Kasza bulgur z hummusem
Opublikowano: 29.12.2021 r.
Kaszę bulgur możesz przygotować na wiele sposób, dzisiaj przedstawię Ci przepis na pyszne połączenie kaszy z hummusem. Będzie to duża dawka smaku i witamin.
Składniki dla 2 porcji:
- Hummus - 200 g
- Kasza bulgur - 125 g (1/2 szklanki)
- Suszone pomidory w oleju - 60 g
- Oliwki czarne - 20 g (2 łyżki)
- Ser Feta - 20 g (2 plastry)
- Natka pietruszki - 40 g (1 garść)
- Przyprawy - sól, sok z cytryny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Hummus przełóż na dno szklanej miski.
- Kaszę bulgur ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Suszone pomidory, oliwki przekrój na pół i wymieszaj z ugotowaną kaszą.
- Wsyp kaszę do miski na warstwę humusu.
- Całość skropl sokiem z cytryny, posyp rozgniecionym serem feta i posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Kasza bulgur z różnymi dodatkami to nie tylko pyszne, ale też zdrowe i bardzo pożywne danie. Humus przygotowywany z ciecierzycy to źródło pełnowartościowego białka, które dan Ci sytość na długi czas.