Przepis na hummus paprykowy krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny, kumin, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia, malakser

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na ćwiartki.

Umieść paprykę na blasze i skrop oliwą z oliwek.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Paprykę przełóż do miski i owiń ją folią spożywczą.

Wystudzoną paprykę oczyść ze skórki.

W malakserze umieść paprykę, ciecierzycę odcedzoną z zalewy.

Czosnek oczyść z łupiny i dodaj do reszty składników.

Całość dopraw sola, pieprzem, papryką ostrą i kuminem.

Dodaj oliwę, pastę sezamową oraz sok z cytryny i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Hummus podawaj w miseczce.

Hummus paprykowy podany w miseczce.
Hummus paprykowy
Koszt przygotowania dania
8.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
173 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
36

Hummus paprykowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o hummusie paprykowym

Hummus paprykowy to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do śniadania dla całej rodziny. Najlepszy hummus podawać można jako dodatek do krakersów, świeżych warzyw czy pieczywa. Wegetariański dodatek do kanapek jest bardzo szybki do zrobienia. Hummus to tradycyjny indyjski sos z ciecierzycy. Przepis na hummus paprykowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca w puszce, papryka czerwona, papryka słodka, czosnek, pasta sezamowa, sól, pieprz, oliwa z oliwek, kumin rzymski, sok z cytryny.

Jak zrobić hummus paprykowy? Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na ćwiartki. Umieść paprykę na blasze i skrop oliwą z oliwek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Paprykę przełóż do miski i owiń ją folią spożywczą. Wystudzoną paprykę oczyść ze skórki. W malakserze umieść paprykę, ciecierzycę odcedzoną z zalewy. Czosnek oczyść z łupiny i dodaj do reszty składników. Całość dopraw sola, pieprzem, papryką ostrą i kuminem. Dodaj oliwę, pastę sezamową oraz sok z cytryny i rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Hummus podawaj w miseczce.

Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych inaczej zwana grochem włoskim. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem złożonych węglowodanów. Ziarna zawierają dużo błonnika, dlatego poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik pozwala także utrzymać stały poziom glukozy we krwi, dodatkowo wpływa na dłużej utrzymujące się uczucie sytości. Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu.

Podsumowując pyszny domowy sos na bazie ciecierzycy sprawdzi się idealnie jako dodatek do śniadania. Tradycyjny hummus z ciecierzyce jest dobry także jako dodatek do innych potraw. Pyszny hummus jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze hummusu paprykowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
157.82 kcal
173.60 kcal
Białko
5.34 g
5.88 g

Węglowodany w hummusie paprykowym

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
15.72 g
17.29 g
Węglowodany przyswajalne
12.82 g
14.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.90 g
3.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
9.00 g
9.90 g
Tłuszcze nasycone
2.04 g
2.25 g
Tłuszcze nienasycone
6.96 g
7.65 g
Tłuszcze jednonasycone
4.32 g
4.76 g
Tłuszcze wielonasycone
2.63 g
2.90 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na hummus paprykowy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A
56.82 µg (mcg)
62.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
45.66 mg
50.23 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.25 mg
1.38 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.12 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.08 mg
Niacyna
0.81 mg
0.90 mg
Foliany
49.14 µg (mcg)
54.06 µg (mcg)
Beta karoten
590.36 µg (mcg)
649.39 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na hummus paprykowy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
141.50 mg
155.65 mg
Potas
172.46 mg
189.71 mg
Wapń
57.07 mg
62.78 mg
Fosfor
107.11 mg
117.82 mg
Magnez
25.00 mg
27.50 mg
Żelazo
1.39 mg
1.52 mg
Cynk
0.45 mg
0.50 mg
Miedź
0.26 mg
0.28 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny hummusu paprykowego 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w hummusie paprykowym

Lista alergenów dla hummusu paprykowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tahini (pasta sezamowa)

Cena przygotowania hummusu paprykowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
300 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Tahini (pasta sezamowa)
40 g
9.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 1
1.95
Za 40 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
39.50
Jak oceniasz przepis na hummus paprykowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób