Kalafior z piekarnika

Opublikowano: 15.08.2022 r., 9:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekany kalafior w naczyniu.
Kalafior z piekarnika
Kalafior z piekarnika to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Pieczony kalafior możemy wykorzystać również jako przekąskę. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
257 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Kalafior (500 g)
  • Oliwa z oliwek - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na kalafior z piekarnika krok po kroku

Z kalafiora obetnij liście, przekrój go na pół i wytnij głąb.

Następnie kalafior umyj i pokrój w małe różyczki.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Na blaszkę ułóż różyczki kalafiora, polej go oliwą z oliwek oraz posyp mieszanką przypraw (użyj po jednej łyżeczce soli, pieprzu oraz kurkumy).

Kalafiora wymieszaj na blaszce i rozłóż na całej powierzchni blaszki.

Kalafior piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Gotowy kalafior podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na kalafior z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat kalafiora z piekarnika

Kalafior z piekarnika to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Pieczony kalafior świetnie sprawdzi się również jako przekąska. Przepis na kalafiora z piekarnika jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: kalafior, oliwa z oliwek, sól, pieprz oraz kurkuma. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić kalafiora z piekarnika? Z kalafiora obetnij liście, przekrój go na pół i wytnij głąb. Następnie kalafior umyj i pokrój w małe różyczki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszkę ułóż różyczki kalafiora, polej go oliwą z oliwek oraz posyp mieszanką przypraw (użyj po jednej łyżeczce soli, pieprzu oraz kurkumy). Kalafiora wymieszaj na blaszce i rozłóż na całej powierzchni blaszki. Kalafior piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Gotowy kalafior podawaj na ciepło.

Kalafior jest warzywem niskokalorycznym. Zawiera również spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W kalafiorze znajdziemy wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. Kalafior może być wykorzystywany w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Dostarczenie witaminy C z kalafiora może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli przeważnie w okresie jesienno-zimowym.

Podsumowując pyszny kalafior z piekarnika to najlepszy dodatek do obiadu. Kalafior jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podany na ciepło. Przepis na kalafior z piekarnika jest bardzo prosty, dlatego bez problemu powinien poradzić sobie z nim każdy. Wykorzystanie kalafiora do przygotowania posiłku dostarczy do organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Alergeny w kalafiorze z piekarnika

Lista alergenów dla kalafiora z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kalafior z piekarnika

Wartości odżywcze kalafiora z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Kalafior z piekarnika to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Kalafior stanowi dobre źródło wielu składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
103.09
257.73
Białko (g)
1.75
4.36
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.52
11.30
Węglowodany przyswajalne (g)
2.70
6.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.82
4.55
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.85
2.14
Fruktoza (g)
0.88
2.20
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
9.35
23.36
Tłuszcze nasycone (g)
1.70
4.25
Tłuszcze nienasycone (g)
7.65
19.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.66
16.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
2.45
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.16
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
43.82
109.55
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.38
3.45
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Ryboflawina (mg)
0.05
0.14
Niacyna (mg)
0.46
1.16
Foliany (µg (mcg))
51.82
129.55
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
27.45
68.64
Potas (mg)
271.91
679.77
Wapń (mg)
20.09
50.23
Fosfor (mg)
40.00
100.00
Magnez (mg)
13.64
34.09
Żelazo (mg)
0.43
1.08
Cynk (mg)
0.25
0.61
Miedź (mg)
0.04
0.09
Mangan (mg)
0.15
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny kalafiora z piekarnika 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kalafiora z piekarnika

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
500 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
26.00