Jajka w cieście francuskim
- Jajko (4 szt.)
- Ciasto francuskie (150 g)
- Awokado - Pół średniej sztuki (100 g)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
Przepis na jajka w cieście francuskim krok po kroku
Foremkę do muffinek posmaruj masłem.
Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty. Umieść ciasto w foremce.
Pokrój awokado w kostkę. Umieść je na spodzie ciasta, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Boczek ułóż na wierzchu jajka tworząc z niego kołderkę.
Piecz jajka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajek w cieście francuskim
Jajka w cieście francuskim to doskonała propozycja na śniadanie. Pyszne jajka wyglądają bardzo imponująco na talerzu, dlatego możesz je podać jako śniadanie na święta. Przepis na jajka w cieście francuskim jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania jajek potrzebne są następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, jajka, awokado, boczek, masło, sól i pieprz. Potrzebna będzie także forma do muffinek lub małe naczynia do zapiekania, które można wyłożyć ciastem francuskim.
Jak zrobić jajka w cieście francuskim? Foremkę do muffinek posmaruj masłem. Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty. Umieść ciasto w foremce. Pokrój awokado w kostkę. Umieść je na spodzie ciasta, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Boczek ułóż na wierzchu jajka tworząc z niego kołderkę. Piecz jajka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców, nie zawiera ono dużo węglowodanów lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportowania tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobór żelaza prowadzi do anemii. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pomysł na jajka w cieście wspaniale sprawdzi się jako smaczne śniadanie. Dobre jajka możesz przyrządzić także na kolację dla dwojga.
Alergeny w jajkach w cieście francuskim
Lista alergenów dla jajek w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
Wartości odżywcze jajek w cieście francuskim
Jajka w cieście francuskim to danie zawierające łatwo przyswajalne białko. Danie jest źródłem dobrego tłuszczu zawartego w awokado oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A i D, które zawiera żółtko jaja kurzego. Podaj jajka ze świeżymi warzywami.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.