Przepis na jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, duża miska

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.

Łyżką wyciągnij żółtka i rozgnieć je widelcem.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki zetrzyj.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu przez około 7 minut, aż będzie miękka i przejrzysta. Zwiększ ogień, dodaj pieczarki, równomiernie rozprowadzić na patelni, smaż bez mieszania przez 3 minuty (ale uważając, aby ich nie przypalić) i gdy pieczarki dobrze się zrumienią, wymieszaj i smaż ok. 7 minut do miękkości.

Pieczarki i cebulę wymieszaj z żółtkami, majonezem i tymiankiem i dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Białka napełnij farszem), posyp całość szczypiorkiem.

Jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem podane na talerzu.
jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem
Koszt przygotowania dania
11.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
180 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
24

Jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jajach faszerowanych z pieczarkami i szczypiorkiem

Jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem to doskonała opcja na smaczną jajeczną przekąskę, która pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Są fantastyczne! Sprawdzą się idealnie zwłaszcza na święta. Do ich dekoracji wystarczy tylko szczypiorek. To jednak naprawdę świetna opcja także na co dzień, a nie tylko od święta.

Przepis na jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem będzie doskonałym wyborem dla każdego, kto szuka ciekawego dania. Faszerowane jajka do takich należą. To dlatego, że naprawdę pięknie się prezentują. To zasługa kolorowego farszu, który je wypełnia, a który przy okazji jest naprawdę bardzo łatwy w przygotowaniu. Do jego stworzenia wystarczą tylko pieczarki, a także szczypiorek, który doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami. Pieczarki, choć zwykle wykorzystywane w kuchni, tylko ze względu na swoje walory smakowe, są niezwykle niedoceniane. To naprawdę wartościowe grzyby. Ich dodatek jest niezwykle istotny, zwłaszcza dla osób, które mają problemy z gospodarką cukrową, gdyż pomagają one ją regulować. Oprócz tego dostarczają także sporo selenu, a także cynku. Pierwiastki te, choć potrzebne w śladowych ilościach, są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dlatego tak istotne jest, by wykorzystywać je w swojej codziennej diecie, a ten przepis daje do tego naprawdę świetną opcję.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem, które będą pyszne, a przy okazji naprawdę ciekawe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To dobre rozwiązanie dla wszystkich miłośników jajecznych dań. Te nadziewane jajka sprawdzą się świetnie na Wielkanoc, w końcu to niezwykle jajeczne święta. Dla wielu osób zwyczajne jajka z majonezem są już niezwykle nudne, dlatego ten przepis z pieczarkami i szczypiorkiem wnosi naprawdę dużo świeżości. Dzięki dużej ilości dodatków smakują naprawdę wybornie i na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom śródziemnomorskiej kuchni. Ich farsz jest niebanalny i będzie idealną opcją dla tych, którym znudziła się tradycyjna kuchnia.

Wartości odżywcze jaj faszerowanych z pieczarkami i szczypiorkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(173g)
Energia (kalorie)
104.56 kcal
180.89 kcal
Białko
6.35 g
10.98 g

Węglowodany w jajach faszerowanych z pieczarkami i szczypiorkiem

Na 100g
Na porcję
(173g)
Węglowodany
4.03 g
6.97 g
Węglowodany przyswajalne
3.19 g
5.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.84 g
1.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(173g)
Tłuszcz
7.29 g
12.61 g
Tłuszcze nasycone
2.05 g
3.55 g
Tłuszcze nienasycone
5.23 g
9.05 g
Tłuszcze jednonasycone
3.11 g
5.38 g
Tłuszcze wielonasycone
2.12 g
3.67 g
Cholesterol
143.08 mg
247.52 mg
Brak danych dla: majonez wegański.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem

Na 100g
Na porcję
(173g)
Witamina A
66.53 µg (mcg)
115.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.36 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.30 mg
9.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.78 µg (mcg)
1.35 µg (mcg)
Witamina E
0.41 mg
0.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, tymianek świeży.
czytaj dalej
Retinol
61.54 µg (mcg)
106.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.36 mg
0.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.59 mg
2.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
27.76 µg (mcg)
48.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
59.90 µg (mcg)
103.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem

Na 100g
Na porcję
(173g)
Sód
91.95 mg
159.08 mg
Potas
211.63 mg
366.12 mg
Wapń
32.56 mg
56.33 mg
Fosfor
116.60 mg
201.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.53 mg
21.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.26 mg
2.19 mg
Cynk
0.77 mg
1.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jaj faszerowanych z pieczarkami i szczypiorkiem 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajach faszerowanych z pieczarkami i szczypiorkiem

Lista alergenów dla jaj faszerowanych z pieczarkami i szczypiorkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez wegański

Cena przygotowania jaj faszerowanych z pieczarkami i szczypiorkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Majonez wegański
50 g
7.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 50 g
Sok cytrynowy
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Tymianek świeży
15 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 15 g
Koszt składników
37.00
Jak oceniasz przepis na jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób