Przepis na jiaozi krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy
To będzie niezbędne
kuchenka, tarka, duża miska, patelnia głęboka, szklanka, bambusowe sitko do gotowania na parze

Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej szklankę wrzącej wody oraz szczyptę soli.

Składniki zmiksuj na gładką masę i pozostaw do przestygnięcia.

Przestygnięte ciasto wyrabiaj ręcznie, aż będzie elastyczne i sprężyste.

Ciasto włóż do miski, przykryj ścierką kuchenną i pozostaw na 30 minut.

Marchew i cebulę obierz. Marchew zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach, a cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Kolendrę posiekaj.

Do miski włóż mięso mielone, dodaj do niego cebulę, marchew, kolendrę, 3 łyżki wody oraz łyżkę sosu sojowego.

Farsz mięsny dokładnie wymieszaj.

Z ciasta rozwałkuj cienki placek i wytnij z niego krążki wielkości szklanki.

Na każdy krążek ułóż farsz i zlep go jak tradycyjne polskie pierogi.

Następnie każdy pierożek ustaw falbanką do góry i spłaszcz jego podstawę (pierożek powinien stać).

Pierożki ustaw na bambusowym sitku do gotowania na parze i pierożki paruj przez około 25 minut.

Następnie pierożki smaż na rozgrzanym oleju przez około 2 minuty (pierożki smaż ustawione falbanką do góry).

Pierożki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Jiaozi podane w czarnym naczyniu.
Jiaozi
Koszt przygotowania dania
26.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
499 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Jiaozi - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jiaozi

Jiaozi to tradycyjne chińskie pierożki gotowane na parze, pierożki znane są również pod nazwą gyoza. Pyszne domowe pierożki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na jiaozi jest dość prosty i jednak wymaga pewnego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować pyszne pierożki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mięso mielone wieprzowe, cebula, marchewka, kolendra świeża, olej sezamowy, sól oraz sos sojowy.

Jak zrobić jiaozi? Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej szklankę wrzącej wody oraz szczyptę soli. Składniki zmiksuj na gładką masę i pozostaw do przestygnięcia. Przestygnięte ciasto wyrabiaj ręcznie, aż będzie elastyczne i sprężyste. Ciasto włóż do miski, przykryj ścierką kuchenną i pozostaw na 30 minut. Marchew i cebulę obierz. Marchew zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach, a cebulę posiekaj w drobną kostkę. Kolendrę posiekaj. Do miski włóż mięso mielone, dodaj do niego cebulę, marchew, kolendrę, 3 łyżki wody oraz łyżkę sosu sojowego. Farsz mięsny dokładnie wymieszaj. Z ciasta rozwałkuj cienki placek i wytnij z niego krążki wielkości szklanki. Na każdy krążek ułóż farsz i zlep go jak tradycyjne polskie pierogi. Następnie każdy pierożek ustaw falbanką do góry i spłaszcz jego podstawę (pierożek powinien stać). Pierożki ustaw na bambusowym sitku do gotowania na parze i pierożki paruj przez około 25 minut. Następnie pierożki smaż na rozgrzanym oleju przez około 2 minuty (pierożki smaż ustawione falbanką do góry). Pierożki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Marchew to warzywo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączana jest do diety osób odchudzających się. Stanowi ona doskonałe źródło karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy. Warzywo to jest świetnym źródłem witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych, np. magnezu, potasu, żelaza, wapnia, fosforu, sodu i cynku.

Podsumowując smaczne pierożki chińskie to doskonała propozycja na obiad dla rodziny. Najlepsze pierożki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Farsz do pierożków można przygotować również z mięsa wołowego lub z wykorzystaniem samych warzyw.

Wartości odżywcze jiaozi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
277.37 kcal
499.27 kcal
Białko
11.79 g
21.22 g

Węglowodany w jiaozi

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
33.25 g
59.85 g
Węglowodany przyswajalne
32.76 g
58.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
10.78 g
19.40 g
Tłuszcze nasycone
4.49 g
8.09 g
Tłuszcze nienasycone
6.28 g
11.31 g

Witaminy w przepisie na jiaozi

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6
0.18 mg
0.33 mg
Tiamina
0.66 mg
1.18 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.50 mg
Niacyna
4.33 mg
7.79 mg
Foliany
68.05 µg (mcg)
122.48 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jiaozi

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
27.26 mg
49.08 mg
Potas
198.35 mg
357.03 mg
Wapń
18.86 mg
33.96 mg
Fosfor
116.45 mg
209.60 mg
Magnez
23.94 mg
43.10 mg
Żelazo
2.72 mg
4.90 mg
Cynk
1.21 mg
2.17 mg
Miedź
0.11 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jiaozi 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jiaozi

Lista alergenów dla jiaozi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania jiaozi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Kolendra świeża
3 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 3
16.50
Za 3 g
Olej sezamowy
30 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 ml
Koszt składników
48.00
Jak oceniasz przepis na jiaozi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób