stołach wielu rodzin zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ten z przepisu jest chrupiący, aromatyczny i prosty. To całkowicie postny posiłek, dlatego w pełni nadaje się na wigilijną kolację.

Przepis na karpia na święta będzie dobrym rozwiązaniem dla miłośników rybnych dań. Jej głównym składnikiem jest oczywiście karp. Dostarcza bowiem bardzo dużo białka, a niezbyt wiele kalorii. Jest również świetnym źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na układ krwionośny, a także nerwowy. Dodatkowo karp pozwala dostarczyć witaminy D czy cynku, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania odporności. Ta ryba jest naprawdę zdrowa, dlatego powinna gościć na talerzu znacznie częściej niż raz do roku. Ryba tak przygotowana dobrze się prezentuje, jest pełna smaku, a do tego stanowi niezwykle pożywne danie. To ze względu na spore ilości białka. Ten wigilijny karp w nowej odsłonie jest po prostu świetnym posiłkiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karpia na święta, który będzie smaczny i prosty, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania naprawdę potrzeba niewiele. To doskonały pomysł na pyszne danie, które można zjadać nie tylko od święta. Przygotowany w taki sposób jest po prostu najlepszy. Można wykorzystać go również jako smaczny dodatek do obiadu. Jest niezwykle pyszny, zwłaszcza podany z chrupiącą panierką. To dobry sposób również dla początkujących kucharzy. W tym przepisie filet jest smażony, jednak równie dobrze może być on pieczony. W opcji z piekarnika sprawdzi się zwłaszcza dla osób na diecie, gdyż zawiera mniej tłuszczu i jest bardziej lekkostrawny. By go przygotować wystarczy tylko po panierowaniu ułożyć go na dnie naczynia i piec aż do zarumienienia. Wspaniale sprawdzą się filety, dzwonki, ale także tusze. Może stanowić osobną potrawę lub część głównego dania. Pasują do niego gotowane lub pieczone buraczki, które świetnie dopełnią smak całości. Ryby wciąż pojawiają się w menu większości osób zbyt rzadko, dlatego warto wypróbować przepisu, który pozwala to zmienić.

Alergeny w karpiu na święta

Lista alergenów dla karpia na święta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp dzwonko
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze karpia na święta

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
187.33
318.46
Białko (g)
10.54
17.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
12.44
21.14
Węglowodany przyswajalne (g)
12.11
20.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
0.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
10.32
17.54
Tłuszcze nasycone (g)
2.13
3.62
Tłuszcze nienasycone (g)
8.18
13.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.61
9.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.57
4.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.06
73.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
9.89
16.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.63
2.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.80
45.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
92.52
157.28
Potas (mg)
214.32
364.35
Wapń (mg)
78.83
134.01
Fosfor (mg)
224.97
382.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.71
36.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.30
2.22
Cynk (mg)
0.96
1.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karpia na święta 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karpia na święta

Koszt składników
53.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp dzwonko
520 g
16.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
20.80
Za 520 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
90 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.63
Za 90 ml
Koszt składników
53.30