Kapusta kiszona z marchewką

Opublikowano: 19.04.2021 r., 21:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta kiszona z marchewką znajduje się w białej miseczce, która stoi na materiale. Surówka udekorowana jest gałązką koperku.
Kapusta kiszona z marchewką
Kapusta kiszona z marchewką to świetna propozycja na pyszny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Świetnie sprawdzi się podczas obiadów rodzinnych, ponieważ surówka jest bardzo smaczna.
Przygotowanie 15 min
175 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Kapusta kiszona (300 g)
  • Marchewka (70 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na kapustę kiszoną z marchewką krok po kroku

Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do miski.

Marchew obierz i zatrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj ją do kapusty.

Do warzyw dodaj oliwę i przyprawy, wymieszaj.

Surówkę najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki, aby smaki dobrze się wymieszały.

Jak oceniasz przepis na kapustę kiszoną z marchewką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat kapusty kiszonej z marchewką

Kapusta kiszona z marchewką do doskonały dodatek warzyw do obiadu. Jest to doskonały przepis kuchni polskiej. Kiszonki w naszej diecie są bardzo pożądanymi produktami, ponieważ zawierają bakterie, które korzystnie wpływają na mikroflorę naszych jelit. A więc jak zrobić dobrą surówkę z kapusty kiszonej z marchewką? Przygotuj kapustę kiszoną, marchew, oliwę z oliwek oraz pieprz. Do sałatki możesz dodać również jabłko lub podać ją z drobno pokrojoną cebulą. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru płynu i drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, całość wymieszaj z olejem oraz pieprzem (dodaj go do smaku).

Kapusta kiszona jest produktem, który posiada wiele właściwości zdrowotnych i dostarcza przy tym małych ilości kalorii (w 100 gramach tego produktu znajdziemy tylko 12 kcal). Dodatkowo produkt ten jest źródłem witaminy C, magnezu, potasu, żelaza oraz wapnia. Obecność kwasu mlekowego, który powstaje w procesie fermentacji kapusty, wspomaga utrzymanie odpowiedniego stanu naszej naturalnej mikroflory jelitowej. Występowanie w kapuście kiszonej poszczególnych składników odżywczych przyczynia się do tego, że produkt świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się, pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, obniży poziom cholesterolu LDL we krwi oraz zmniejszy ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, pomaga w utrzymywaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, posiada właściwości przeciwzapalne (ogranicza rozwój stanów zapalnych w naszym organizmie), zapobiega niedokrwistości. Występowanie dużych ilości witaminy C wspomaga odporność organizmu, pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu jamy ustnej oraz dziąseł, pozytywnie wpływa na naszą skórę (witamina ta bierze udział w tworzeniu kolagenu, który warunkuje jędrność skóry).

Podsumowując surówka z kapusty kiszonej i marchewki to idealna propozycja do obiadu. Świetnie sprawdzi się w diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej oraz redukcyjnej. Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem wielu cennych składników pokarmowych, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu.

Alergeny w kapuście kiszonej z marchewką

Lista alergenów dla kapusty kiszonej z marchewką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapustę kiszoną z marchewką

Wartości odżywcze kapusty kiszonej z marchewką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
87.72
175.45
Białko (g)
0.85
1.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.89
9.77
Węglowodany przyswajalne (g)
2.22
4.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.66
5.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.65
15.29
Tłuszcze nasycone (g)
1.31
2.61
Tłuszcze nienasycone (g)
6.34
12.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.48
10.97
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
1.72
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
146.88
293.75
Witamina B6 (mg)
0.12
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
12.06
24.11
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.20
2.39
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Niacyna (mg)
0.28
0.55
Foliany (µg (mcg))
21.32
42.65
Beta karoten (µg (mcg))
1455.88
2911.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
507.97
1015.95
Potas (mg)
183.57
367.15
Wapń (mg)
28.35
56.70
Fosfor (mg)
21.12
42.25
Magnez (mg)
11.85
23.70
Żelazo (mg)
1.20
2.39
Cynk (mg)
0.18
0.37
Miedź (mg)
0.02
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty kiszonej z marchewką 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty kiszonej z marchewką

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Marchewka
70 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
27.50