Hummus

hummus

Hummus jest pysznym dipem, ewentualnie pastą do smarowania, którą należy przygotować z roślin strączkowych, takich jak np. ciecierzycy. Oryginalnie hummus pochodzi z Egiptu, jednak potrawa należy dziś do najbardziej popularnych wśród dań wegańskich i wegetariańskich. Hummus spożywać można jako dodatek do różnych potraw, ale też jeść można go z chlebem pita. Co ciekawe, przygotowanie hummusu to jeden z kluczowych elementów kulinarnej wojny między Izraelem a Libanem. W 2010 roku w Libanie przygotowano z kolei największą porcję hummusu na całym świecie, który ważył ponad 10 ton.

Hummus - polecane przepisy

Hummus - pozostałe przepisy

Hummus – przepisy na delikatny i aromatyczny hummus

Hummus już od wielu lat gości na polskich stołach. Uważamy go bowiem za dobry, zdrowy i domowy dip lub pastę do chleba, a także smaczny dodatek do wielu dań. Z czego się robi prawdziwy hummus? Jakie składniki powinna zawierać każda tego typu pasta? Który przepis na hummus warto przygotować samemu? Sprawdź najważniejsze informacje na temat wegetariańskiej pasty, poznaj jej właściwości oraz dowiedz się, z czym warto podawać i jak zrobić hummus.

Jak zrobić hummus? Poznaj skład hummusu – zobacz, jak powstaje pasta

Czym dokładnie jest hummus? Dlaczego warto go jeść?

Hummus to przepyszna pasta warzywna, która często traktowana jest jako domowy dip. Najczęściej pastę robi się z ciecierzycy, sezamowej pasty (czyli tahini), czosnku i oliwy z oliwek. Właśnie taki skład hummusu jest idealną bazą do robienia innych, zróżnicowanych pod względem dodatków hummusów. Zamiast ciecierzycy do robienia hummusu często wykorzystuje się także inne warzywa strączkowe, wśród których szczególną popularnością cieszy się bób. Warto wspomnieć, że hummus to potrawa wywodząca się z kuchni bliskowschodniej. Często postrzega się zatem pastę za niezwykle egzotyczny dodatek do wielu potraw. Hummus, co ciekawe, w tłumaczeniu na język polski to dosłownie ciecierzyca. Co do smaku hummusu, jest on bardzo spornym tematem, który roztrząsa się do dziś. Niektórzy nie przepadają za ciecierzycą. Inni – zwłaszcza osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej – uwielbiają hummus i smak, jaki nadaje mu ciecierzyca. Oczywiście warto włączyć pastę do swojej diety, ponieważ zawiera wiele cennych składników zdrowotnych i witamin.

Hummus to skarbnica właściwości odżywczych, dlatego warto regularnie go przygotowywać. To pełnowartościowe i naprawdę pożywne źródło białka, które polecane jest zwłaszcza osobom niejedzącym mięsa. Hummus powinny jeść również osoby, które cierpią na anemię, mają podwyższony cholesterol, zmagają się z miażdżycą albo mają zaburzenia odporności układu immunologicznego. Przepis na słynną pastę polecany jest także kobietom w ciąży – głównie ze względu na składniki, jakie się w niej znajdują. W hummusie mieści się dużo witamin, zwłaszcza z grupy B oraz witaminy A i C. W paście jest też duża ilość substancji mineralnych, m.in. potas, mangan, cynk, fosfor, sód, żelazo, miedź i wapń.

Dlaczego hummus jest tak dobry? Sprawdź jego najważniejsze właściwości!

W hummusie znajduje się duża ilość błonnika, zatem poleca się pastę zwłaszcza osobom będącym na diecie redukcyjnej. To właśnie dzięki błonnikowi można podkręcić swój metabolizm i wzmocnić perystaltykę jelit. W dodatku w hummusie jest dużo węglowodanów złożonych, więc hummus może nasycić i wyregulować poziom cukru we krwi. Poza tym hummus jest doskonałym remedium na anemię, głównie dzięki zawartości ciecierzycy i dużej ilości witaminy C. O hummusie warto wiedzieć, że świetnie działa też na układ krążenia, a także wspomaga krzepnięcie krwi. Jedząc hummus, wyregulować można też poziom cholesterolu, ale również ilość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie. Co ważne, pasta działa anty nowotworowo i ma właściwości przeciwzapalne. Właśnie dlatego, jedząc hummus, można poradzić sobie m.in. z przeziębieniem, a także niektórymi chorobami.

Hummus ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dziś można kupić pastę niemal w każdym sklepie spożywczym. Oczywiście znacznie lepszy jest hummus domowy, ponieważ podczas jego przygotowywania dokładnie wiemy, co robimy. Pasta pasuje idealnie nie tylko do chleba, ale też do różnych warzyw i potraw obiadowych. Wiele osób przygotowuje również hummus do sałatek, naleśników i mięsa. Weganie z kolei często dodają hummus do różnego rodzaju sałatek, zwykle stosując go wówczas jako zamiennik klasycznego majonezu.

Jak przyrządzić hummus samemu? Sprawdź przepisy na delikatny hummus

Przepis na klasyczny hummus – dowiedz się, jak go zrobić

Domowy hummus jest pyszny w smaku i bardzo zdrowy. Można przyrządzić go zarówno jako przystawkę do różnego rodzaju dań obiadowych, jak i przekąskę dla niespodziewanych gości. Do przygotowania hummusu potrzebujesz następujących składników: ciecierzyca konserwowa, sok z cytryny, pasta sezamowa (tahini), oliwa z oliwek, czosnek, soda oczyszczona i przyprawy do smaku – papryka ostra, kmin i sól. Odsącz ciecierzycę z zalewy, następnie przełóż ją do miski i zostaw kilka ziarenek do dekoracji. Dorzuć tahini, rozmiażdżony ząbek czosnku, sodę oczyszczoną, sok z cytryny, oliwę z oliwek i odrobinę kminu. Zblenduj wszystko na gładką i jednolitą masę. Następnie polej przygotowany w ten sposób hummus oliwą z oliwek i posyp pastę słodką papryką. Udekoruj pastę kilkoma ziarenkami ciecierzycy oraz świeżymi listkami pietruszki.

Hummus to pyszna pasta, którą może zrobić dosłownie każdy. To przystawka prosta do zrobienia, więc nawet laik w kuchni nie będzie miał problemu z jej przyrządzeniem. Składniki na hummus są łatwo dostępne, więc bez problemu dostać można je w każdym markecie spożywczym. Przygotowanie hummusu zajmuje tylko kilka minut, zatem to idealna przekąska zwłaszcza dla niespodziewanych gości. Co ciekawe, w tym konkretnym przepisie na hummus można modyfikować skład, smak czy ilość tłuszczu. Warto od czasu do czasu zjeść hummus, głównie ze względu na zawartość ciecierzycy w paście, która dostarczyć może do organizmu wiele cennych kwasów tłuszczowych. Hummus wykorzystać da się na wiele sposobów, a także przyrządzić kilka lub kilkanaście jego wariacji smakowych. Dzięki temu można używać go niemal w dowolny sposób.

Receptura na hummus z burakiem – zobacz, jak krok po kroku zrobić pyszną pastę

Przepis na hummus z burakiem jest bardzo prosty do zrobienia, więc świetnie poradzi z nim sobie każdy – nawet osoby mało doświadczone w gotowaniu. Nie dość, że hummus z burakiem jest niezwykle smaczny, to w dodatku ma intensywny i ciekawy kolor. Właśnie dlatego warto przyszykować go jako wegetariańską przekąskę dla niespodziewanych gości. Oto składniki, które należy zakupić w celu przyrządzenia hummusu: ciecierzyca konserwowa, sok z cytryny, buraki, oliwa z oliwek, soda oczyszczona i sól. Umyj buraka i zawiń go w folię aluminiową. Następnie piecz do miękkości przez godzinę w temperaturze ok. 180 st. C. Ostudź buraka i pokrój go w cienką kostkę, po czym przełóż do blendera. Przełóż ciecierzycę na sitko, opłucz ją i dodaj do buraka. Następnie dodaj sok z cytryny, sodę, oliwę z oliwek i sól. Pod koniec zblenduj całość na jednolitą i gładką masę.

Hummus z buraka jest jedną z najsmaczniejszych propozycji nie tylko na przekąskę dla domowników, ale i pyszną przystawkę dla niespodziewanych gości. Potrawa z pieczonym burakiem i przyprawami obłędnie smakuje, ale też niesamowicie wygląda. Jeśli masz już dość klasycznego hummusu, koniecznie zrób właśnie ten – hummus z pieczonych buraków. Jego smak jest jednocześnie słodki i bardzo delikatny, ale też przełamany kwaśną nutą cytrynową. Przepis na hummus sprawdzi się np. jako dip do warzyw i dań obiadowych. W hummusie znajduje się ciecierzyca będąca doskonałym źródłem białka, a także witaminy A, C i E. Sporo w niej również substancji mineralnych, m.in. magnezu, żelaza i wapnia. W hummusie z burakiem jest również oliwa z oliwek, która jest świetnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W burakach mamy z kolei betaninę, a więc naturalny barwnik spożywczy. Burak sam w sobie jest lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego hummus ten polecany jest osobom będącym na diecie redukcyjnej.

Hummus z oliwkami – sprawdzony przepis na pyszny hummus z oliwkami

Masz ochotę na smaczną pastę do chleba? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis na hummus z oliwkami. To bardzo prosta potrawa do przygotowania, którą jest w stanie zrobić dosłownie każdy – nawet największy laik w kuchni. Oto składniki, które należy zakupić w celu zrobienia hummusu z oliwkami: ciecierzyca w nasionach (sucha), oliwa z oliwek, pasta sezamowa (tahini), cytryna, oliwki zielone marynowane (konserwowe), natka pietruszki i przyprawy do smaku – czosnek, kmin i sól. Włóż ciecierzycę do garnka, wlej wodę i wsyp sól. Gotuj do momentu, aż ciecierzyca zmięknie, następnie ją wystudź. Włóż do miksera, po czym dodaj tahini, ząbki czosnku, sok z cytryny, kminek, oliwę z oliwek i sól. Rozdrobnij wszystkie składniki, aby powstała z nich gładka masa. Nać pietruszki i oliwki posiekaj na drobne kawałki. Następnie dodaj do tak przygotowanego hummusu i porządnie wymieszaj całość.

Hummus z oliwkami może stać się doskonałą przystawką zarówno dla niespodziewanych gości, jak i przekąską dla całej rodziny (np. na kolację). Pasta z oliwkami sprawdzi się do chleba, a także do warzyw lub dań obiadowych. Jako że przepis na hummus jest niezwykle prosty, nie trzeba mieć dużego doświadczenia, aby go zrobić. Przygotowany humus można przechowywać w lodówce od 7 do nawet 10 dni. Wykorzystać można go nie tylko jako bazę do wybranego dania i przekąskę do chleba, ale też składnik np. zapiekanego mięsa mielonego czy bazę sosu.

Hummus z suszonymi pomidorami – szybki przepis na pastę warzywną, krok po kroku

Masz ochotę na pyszną pastę do kanapek? Warto przygotować smaczny i bardzo pożywny hummus z suszonymi pomidorami, który będzie doskonałą przekąską do pieczywa – zarówno domowego chleba, jak i wypiekanych bułeczek. Aby przyrządzić hummus, należy zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników: gotowana ciecierzyca, suszone pomidory, oliwa z suszonych pomidorów, ząbek czosnku, tahini (pasta sezamowa), suszone oregano i kmin rzymski. Najpierw włóż do blendera ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę. Dodaj oliwę z suszonych pomidorów i wymiksuj. Stopniowo dodawaj po 2 łyżki zalewy z ciecierzycy – wówczas lżej będzie się miksować całość. Po rozdrobnieniu masy dodaj pastę tahini, oregano, czosnek, kmin i suszone pomidory. Dopraw pieprzem i solą, następnie zmiksuj na gładko. Zmieszaj z posiekanymi suszonymi pomidorami i przełóż do osobnego naczynia. Udekoruj np. listkami świeżej pietruszki.

Warto regularnie jeść hummus, ponieważ wykazuje on cenne właściwości prozdrowotne. Nie dość, że sprzyja odchudzaniu, to w dodatku pomaga kontrolować poziom cukru. Hummus zawiera dużo białka, a także węglowodanów złożonych. Właśnie dzięki temu zapewnia uczucie sytości i sprawia, że cukier we krwi nie skacze na duży poziom. Jedząc regularnie hummus, można również zapobiec anemii, a także pozytywnie wpłynąć na cały układ krwionośny. Spożywając pastę, można również obniżyć cholesterol i ustabilizować jego poziom we krwi. Warto pamiętać również o tym, że hummus to źródło zdrowych tłuszczów. Są one konieczne dla każdego z nas, ponieważ służą do rozpuszczania niektórych witamin.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto