Hummus z papryką

Opublikowano: 25.07.2023 r., 14:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Hummus z papryką podany w miseczce.
Hummus z papryką
Hummus z papryką to doskonała propozycja na wegańskie smarowidło do kanapek. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny, domowy hummus paprykowy.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 20 min
96 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa (400 g)
  • Tahini (pasta sezamowa) (30 g)
  • Papryka czerwona 1 średnia sztuka (200 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny, harissa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, pojemnik blendera

Przepis na hummus z papryką krok po kroku

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.

Upieczoną paprykę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia. Następnie ściągnij z niej skórkę.

Ciecierzyce przecedź na sicie i pozostaw część wody.

Czosnek obierz z łupiny.

Do pojemnika blendera przełóż ciecierzycę, paprykę pieczoną, oliwę z oliwek, czosnek, szczyptę soli, 2 łyżeczki harissy oraz sok z jednej cytryny.

Składniki zblenduj przy pomocy blendera na jednolitą masę.

Jeśli hummus wyszedł zbyt gęsty, dodaj do niego kilka łyżek wody po ciecierzycy i dokładnie wymieszaj.

Gotowy hummus podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na hummus z papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat hummusu z papryką

Hummus z papryką to doskonały pomysł na pyszny dodatek do kanapek. Pyszny, domowy humus z pieczoną papryką warto podać z dodatkiem chrupiących warzyw pokrojonych w słupki (np. z dodatkiem marchwi lub selera naciowego). Sprawdzony przepis na hummus z papryką jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania hummusu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca konserwowa, pasta sezamowa, papryka czerwona, oliwa z oliwek, czosnek, sól, sok z cytryny oraz harissa.

A jak zrobić hummus z papryką? Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Upieczoną paprykę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia. Następnie ściągnij z niej skórkę. Ciecierzyce przecedź na sicie i pozostaw część wody. Czosnek obierz z łupiny. Do pojemnika blendera przełóż ciecierzycę, paprykę pieczoną, oliwę z oliwek, czosnek, szczyptę soli, 2 łyżeczki harissy oraz sok z jednej cytryny. Składniki zblenduj przy pomocy blendera na jednolitą masę. Jeśli hummus wyszedł zbyt gęsty, dodaj do niego kilka łyżek wody po ciecierzycy i dokładnie wymieszaj.

Ciecierzyca to roślina strączkowa posiadająca liczne właściwości zdrowotne. Znajdziemy w niej spore ilości białka. Ciecierzyca zawiera w swoim składzie aminokwasy, które nie występują w produktach zbożowych. W ciecierzycy znajdziemy również składniki mineralne oraz witaminy, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk, witaminę C, K, A oraz niektóre witaminy z grupy B. Ciecierzyca jest również źródłem błonnika pokarmowego, którego odpowiednia podaż usprawnia perystaltykę jelit.

Podsumowując: smaczny hummus z papryką świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek. Hummus można podać również z dodatkiem chrupiących warzyw pokrojonych w słupki. Najlepszy hummus jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w hummusie z papryką

Lista alergenów dla hummusu z papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tahini (pasta sezamowa)

W przepisie na hummus z papryką nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • harissa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze hummusu z papryką

na 100g gotowej potrawy

Hummus z papryką to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
148.21
96.34
Białko (g)
5.44
3.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
16.93
11.00
Węglowodany przyswajalne (g)
14.16
9.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.77
1.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
7.25
4.71
Tłuszcze nasycone (g)
1.79
1.16
Tłuszcze nienasycone (g)
5.46
3.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.44
2.23
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.03
1.32
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A (µg (mcg))
48.32
31.41
Witamina B6 (mg)
0.19
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
39.23
25.50
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.10
0.72
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.09
0.06
Ryboflawina (mg)
0.06
0.04
Niacyna (mg)
0.64
0.42
Foliany (µg (mcg))
47.53
30.89
Beta karoten (µg (mcg))
502.50
326.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
155.85
101.30
Potas (mg)
165.23
107.40
Wapń (mg)
51.53
33.49
Fosfor (mg)
94.98
61.74
Magnez (mg)
24.09
15.66
Żelazo (mg)
1.23
0.80
Cynk (mg)
0.34
0.22
Miedź (mg)
0.24
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny hummusu z papryką 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania hummusu z papryką

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
400 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Tahini (pasta sezamowa)
30 g
9.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 1
1.46
Za 30 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
42.50