Hummus paprykowy
Opublikowano: 25.08.2022 r.
Hummus paprykowy to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Hummus podawać można jako dodatek do naleśników lub warzyw. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Składniki dla 5 porcji:
- Ciecierzyca konserwowa - 300 g
- Papryka czerwona - 200 g (1 średnia sztuka)
- Tahini (pasta sezamowa) - 40 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny, kumin, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, malakser
Przepis krok po kroku
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na ćwiartki.
- Umieść paprykę na blasze i skrop oliwą z oliwek.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
- Paprykę przełóż do miski i owiń ją folią spożywczą.
- Wystudzoną paprykę oczyść ze skórki.
- W malakserze umieść paprykę, ciecierzycę odcedzoną z zalewy.
- Czosnek oczyść z łupiny i dodaj do reszty składników.
- Całość dopraw sola, pieprzem, papryką ostrą i kuminem.
- Dodaj oliwę, pastę sezamową oraz sok z cytryny i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
- Hummus podawaj w miseczce.
Komentarz dietetyka
Hummus paprykowy to bardzo dobre źródło białka pochodzenia roślinnego. Hummus jest niskokaloryczny i doskonale sprawdzi się w diecie osób na diecie redukcyjnej. Hummus będzie bardzo dobrym pomysłem dla diabetyków.