Jajka smażone w skorupkach

Opublikowano: 29.03.2022 r., 20:19 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka smażone w skorupkach w miseczce ustawionej na drewnianej desce
Jajka smażone w skorupkach
Jajka smażone w skorupkach to pyszna przystawka idealna na Wielkanoc. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić jajka smażone w skorupkach to koniecznie sprawdź ten przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
116 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 16 porcji
  • Jajko (8 szt.)
  • Masło 4 łyżki (50 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Bułka tarta (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na jajka smażone w skorupkach krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i osusz.

Jajko w skorupce przekrój wzdłuż na pół.

Ze skorupek delikatnie wydrąż jajka i przełóż do miski.

Jajka rozgnieć widelcem z dwoma łyżkami miękkiego masła. Dodaj połowę posiekanego szczypiorku, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Farsz umieść w przygotowanych skorupkach. Wierzch posyp bułką tartą.

Na patelni rozpuść pozostałe masło. Jajka ułóż na maśle bułką tartą do dołu. I smaż kilka minut, by ładnie się zarumieniła.

Podawaj na ciepło posypane szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na jajka smażone w skorupkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat jajek smażonych w skorupkach

Jajka smażone w skorupkach to pyszna przystawka idealna na Wielkanoc. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić jajka smażone w skorupkach to koniecznie sprawdź ten przepis.

Aby przygotować przepis na jajka smażone w skorupkach potrzebne będą jajka, masło, szczypiorek i bułka tarta. Te kilka składników wystarczy, by powstał świetny pomysł na śniadanie Wielkanocne lub na kolację na ciepło. Na początku ugotuj jajka na twardo. Wystarczy, że w zimnej wodzie umieścisz jajka i będziesz gotować przez 6-7 minut od rozpoczęcia wrzenia. Następnie je osusz i ostudź. W tym kroku ważna jest dokładność- całe jajko w skorupce trzeba przekroić na pół. Jeśli chcesz sobie ułatwić ten proces, możesz delikatnie dookoła z pomocą noża obiadowego zbić skorupkę. Gdy jajka są przekrojone, wydrąż z nich białko i żółtko i przełóż do miski, a skorupki odłóż na bok. Jajka teraz rozgnieć lub pokrój w drobną kostkę. Dodaj masło, połowę szczypiorku oraz sól i pieprz i wymieszaj. Farszem napełnij skorupki. Wierzch farszu posyp bułką tartą. W tym miejscu najlepiej docisnąć, by bułka tarta nie spadła. Na patelni rozpuść pozostałe masło. Jajka bułką do dołu smaż, aż ładnie się zarumienią.

Tak przygotowane, pyszne jajka smażone w skorupkach to mój absolutny ulubieniec wśród przystawek na Wielkanoc. To również świetny pomysł na ciekawe śniadanie lub przekąskę na imprezę.

Potrawy z jajek to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych. Dlatego warto szukać zdrowszych i smaczniejszych rozwiązań jak nasz przepis na faszerowane jajka na święta.

Szczypiorek to roślina bogata w wartości odżywcze. Jej walory smakowe znane były już w średniowieczu. Wtedy nie wiedziano za to, że to świetne źródło witaminy K, witaminy C oraz witaminy A. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na wzmocnienie kości, układu odpornościowego czy układu nerwowego. Ważne jest by wzbogacać dania o dodatek ziół takich jak szczypiorek. Ponieważ oprócz ostrości dodadzą również ważne dla zdrowia witaminy. Tym bardziej że mają naprawdę niewiele kilokalorii. Łyżka posiekanego szczypiorku to tylko 5 kcal!

Alergeny w jajkach smażonych w skorupkach

Lista alergenów dla jajek smażonych w skorupkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze jajek smażonych w skorupkach

na 100g gotowej potrawy

Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
212.72
117.00
Białko (g)
11.37
6.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
6.01
3.30
Węglowodany przyswajalne (g)
5.63
3.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
0.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
15.66
8.62
Tłuszcze nasycone (g)
8.45
4.64
Tłuszcze nienasycone (g)
7.22
3.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.23
2.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.99
1.10
Cholesterol (mg)
323.02
177.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina A (µg (mcg))
197.74
108.76
Witamina B6 (mg)
0.15
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.77
0.42
Witamina C (mg)
1.08
0.59
Witamina D (µg (mcg))
1.63
0.90
Witamina E (mg)
1.13
0.62
Retinol (µg (mcg))
192.50
105.87
Tiamina (mg)
0.11
0.06
Ryboflawina (mg)
0.41
0.23
Niacyna (mg)
0.57
0.31
Foliany (µg (mcg))
48.44
26.64
Beta karoten (µg (mcg))
62.96
34.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
171.00
94.05
Potas (mg)
134.67
74.07
Wapń (mg)
63.11
34.71
Fosfor (mg)
176.85
97.27
Magnez (mg)
13.93
7.66
Żelazo (mg)
1.82
1.00
Cynk (mg)
1.18
0.65
Miedź (mg)
0.08
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek smażonych w skorupkach 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek smażonych w skorupkach

Koszt składników
21.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Masło
50 g
4 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Szczypiorek
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Koszt składników
21.80