Hummus z buraka

Opublikowano: 21.02.2022 r., 18:36 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowy hummus z buraka
Hummus z buraka
Wypróbuj sprawdzony przepis na hummus z burakiem. Pyszny w smaku o przepięknym kolorze dip sprawdzi się jako przystawka oraz dodatek do różnych dań.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
90 kcal
Kcal w porcji
48 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 120 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (400 g)
  • Burak - 1 średniej wielkości sztuka (110 g)
  • Sok z cytryny - 3 łyżki (36 ml)
  • Oliwa z oliwek - 5 łyżek (60 ml)
  • Soda oczyszczona - 1 szczypta (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
blender, folia aluminiowa, sitko, pojemnik blendera

Przepis na hummus z buraka krok po kroku

Buraka dokładnie umyj i zawiń w folię aluminiową.

Buraka piecz do miękkości w temperaturze 180 stopni, około 50 minut.

Buraka ochłodź, obierz i pokrój w średnią kostkę. Przełóż do naczynia blendera.

Ciecierzycę przełóż na sitko, wypłucz i dodaj do buraka.

Dodaj do naczynia sok z cytryny, oliwę z oliwek, sodę oraz sporą szczyptę soli.

Zblenduj na gładką masę.

Jak oceniasz przepis na hummus z buraka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat hummusu z buraka

Hummus z buraka to jedna z pysznych propozycji smakowych klasycznego hummusu. Przygotowany z pieczonym burakiem i dodatkiem przypraw urzeka on swoim obłędnym smakiem, ale także przyciąga wzrok swoim przepięknym różowo czerwonym kolorem.

Hummus z pieczonym burakiem to fajna propozycja jeśli znudził Ci się klasyczny hummus. Ma on delikatny, słodki smak pieczonego buraka, przełamany kwaśnym smakiem cytryny i dopełniony charakterystycznym smakiem oliwy z oliwek. Hummus jest bardzo zdrowym dipem. Ciecierzyca w 100 gramach produktu zawiera 9 gramów białka. Dodatkowo jest źródłem błonnika pokarmowego, witaminy A, E i C, witamin z grupy B, miedzi, żelaza, manganu, wapnia, cynku, fosforu, magnezu i potasu. Spożywając ciecierzycę, dostarczysz organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Dzięki zawartości tych składników ciecierzyca wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu, glukozy oraz ciśnienia krwi, pomaga pozbyć się zaparć, reguluję pracę układu pokarmowego, wspomaga pracę układu nerwowego, wzmacnia odporność, a także włosy, skórę i paznokcie. Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Historia jej wytwarzania sięga 4000 roku przed naszą erą. Oliwa zawiera przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W jej skład wchodzi także skwalen. To właśnie te składniki odpowiadają za zahamowanie rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL a podnoszą HDL. Wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi. Występujący kwas oleinowy chroni przed występowaniem astmy oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Oliwa jest pomocna w leczeniu nieżytu i owrzodzenia żołądka, zaparciach oraz kamicy żółciowej. Jest bogata w polifenole i witaminę E, które są silnymi przeciwutleniaczami, posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników, przez co wzmacniają błony komórkowe oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Oliwa z oliwek jest bogata we wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a są to witamina A, D, E oraz K. Dzięki temu wpływa również na uszczelnienie naczyń krwionośnych i działa przeciwzakrzepowo. Burak zawierają cukry, białka, witaminę A, witaminy C, witaminę B1, B2, PP oraz wapń, potas, sód, fosfor, wapń, cynk oraz substancje pektynowe, które pozytywnie wpływają na trawienie. Buraki zawierają też betaninę - naturalny barwnik spożywczy i mający silne właściwości antyoksydacyjne. Jadalne są również młode liście z niewyrośniętymi jeszcze korzeniami, czyli boćwina. Burak jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Poprawia on apetyt, zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz ma działanie antynowotworowe i krwiotwórcze. Pasta z ciecierzycy i buraka to niezwykle łatwa i szybka przekąska. Tradycyjny hummus wykonany jest z pastą tahini, jednak ciężko jest dostać pastę, która nie byłaby gorzka. Dlatego w ten przepis został przygotowany bez tahini. Hummus ten możesz też przygotować z burakiem i chrzanem. Chrzan nada ostrego i pikantnego smaku oraz dodasz więcej wartości odżywczych do dania. A jak zrobić hummus z buraka dowiesz się z dokładnego przepisu.

Hummus z buraka to pyszna i fajna propozycja na zdrową przekąskę. Hummus możesz dać także dzieciom, jego oryginalny kolor powinien zachęcić dzieci do spożywania go.

Alergeny w hummusie z buraka

Lista alergenów dla hummusu z buraka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na hummus z buraka

Wartości odżywcze hummusu z buraka

na 100g gotowej potrawy

Hummus to zdrowy i pyszny dip. Możesz wykorzystać go na wiele różnych sposobów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(48g)
Energia (kcal)
188.08
90.28
Białko (g)
4.96
2.38
Fenyloalanina (mg)
0.26
0.12
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(48g)
Węglowodany (g)
16.97
8.14
Węglowodany przyswajalne (g)
14.62
7.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.35
1.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(48g)
Tłuszcz (g)
11.76
5.64
Tłuszcze nasycone (g)
2.52
1.21
Tłuszcze nienasycone (g)
9.23
4.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.54
3.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.69
0.81
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(48g)
Witamina A (µg (mcg))
1.02
0.49
Witamina B6 (mg)
0.09
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.25
1.56
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.62
0.78
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
0.16
0.08
Foliany (µg (mcg))
52.57
25.23
Beta karoten (µg (mcg))
12.91
6.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(48g)
Sód (mg)
186.11
89.33
Potas (mg)
148.14
71.10
Wapń (mg)
33.01
15.84
Fosfor (mg)
63.74
30.59
Magnez (mg)
21.66
10.40
Żelazo (mg)
0.91
0.44
Cynk (mg)
0.11
0.05
Miedź (mg)
0.18
0.09
Mangan (mg)
0.62
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny hummusu z buraka 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania hummusu z buraka

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Burak
110 g
1 średniej wielkości sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 110 g
Sok z cytryny
36 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.80
Za 36 ml
Oliwa z oliwek
60 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Soda oczyszczona
1 g
1 szczypta
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 g
Koszt składników
32.00