Jajecznica na kurkach

Opublikowano: 20.08.2021 r., 15:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajecznica na kurkach podana na patelni.
Jajecznica na kurkach
Jajecznica na kurkach to doskonała propozycja na smaczne śniadanie dla całej rodziny. Dodatek kurek świetnie wzbogaca smak jajecznicy. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 5 min
217 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Kurki świeże (50 g)
  • Cebula (50 g)
  • Masło (20 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na jajecznica na kurkach krok po kroku

Masło rozpuść na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.

Gdy cebula się zeszkli dodaj kurki. Smaż 3 minuty.

W misce roztłucz widelcem jajka, dopraw.

Wlej na patelnie jajka . Smaż cały czas mieszając na średnim ogniu aż masa się zetnie. Posyp koperkiem.

Gotową jajecznicę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu

Jak oceniasz przepis na jajecznica na kurkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat jajecznicy na kurkach

Jajecznica na kurkach to doskonała propozycja na pożywne śniadanie dla całej rodziny. Przepis na jajecznicę z kurkami jest bardzo prosty nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do przygotowania tej smacznej jajecznicy potrzebujesz następujących produktów spożywczych: jajek, cebuli, kurek, masła, soli oraz pieprzu. Danie możesz dodatkowo posypać świeżym koprem ogrodowym.

Jak zrobić jajecznicę na kurkach? Na średniej patelni roztop masło, posiekaj w drobną kostkę cebulę. Podsmaż na maśle. Dodaj oczyszczone kurki. W małej miseczce wymieszaj jajka, dopraw solą i pieprzem. Wlej powstałą masę na patelnię. Smaż na średnim ogniu aż masa się zetnie. Podawaj ze świeżym pieczywem żytnim i świeżymi warzywami. Potrawę podawaj na ciepło. Ciekawą propozycją jest przygotowanie kanapek z jajecznicą. Chleb posmaruj kanapkowym serkiem śmietankowym, połóż na wierzch jajecznicę, dodaj plaster pomidora i posyp natką pietruszki.

Potrawy z jajek są doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych i pokarmowych. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej. Kurki inaczej zwane pieprznikiem jadalnym są bardzo popularnymi grzybami o szerokim zastosowaniu. Kurki są źródłem błonnika oraz witamin z grupy B. Zawierają również składniki o działaniu przeciwutleniającym. Kurki są ciężko strawne ze względu na zawartość chityny. Nie powinny więc ich spożywać osoby, które mają jakikolwiek problem z układem pokarmowym.

Podsumowując jajecznica na kurkach z cebulą jest pyszna, świetnie nadaje się na śniadanie czy przekąskę jako kanapka z jajecznicą. Jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jajecznica smażona z grzybami jest szybka do przygotowania.

Alergeny w jajecznicy na kurkach

Lista alergenów dla jajecznicy na kurkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze jajecznicy na kurkach

na 100g gotowej potrawy

Jajecznica na kurkach to danie zawierające pełnowartościowe białko zwierzęce. Jest źródłem wielu cennych minerałów i substancji odżywczych. Podawaj ją ze świeżym pieczywem żytnim.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
144.99
217.49
Białko (g)
8.54
12.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
2.86
4.30
Węglowodany przyswajalne (g)
2.05
3.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
1.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
10.99
16.48
Tłuszcze nasycone (g)
5.84
8.76
Tłuszcze nienasycone (g)
5.15
7.72
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.74
5.61
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.41
2.12
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
252.61
378.91
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
144.48
216.71
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
0.88
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.33
2.00
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.07
3.10
Retinol (µg (mcg))
142.58
213.87
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Ryboflawina (mg)
0.34
0.50
Niacyna (mg)
0.68
1.01
Foliany (µg (mcg))
34.02
51.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
94.34
141.51
Potas (mg)
188.21
282.31
Wapń (mg)
43.72
65.58
Fosfor (mg)
141.95
212.93
Magnez (mg)
11.39
17.09
Żelazo (mg)
1.69
2.53
Cynk (mg)
0.97
1.45
Miedź (mg)
0.10
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy na kurkach 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajecznicy na kurkach

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kurki świeże
50 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koperek ogrodowy świeży
1 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 1 g
Koszt składników
46.50