Jajecznica na kurkach
- Jajko (4 szt.)
- Kurki świeże (50 g)
- Cebula (50 g)
- Masło (20 g)
- Koperek ogrodowy świeży (1 g)
Przepis na jajecznica na kurkach krok po kroku
Masło rozpuść na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
Gdy cebula się zeszkli dodaj kurki. Smaż 3 minuty.
W misce roztłucz widelcem jajka, dopraw.
Wlej na patelnie jajka . Smaż cały czas mieszając na średnim ogniu aż masa się zetnie. Posyp koperkiem.
Gotową jajecznicę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajecznicy na kurkach
Jajecznica na kurkach to doskonała propozycja na pożywne śniadanie dla całej rodziny. Przepis na jajecznicę z kurkami jest bardzo prosty nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do przygotowania tej smacznej jajecznicy potrzebujesz następujących produktów spożywczych: jajek, cebuli, kurek, masła, soli oraz pieprzu. Danie możesz dodatkowo posypać świeżym koprem ogrodowym.
Jak zrobić jajecznicę na kurkach? Na średniej patelni roztop masło, posiekaj w drobną kostkę cebulę. Podsmaż na maśle. Dodaj oczyszczone kurki. W małej miseczce wymieszaj jajka, dopraw solą i pieprzem. Wlej powstałą masę na patelnię. Smaż na średnim ogniu aż masa się zetnie. Podawaj ze świeżym pieczywem żytnim i świeżymi warzywami. Potrawę podawaj na ciepło. Ciekawą propozycją jest przygotowanie kanapek z jajecznicą. Chleb posmaruj kanapkowym serkiem śmietankowym, połóż na wierzch jajecznicę, dodaj plaster pomidora i posyp natką pietruszki.
Potrawy z jajek są doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych i pokarmowych. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej. Kurki inaczej zwane pieprznikiem jadalnym są bardzo popularnymi grzybami o szerokim zastosowaniu. Kurki są źródłem błonnika oraz witamin z grupy B. Zawierają również składniki o działaniu przeciwutleniającym. Kurki są ciężko strawne ze względu na zawartość chityny. Nie powinny więc ich spożywać osoby, które mają jakikolwiek problem z układem pokarmowym.
Podsumowując jajecznica na kurkach z cebulą jest pyszna, świetnie nadaje się na śniadanie czy przekąskę jako kanapka z jajecznicą. Jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jajecznica smażona z grzybami jest szybka do przygotowania.
Alergeny w jajecznicy na kurkach
Lista alergenów dla jajecznicy na kurkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze jajecznicy na kurkach
Jajecznica na kurkach to danie zawierające pełnowartościowe białko zwierzęce. Jest źródłem wielu cennych minerałów i substancji odżywczych. Podawaj ją ze świeżym pieczywem żytnim.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.