Jajka smażone w skorupkach
- Jajko (8 szt.)
- Masło - 4 łyżki (50 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Bułka tarta (40 g)
Przepis na jajka smażone w skorupkach krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i osusz.
Jajko w skorupce przekrój wzdłuż na pół.
Ze skorupek delikatnie wydrąż jajka i przełóż do miski.
Jajka rozgnieć widelcem z dwoma łyżkami miękkiego masła. Dodaj połowę posiekanego szczypiorku, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Farsz umieść w przygotowanych skorupkach. Wierzch posyp bułką tartą.
Na patelni rozpuść pozostałe masło. Jajka ułóż na maśle bułką tartą do dołu. I smaż kilka minut, by ładnie się zarumieniła.
Podawaj na ciepło posypane szczypiorkiem.
-
Jajka faszerowane
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jajko faszerowane awokado
-
Jaja faszerowane łososiem
-
Jaja faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane tuńczykiem
-
Jajka faszerowane w skorupkach
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Farsz do jajek
-
Jajka faszerowane awokado
-
Jajka nadziewane
-
Pieczarki faszerowane jajkiem
-
Jajka faszerowane z szynką
-
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
-
Kurczak z jajka
-
Jaja nadziewane
-
Jaja faszerowane
Więcej informacji na temat jajek smażonych w skorupkach
Jajka smażone w skorupkach to pyszna przystawka idealna na Wielkanoc. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić jajka smażone w skorupkach to koniecznie sprawdź ten przepis.
Aby przygotować przepis na jajka smażone w skorupkach potrzebne będą jajka, masło, szczypiorek i bułka tarta. Te kilka składników wystarczy, by powstał świetny pomysł na śniadanie Wielkanocne lub na kolację na ciepło. Na początku ugotuj jajka na twardo. Wystarczy, że w zimnej wodzie umieścisz jajka i będziesz gotować przez 6-7 minut od rozpoczęcia wrzenia. Następnie je osusz i ostudź. W tym kroku ważna jest dokładność- całe jajko w skorupce trzeba przekroić na pół. Jeśli chcesz sobie ułatwić ten proces, możesz delikatnie dookoła z pomocą noża obiadowego zbić skorupkę. Gdy jajka są przekrojone, wydrąż z nich białko i żółtko i przełóż do miski, a skorupki odłóż na bok. Jajka teraz rozgnieć lub pokrój w drobną kostkę. Dodaj masło, połowę szczypiorku oraz sól i pieprz i wymieszaj. Farszem napełnij skorupki. Wierzch farszu posyp bułką tartą. W tym miejscu najlepiej docisnąć, by bułka tarta nie spadła. Na patelni rozpuść pozostałe masło. Jajka bułką do dołu smaż, aż ładnie się zarumienią.
Tak przygotowane, pyszne jajka smażone w skorupkach to mój absolutny ulubieniec wśród przystawek na Wielkanoc. To również świetny pomysł na ciekawe śniadanie lub przekąskę na imprezę.
Potrawy z jajek to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych. Dlatego warto szukać zdrowszych i smaczniejszych rozwiązań jak nasz przepis na faszerowane jajka na święta.
Szczypiorek to roślina bogata w wartości odżywcze. Jej walory smakowe znane były już w średniowieczu. Wtedy nie wiedziano za to, że to świetne źródło witaminy K, witaminy C oraz witaminy A. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na wzmocnienie kości, układu odpornościowego czy układu nerwowego. Ważne jest by wzbogacać dania o dodatek ziół takich jak szczypiorek. Ponieważ oprócz ostrości dodadzą również ważne dla zdrowia witaminy. Tym bardziej że mają naprawdę niewiele kilokalorii. Łyżka posiekanego szczypiorku to tylko 5 kcal!
Alergeny w jajkach smażonych w skorupkach
Lista alergenów dla jajek smażonych w skorupkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze jajek smażonych w skorupkach
Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6.
Energia i białka
(55g)
Węglowodany
(55g)
Tłuszcze
(55g)
Witaminy
(55g)
Składniki mineralne
(55g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.