Jajka w cieście francuskim

Opublikowano: 01.10.2021 r., 8:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka zapieczone w cieście francuskim
Jajka w cieście francuskim
Jajka w cieście francuskim to świetny pomysł na weekendowe śniadanie. Jajka prezentują się jak w drogiej restauracji, dlatego przygotuj je gdy chcesz kogoś zaskoczyć.
Przygotowanie 5 min
Pieczenie 30 min
775 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Ciasto francuskie (150 g)
  • Awokado - Pół średniej sztuki (100 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, forma na muffiny

Przepis na jajka w cieście francuskim krok po kroku

Foremkę do muffinek posmaruj masłem.

Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty. Umieść ciasto w foremce.

Pokrój awokado w kostkę. Umieść je na spodzie ciasta, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Boczek ułóż na wierzchu jajka tworząc z niego kołderkę.

Piecz jajka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na jajka w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat jajek w cieście francuskim

Jajka w cieście francuskim to doskonała propozycja na śniadanie. Pyszne jajka wyglądają bardzo imponująco na talerzu, dlatego możesz je podać jako śniadanie na święta. Przepis na jajka w cieście francuskim jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania jajek potrzebne są następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, jajka, awokado, boczek, masło, sól i pieprz. Potrzebna będzie także forma do muffinek lub małe naczynia do zapiekania, które można wyłożyć ciastem francuskim.

Jak zrobić jajka w cieście francuskim? Foremkę do muffinek posmaruj masłem. Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty. Umieść ciasto w foremce. Pokrój awokado w kostkę. Umieść je na spodzie ciasta, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Boczek ułóż na wierzchu jajka tworząc z niego kołderkę. Piecz jajka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców, nie zawiera ono dużo węglowodanów lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportowania tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobór żelaza prowadzi do anemii. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pomysł na jajka w cieście wspaniale sprawdzi się jako smaczne śniadanie. Dobre jajka możesz przyrządzić także na kolację dla dwojga.

Alergeny w jajkach w cieście francuskim

Lista alergenów dla jajek w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Wartości odżywcze jajek w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Jajka w cieście francuskim to danie zawierające łatwo przyswajalne białko. Danie jest źródłem dobrego tłuszczu zawartego w awokado oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A i D, które zawiera żółtko jaja kurzego. Podaj jajka ze świeżymi warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
310.37
775.92
Białko (g)
13.07
32.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
13.94
34.85
Węglowodany przyswajalne (g)
12.37
30.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
3.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
22.43
56.08
Tłuszcze nasycone (g)
7.48
18.69
Tłuszcze nienasycone (g)
14.96
37.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.54
28.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.42
8.54
Cholesterol (mg)
160.95
402.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
64.91
162.28
Witamina B6 (mg)
0.21
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
1.34
Witamina C (mg)
1.75
4.39
Witamina D (µg (mcg))
0.84
2.11
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.62
1.55
Retinol (µg (mcg))
63.68
159.21
Tiamina (mg)
0.23
0.58
Ryboflawina (mg)
0.31
0.79
Niacyna (mg)
3.27
8.17
Foliany (µg (mcg))
52.88
132.19
Beta karoten (µg (mcg))
10.88
27.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
417.00
1042.50
Potas (mg)
241.95
604.87
Wapń (mg)
28.28
70.70
Fosfor (mg)
169.40
423.51
Magnez (mg)
19.37
48.42
Żelazo (mg)
1.61
4.03
Cynk (mg)
1.29
3.22
Miedź (mg)
0.11
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek w cieście francuskim 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek w cieście francuskim

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ciasto francuskie
150 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
3.26
Za 150 g
Awokado
100 g
Pół średniej sztuki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Koszt składników
21.50