Przepis na jabłecznik bezglutenowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, okrągła forma do pieczenia, miska

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj w misce.

Do suchych składników dodaj pokrojone w mniejsze kawałki masło i jajko.

Zagnieć dokładnie ciasto i podziel na pół. Jedna część powinna być większa druga mniejsza.

Mniejszą włóż do lodówki a większa rozwałkuj na stole z odrobiną mąki.

Blachę posmaruj delikatnie masłem i ułóż ciasto.

Jabłka obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i włóż do miski. Zasyp jabłka cynamonem i wymieszaj.

Przełóż pokrojone jabłka na formę z ciastem.

Wyciągnij mniejszą kulkę ciasta z lodówki i pokrusz na ciasto.

Upiecz jabłecznik w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

kawałek jabłecznika
Jabłecznik bezglutenowy
Koszt przygotowania dania
18.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
478 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Jabłecznik bezglutenowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jabłeczniku bezglutenowy

Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego jabłecznika. Szarlotka to prosty pomysł na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska,

szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Rozgrzewające ciasto na delikatnym spodzie w towarzystwie dobrej herbaty to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu. To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji. Ja dzisiaj przedstawię Wam przepis na jabłecznik bezglutenowy. W moim przepisie wykorzystałam mąkę gryczaną, która naturalnie jest bezglutenowa, jednak śmiało możesz skorzystać z mąki bezglutenowej lub innej mąki naturalnie nie zawierającej glutenu. Jabłka obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i posyp łyżką cynamonu. Wymieszaj jabłka w misce i pozostaw na chwilę. Wyrobione ciasto podziel na dwie kule, jedna powinna być mniejsza druga większa. Tą pierwszą zostaw w lodówce przez minimum godzinę. Drugą rozwałkuj na stole z odrobiną mąki. Dodaj przygotowane jabłka, a ciasto z lodówki rozkrusz w palcach tworząc kruszonkę.

Tak przygotowane ciasto upiecz w piekarniku w 180 stopniach po 45 minutach masz bardzo dobry deser.

Tradycyjny jabłecznik to nic innego jak prosta i pyszna kombinacja polskich kwaśnych jabłek z warstwami kruchego ciasta, cynamonu i cukru pudru. Często z dodatkiem goździków i przypraw korzennych.

Kruche warstwy ciasta połączone z dowolną odmianą polskich jabłek. W tej kwestii nie musisz trzymać się przepisu, możesz wybrać swój ulubiony gatunek jabłek, każda odmiana będzie dobra. Każdy z nich rożni się swoją wyjątkowością. Jedne są bardziej twarde inne delikatnie chrupiące a jeszcze inne nieziemsko słodkie.

Poznaj sprawdzony przepis na szybki i pyszny. Dodatkowo przepis jest bardzo prosty zrobisz go w nie całą godzinę.

Jak zrobić jabłecznik bezglutenowy? Nic trudnego, przekonaj się sam!

Wartości odżywcze jabłecznika bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
199.42 kcal
478.61 kcal
Białko
3.34 g
8.00 g
Fenyloalanina
0.11 mg
0.26 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w jabłeczniku bezglutenowy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
27.75 g
66.61 g
Węglowodany przyswajalne
24.10 g
57.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.65 g
8.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
9.24 g
22.18 g
Tłuszcze nasycone
5.98 g
14.35 g
Tłuszcze nienasycone
3.26 g
7.83 g
Cholesterol
37.79 mg
90.70 mg

Witaminy w przepisie na jabłecznik bezglutenowy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A
77.15 µg (mcg)
185.15 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.37 mg
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Witamina E
0.46 mg
1.10 mg
Retinol
73.99 µg (mcg)
177.58 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.24 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.19 mg
Niacyna
1.29 mg
3.11 mg
Foliany
15.41 µg (mcg)
36.99 µg (mcg)
Beta karoten
31.19 µg (mcg)
74.85 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jabłecznik bezglutenowy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód
11.18 mg
26.82 mg
Potas
225.64 mg
541.55 mg
Wapń
37.97 mg
91.12 mg
Fosfor
112.02 mg
268.85 mg
Magnez
54.18 mg
130.02 mg
Żelazo
1.04 mg
2.48 mg
Cynk
0.72 mg
1.74 mg
Miedź
0.13 mg
0.31 mg
Mangan
0.50 mg
1.20 mg
Brak danych dla: cukier drobny, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłecznika bezglutenowego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jabłeczniku bezglutenowy

Lista alergenów dla jabłecznika bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania jabłecznika bezglutenowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka gryczana
500 g
2 szklanki
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier drobny
125 g
1/2 szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 125 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Cynamon
10 g
1 łyżka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Koszt składników
35.90
Jak oceniasz przepis na jabłecznik bezglutenowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób