Przepis na jajka w cieście francuskim krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, forma na muffiny

Foremkę do muffinek posmaruj masłem.

Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty. Umieść ciasto w foremce.

Pokrój awokado w kostkę. Umieść je na spodzie ciasta, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Boczek ułóż na wierzchu jajka tworząc z niego kołderkę.

Piecz jajka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Jajka w cieście francuskim podane na białym naczyniu.
Jajka w cieście francuskim
Koszt przygotowania dania
14.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
775 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
55

Jajka w cieście francuskim - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o jajkach w cieście francuskim

Jajka w cieście francuskim to doskonała propozycja na śniadanie. Pyszne jajka wyglądają bardzo imponująco na talerzu, dlatego możesz je podać jako śniadanie na święta. Przepis na jajka w cieście francuskim jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania jajek potrzebne są następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, jajka, awokado, boczek, masło, sól i pieprz. Potrzebna będzie także forma do muffinek lub małe naczynia do zapiekania, które można wyłożyć ciastem francuskim.

Jak zrobić jajka w cieście francuskim? Foremkę do muffinek posmaruj masłem. Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty. Umieść ciasto w foremce. Pokrój awokado w kostkę. Umieść je na spodzie ciasta, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Boczek ułóż na wierzchu jajka tworząc z niego kołderkę. Piecz jajka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców, nie zawiera ono dużo węglowodanów lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportowania tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobór żelaza prowadzi do anemii. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pomysł na jajka w cieście wspaniale sprawdzi się jako smaczne śniadanie. Dobre jajka możesz przyrządzić także na kolację dla dwojga.

Wartości odżywcze jajek w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
310.37 kcal
775.92 kcal
Białko
13.07 g
32.68 g

Węglowodany w jajkach w cieście francuskim

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
13.94 g
34.85 g
Węglowodany przyswajalne
12.37 g
30.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
22.43 g
56.08 g
Tłuszcze nasycone
7.48 g
18.69 g
Tłuszcze nienasycone
14.96 g
37.39 g
Tłuszcze jednonasycone
11.54 g
28.85 g
Tłuszcze wielonasycone
3.42 g
8.54 g

Witaminy w przepisie na jajka w cieście francuskim

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
64.91 µg (mcg)
162.28 µg (mcg)
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.53 mg
Witamina E
0.62 mg
1.55 mg
Brak danych dla: awokado.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.58 mg
Ryboflawina
0.31 mg
0.79 mg
Niacyna
3.27 mg
8.17 mg
Foliany
52.88 µg (mcg)
132.19 µg (mcg)
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jajka w cieście francuskim

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
417.00 mg
1042.50 mg
Potas
241.95 mg
604.87 mg
Wapń
28.28 mg
70.70 mg
Fosfor
169.40 mg
423.51 mg
Magnez
19.37 mg
48.42 mg
Żelazo
1.61 mg
4.03 mg
Cynk
1.29 mg
3.22 mg
Miedź
0.11 mg
0.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek w cieście francuskim 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajkach w cieście francuskim

Lista alergenów dla jajek w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Cena przygotowania jajek w cieście francuskim

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ciasto francuskie
150 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
3.26
Za 150 g
Awokado
100 g
Pół średniej sztuki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
21.50
Jak oceniasz przepis na jajka w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób