Jajka w szynce
- Jajko (5 szt.)
- Szynka kanapkowa 15 plastrów (150 g)
- Chrzan 3 łyżki (30 g)
- Serek kanapkowy naturalny 1 opakowanie (200 g)
- Ogórek konserwowy 4 sztuki (200 g)
- Papryka czerwona 1 sztuka (200 g)
- Majonez 3 łyżki (30 g)
Przepis na jajka w szynce krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Ogórki i paprykę pokrój w słupki.
Serek śmietankowy wymieszaj z chrzanem.
Plastry szynki rozłóż na blacie, posmaruj odrobiną serka, dodaj ćwiartkę jajka i pokrojone w słupki warzywa.
Zawiń całość w rulon i podawaj z majonezem.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Banan w cieście
-
Jajecznica z pomidorami
-
Placuszki na maślance
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajek w szynce
Jajka w szynce to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się chyba u każdego. Nic dziwnego! Takie danie to szybki pomysł na zimną przekąskę z Twoimi ulubionymi dodatkami. Moja propozycja może Ci się niedługo przydać np. na święta, zawijane jajka sprawdzą się idealnie na tę okazję.
Przepis na jajka faszerowane z szynką jest bardzo prosty i szybki. Przepis nie zajmie Ci więcej czasu niż ten, który poświęcisz na ugotowanie jajek.
Wraz z szynką będą one głównymi składnikami naszej przekąski. Dodatkowo wybrałam ogórek i paprykę oraz serek śmietankowy i chrzan.
Zatem, jak zrobić jajka w szynce nie tylko na święta wielkanocne?
Jajka należy ugotować w lekko osolonej wodzie. Ważne aby były one ugotowane na twardo.
W pierwszej kolejności pokrój ogórki i paprykę w słupki, a serek śmietankowy wymieszaj z chrzanem. Plastry szynki posmaruj serkiem, dodaj warzywa i jajko pokrojone w ćwiartki.
Tak przygotowane przystawki zawiń w rulon i udekoruj odrobiną majonezu i natką pietruszki.
Podawaj jako przekąska na imprezę lub przystawka.
Przepis na jajka w szynce możesz dowolnie modyfikować, postaw na swoje ulubione warzywa i dodaj je do środka. Idealnie sprawdzi się też por, a nawet pieczarki.
Obojętnie na jaką wersję się zdecydujesz, jajka będą bardzo dobre, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Będzie to świetny pomysł na przekąskę w ciągu świąt lub na Wielkanoc.
Wykonanie jej nie zajmie Ci wiele czasu, a na pewno uraczysz gości pyszną przekąską.
Jajka możesz podawać z pieczywem posmarowanym masłem, połączenie jajka, szynki i źródła węglowodanów zagwarantuje nam w pełni zbilansowany posiłek.
Taka forma przekąski da nam uczucie sytości, warto jeszcze pamiętać, że jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia.
Skoro już wiesz, jak zrobić domowe i smaczne jajka faszerowane z szynką, spróbuj sam.
Alergeny w jajkach w szynce
Lista alergenów dla jajek w szynce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek kanapkowy naturalny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ogórek konserwowy
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze jajek w szynce
Jajko w szynce może posłużyć jako przekąska lub przystawka przed daniem głównym.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.