Karkówka duszona z cebulą

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka duszona z cebulą podczas przygotowywania.
Karkówka duszona z cebulą
Karkówka duszona z cebulą to wspaniała pozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso w sosie własnym duszone z cebulą można podać także na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 90 min
331 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1200 g)
  • Cebula 5 dużych sztuk (1000 g)
  • Bulion warzywny 6 szklanek (1500 ml)
  • Marchewka 1 duża sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Mąka ziemniaczana (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na karkówka duszona z cebulą krok po kroku

Karkówkę pokrój w plastry.

Obtocz w mące ziemniaczanej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Obsmaż karkówkę przez 2 minuty z każdej strony.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Na patelni po smażeniu karkówki zeszklij cebulę.

Dodaj do niej cukier i smaż przez 2-3 minuty.

W garnku wyłóż mięso.

Na wierzch wyłóż cebulę.

Dodaj pokrojoną w kostkę marchew.

Wlej bulion warzywny, dodaj liście laurowe i dopraw całość solą.

Duś pod przykryciem przez około 60-70 minut.

Na koniec dopraw potrawę pieprzem.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na karkówka duszona z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat karkówki duszonej z cebulą

Karkówka duszona z cebulą to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Soczysta karkówka duszona w sosie własnym sprawdzi się doskonale podana na ciepło i na zimno. Smaczna karkówka może zostać podana z tłuczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Przepis na karkówkę duszoną z cebulą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: karkówka, cebula, bulion warzywny, marchewka, olej rzepakowy, mąka ziemniaczana, sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, liść laurowy, ziele angielskie, cukier.

Jak zrobić karkówkę duszoną z cebulą? Karkówkę pokrój w plastry. Obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Obsmaż karkówkę przez 2 minuty z każdej strony. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Na patelni po smażeniu karkówki zeszklij cebulę. Dodaj do niej cukier i smaż przez 2-3 minuty. W garnku wyłóż mięso. Na wierzch wyłóż cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew. Wlej bulion warzywny, dodaj liście laurowe i dopraw całość solą. Duś pod przykryciem przez około 60-70 minut. Na koniec dopraw potrawę pieprzem. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.

Karkówka wieprzowa zawiera dużą ilość białka zwierzęcego, które jest białkiem pełnowartościowym. Białko jest składnikiem niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Białko jest nam potrzebne do procesów regeneracyjnych, jakie zachodzą w naszym ciele każdego dnia. Białko jest także substratem do produkcji enzymów i hormonów takich jak insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując: smaczna i soczysta karkówka będzie idealna na obiad dla całej rodziny. Karkówka z cebulą może zostać podana na wiele różnych okazji. Karkówkę można dusić także na patelni. Duszona karkówka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w karkówce duszonej z cebulą

Lista alergenów dla karkówki duszonej z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze karkówki duszonej z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Karkówka duszona z cebulą to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Karkówka świetnie sprawdzi się podana dla osób mających problemy z trawieniem. Duszone mięso zawiera mniej kalorii niż wersja smażona.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
82.88
331.52
Białko (g)
8.27
33.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
4.41
17.64
Węglowodany przyswajalne (g)
3.76
15.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
2.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
3.46
13.83
Tłuszcze nasycone (g)
1.06
4.23
Tłuszcze nienasycone (g)
2.40
9.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.72
6.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.68
2.73
Cholesterol (mg)
20.40
81.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
46.55
186.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
1.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.35
9.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
1.20
Witamina E (mg)
0.13
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.30
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.72
6.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.28
29.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
456.12
1824.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
136.07
544.30
Potas (mg)
175.72
702.90
Wapń (mg)
13.70
54.80
Fosfor (mg)
87.04
348.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.45
41.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.42
1.67
Cynk (mg)
1.02
4.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki duszonej z cebulą 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki duszonej z cebulą

Koszt składników
98.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1200 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
28.80
Za 1200 g
Cebula
1000 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Bulion warzywny
1500 ml
6 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Mąka ziemniaczana
60 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Koszt składników
98.50