Jabłecznik bezglutenowy
- Mąka gryczana - 2 szklanki (500 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
- Cukier drobny - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Jabłko (1500 g)
- Cynamon - 1 łyżka (10 g)
Przepis na jabłecznik bezglutenowy krok po kroku
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj w misce.
Do suchych składników dodaj pokrojone w mniejsze kawałki masło i jajko.
Zagnieć dokładnie ciasto i podziel na pół. Jedna część powinna być większa druga mniejsza.
Mniejszą włóż do lodówki a większa rozwałkuj na stole z odrobiną mąki.
Blachę posmaruj delikatnie masłem i ułóż ciasto.
Jabłka obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i włóż do miski. Zasyp jabłka cynamonem i wymieszaj.
Przełóż pokrojone jabłka na formę z ciastem.
Wyciągnij mniejszą kulkę ciasta z lodówki i pokrusz na ciasto.
Upiecz jabłecznik w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Biszkopt z jabłkami
-
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
-
Szybki jabłecznik
-
Jabłecznik na biszkopcie
-
Jabłecznik z kruszonką
-
Jabłecznik sypany
-
Ucierane ciasto z jabłkami
-
Puszysty jabłecznik z kruszonką
-
Ciasto z budyniem i jabłkiem
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem
-
Ciasto z połówkami jabłek
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i galaretką
-
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
-
Jabłecznik królewski
-
Jabłeczniki
Więcej informacji na temat jabłecznika bezglutenowego
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego jabłecznika. Szarlotka to prosty pomysł na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska,
szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Rozgrzewające ciasto na delikatnym spodzie w towarzystwie dobrej herbaty to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu. To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji. Ja dzisiaj przedstawię Wam przepis na jabłecznik bezglutenowy. W moim przepisie wykorzystałam mąkę gryczaną, która naturalnie jest bezglutenowa, jednak śmiało możesz skorzystać z mąki bezglutenowej lub innej mąki naturalnie nie zawierającej glutenu. Jabłka obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i posyp łyżką cynamonu. Wymieszaj jabłka w misce i pozostaw na chwilę. Wyrobione ciasto podziel na dwie kule, jedna powinna być mniejsza druga większa. Tą pierwszą zostaw w lodówce przez minimum godzinę. Drugą rozwałkuj na stole z odrobiną mąki. Dodaj przygotowane jabłka, a ciasto z lodówki rozkrusz w palcach tworząc kruszonkę.
Tak przygotowane ciasto upiecz w piekarniku w 180 stopniach po 45 minutach masz bardzo dobry deser.
Tradycyjny jabłecznik to nic innego jak prosta i pyszna kombinacja polskich kwaśnych jabłek z warstwami kruchego ciasta, cynamonu i cukru pudru. Często z dodatkiem goździków i przypraw korzennych.
Kruche warstwy ciasta połączone z dowolną odmianą polskich jabłek. W tej kwestii nie musisz trzymać się przepisu, możesz wybrać swój ulubiony gatunek jabłek, każda odmiana będzie dobra. Każdy z nich rożni się swoją wyjątkowością. Jedne są bardziej twarde inne delikatnie chrupiące a jeszcze inne nieziemsko słodkie.
Poznaj sprawdzony przepis na szybki i pyszny. Dodatkowo przepis jest bardzo prosty zrobisz go w nie całą godzinę.
Jak zrobić jabłecznik bezglutenowy? Nic trudnego, przekonaj się sam!
Alergeny w jabłeczniku bezglutenowy
Lista alergenów dla jabłecznika bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze jabłecznika bezglutenowego
Zamiast mąki gryczanej możesz użyć mieszanki bezglutenowej lub innej mąki naturalnie nie zawierającej glutenu.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.