Kapusta zasmażana ze śmietaną

Opublikowano: 28.07.2021 r., 13:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna kapusta zasmażana ze śmietaną
Kapusta zasmażana ze śmietaną
Kapusta zasmażana ze śmietaną jest świetną alternatywą dla tradycyjnej wersji tego dania. W takim wydaniu kapusta otulona jest wspaniałym i smacznym sosem.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
163 kcal
Kcal w porcji
229 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta biała (600 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Śmietana 12% - 1 opakowanie (250 g)
  • Koperek - 1 pęczek (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kapustę zasmażaną ze śmietaną krok po kroku

Kapustę poszatkuj drobno i przelej wrzątkiem.

Na patelni roztop masło i wrzuć na nią kapustę. Całość smaż przez 20 minut stale mieszając.

Do kapusty dodaj śmietanę, odrobinę octu i posiekany koperek.

Wszystko dopraw solą i pieprzem do smaku.

Jak oceniasz przepis na kapustę zasmażaną ze śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat kapusty zasmażanej ze śmietaną

Kapusta zasmażana ze śmietaną jest prostą modyfikacją tradycyjnej wersji tego dania. Smakuje równie dobrze i pięknie się prezentuje, jednak pozbawiona jest kalorycznej zasmażki, która jest niezbyt zdrowa. W tej opcji do całości dodana została śmietana, która wspaniale wpływa na smak kapusty, dodaje jej więcej białka, dzięki czemu ta surówka jest bardziej sycąca. Choć zwykle traktowana jako dodatek do dania głównego, może równie dobrze stanowić osobną potrawę. Wspaniale sprawdzi się podawana ze świeżym pieczywem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić młodą kapustę zasmażaną ze śmietaną to ten przepis pozwoli ci na odtworzenie tego dania we własnej kuchni, w niezwykle prosty sposób. W kilka chwil powstaje danie łatwe, a przy tym bardzo smaczne. To idealny wybór dla wszystkich miłośników kulinarnej prostoty i tradycji. Choć przepis jest nieco zmodyfikowany, to wciąż zaskakuje niezwykłym smakiem i aromatem. To za sprawą dodatku śmietany i dość sporej ilości koperku, który wspaniale współgra z całością.

Choć w tym wypadku kapusta jest smażone, równie smacznie sprawdzi się duszona wersja. Całość można udusić w bulionie, dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku i lepszego aromatu. To danie choć bardzo łatwe, wcale nie jest banalne, czy nudne. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza latem. W wersji z dodatkiem odrobiny mięsa świetnie zastąpi na przykład bigos, w znacznie lepszej i pyszniejszej formie.

Przepis na kapustę zasmażaną ze śmietaną jest naprawdę prosty, dlatego zawsze się udaje. Jednak całość zaskakuje wyrazistym smakiem. Tak przygotowana kapusta jest również zdrowa, gdyż dostarcza sporo witamin, w tym witaminę A, E, czy K, a także kwas foliowy niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Kapustę najlepiej podawać z koperkiem, który jest ziołem bardzo delikatnym i smacznym. Kapusta świetnie komponuje się również z natką pietruszki, jednak nie każdy lubi jej smak, dlatego spokojnie można wykorzystać tylko koperek. Choć delikatna w smaku, kapusta ze śmietaną jest niezwykle pyszna. To dobra alternatywa dla kapusty z zasmażką.

Alergeny w kapuście zasmażanej ze śmietaną

Lista alergenów dla kapusty zasmażanej ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze kapusty zasmażanej ze śmietaną

na 100g gotowej potrawy

To dość kaloryczne dodatek dlatego nie powinien gościć zbyt często w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(229g)
Energia (kcal)
71.34
163.37
Białko (g)
1.98
4.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(229g)
Węglowodany (g)
6.09
13.95
Węglowodany przyswajalne (g)
4.35
9.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.74
3.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(229g)
Tłuszcz (g)
4.79
10.97
Tłuszcze nasycone (g)
3.19
7.29
Tłuszcze nienasycone (g)
1.60
3.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.41
3.23
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
0.44
Cholesterol (mg)
14.26
32.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(229g)
Witamina A (µg (mcg))
61.80
141.53
Witamina B6 (mg)
0.09
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.27
Witamina C (mg)
28.43
65.10
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.13
Witamina E (mg)
0.23
0.53
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
38.71
88.65
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.07
0.17
Niacyna (mg)
0.25
0.57
Foliany (µg (mcg))
38.64
88.50
Beta karoten (µg (mcg))
36.73
84.12
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(229g)
Sód (mg)
37.72
86.38
Potas (mg)
206.22
472.24
Wapń (mg)
75.51
172.91
Fosfor (mg)
40.22
92.10
Magnez (mg)
15.81
36.20
Żelazo (mg)
0.65
1.49
Cynk (mg)
0.30
0.69
Miedź (mg)
0.03
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty zasmażanej ze śmietaną 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty zasmażanej ze śmietaną

Koszt składników
16.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
600 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Śmietana 12%
250 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Koperek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Koszt składników
16.40