Jajka w szynce

Opublikowano: 18.06.2022 r., 20:05 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
jajka w szynce
Jajka w szynce
Jajko w szynce z dodatkami warzywnymi na śmietankowym serku jako przystawka przed daniem głównym lub przekąska na imprezę.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
82 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Szynka kanapkowa - 15 plastrów (150 g)
  • Chrzan - 3 łyżki (30 g)
  • Serek kanapkowy naturalny - 1 opakowanie (200 g)
  • Ogórek konserwowy - 4 sztuki (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
  • Majonez - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na jajka w szynce krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Ogórki i paprykę pokrój w słupki.

Serek śmietankowy wymieszaj z chrzanem.

Plastry szynki rozłóż na blacie, posmaruj odrobiną serka, dodaj ćwiartkę jajka i pokrojone w słupki warzywa.

Zawiń całość w rulon i podawaj z majonezem.

Jak oceniasz przepis na jajka w szynce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat jajek w szynce

Jajka w szynce to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się chyba u każdego. Nic dziwnego! Takie danie to szybki pomysł na zimną przekąskę z Twoimi ulubionymi dodatkami. Moja propozycja może Ci się niedługo przydać np. na święta, zawijane jajka sprawdzą się idealnie na tę okazję.

Przepis na jajka faszerowane z szynką jest bardzo prosty i szybki. Przepis nie zajmie Ci więcej czasu niż ten, który poświęcisz na ugotowanie jajek.

Wraz z szynką będą one głównymi składnikami naszej przekąski. Dodatkowo wybrałam ogórek i paprykę oraz serek śmietankowy i chrzan.

Zatem, jak zrobić jajka w szynce nie tylko na święta wielkanocne?

Jajka należy ugotować w lekko osolonej wodzie. Ważne aby były one ugotowane na twardo.

W pierwszej kolejności pokrój ogórki i paprykę w słupki, a serek śmietankowy wymieszaj z chrzanem. Plastry szynki posmaruj serkiem, dodaj warzywa i jajko pokrojone w ćwiartki.

Tak przygotowane przystawki zawiń w rulon i udekoruj odrobiną majonezu i natką pietruszki.

Podawaj jako przekąska na imprezę lub przystawka.

Przepis na jajka w szynce możesz dowolnie modyfikować, postaw na swoje ulubione warzywa i dodaj je do środka. Idealnie sprawdzi się też por, a nawet pieczarki.

Obojętnie na jaką wersję się zdecydujesz, jajka będą bardzo dobre, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Będzie to świetny pomysł na przekąskę w ciągu świąt lub na Wielkanoc.

Wykonanie jej nie zajmie Ci wiele czasu, a na pewno uraczysz gości pyszną przekąską.

Jajka możesz podawać z pieczywem posmarowanym masłem, połączenie jajka, szynki i źródła węglowodanów zagwarantuje nam w pełni zbilansowany posiłek.

Taka forma przekąski da nam uczucie sytości, warto jeszcze pamiętać, że jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia.

Skoro już wiesz, jak zrobić domowe i smaczne jajka faszerowane z szynką, spróbuj sam.

Alergeny w jajkach w szynce

Lista alergenów dla jajek w szynce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy naturalny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze jajek w szynce

na 100g gotowej potrawy

Jajko w szynce może posłużyć jako przekąska lub przystawka przed daniem głównym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
164.25
82.13
Białko (g)
6.90
3.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
3.26
1.63
Węglowodany przyswajalne (g)
2.60
1.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
0.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
13.84
6.92
Tłuszcze nasycone (g)
7.07
3.54
Tłuszcze nienasycone (g)
6.76
3.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.37
2.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.40
1.20
Cholesterol (mg)
123.74
61.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
127.45
63.72
Witamina B6 (mg)
0.15
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.18
Witamina C (mg)
24.61
12.31
Brak danych dla: serek kanapkowy naturalny.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.61
0.30
Witamina E (mg)
0.71
0.35
Retinol (µg (mcg))
96.82
48.41
Tiamina (mg)
0.13
0.07
Ryboflawina (mg)
0.21
0.11
Niacyna (mg)
0.82
0.41
Foliany (µg (mcg))
25.38
12.69
Beta karoten (µg (mcg))
318.72
159.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
444.15
222.07
Potas (mg)
169.20
84.60
Wapń (mg)
46.47
23.24
Fosfor (mg)
98.95
49.47
Magnez (mg)
11.19
5.59
Żelazo (mg)
0.71
0.36
Cynk (mg)
0.78
0.39
Miedź (mg)
0.04
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek w szynce 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek w szynce

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Szynka kanapkowa
150 g
15 plastrów
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Chrzan
30 g
3 łyżki
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 30 g
Serek kanapkowy naturalny
200 g
1 opakowanie
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
3.70
Za 200 g
Ogórek konserwowy
200 g
4 sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Majonez
30 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Koszt składników
39.00