Hummus z warzywami

Opublikowano: 19.03.2023 r., 18:07 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
hummus z warzywami
Hummus z warzywami
Hummus, czyli nic innego jak pasta z ciecierzycy to idealny pomysł na śniadanie lub przekąskę. Dania z hummusem zapewnią Ci sytość na długi czas.
Przygotowanie 20 min
68 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa 1 puszka (400 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka (10 ml)
  • Czosnek 1 łyżka (10 g)
  • Tahini (pasta sezamowa) 5 łyżek (50 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Marchewka 2 sztuka (120 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (240 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender

Przepis na hummusem z warzywami krok po kroku

Marchew i paprykę umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Przełóż na blachę do pieczenia, dopraw ziołami i skropl oliwą z oliwek.

Upiecz warzywa w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Ostudzone warzywa przełóż do blendera. Dodaj pastę tahini i wypłukana ciecierzycę.

Zmiel całość w blenderze i dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na hummusem z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat hummusu z warzywami

Humus z warzywami to dobry i łatwy sposób na przekąskę dla twoich bliskich lub przyjaciół podczas spotkania. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na humus z warzywami i przekonaj się, jak pyszny może być wegetariański dodatek do pieczywa.

Zatem, jak zrobić hummus z warzywami?

Marchew i paprykę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż na blachę do pieczenia, dopraw ziołami i skropl oliwą z oliwek. Upiecz warzywa w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Ostudzone warzywa przełóż do blendera. Dodaj pastę tahini i wypłukana ciecierzycę. Zmiel całość w blenderze i dopraw do smaku. Skoro już znasz mój prosty przepis na najlepszy humus z warzywami. Koniecznie przygotuj go w domu, a jeśli brakuje Ci pomysłu na jego wykorzystanie, poznaj mój przepis na kaszę bulgur z hummusem.

Kasza bulgur z hummusem to świetny pomysł na lunch lub drugie śniadanie w ciągu dnia.

Kasza bulgur pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale w ostatnich latach zyskała na popularności w Polsce, głównie dzięki swoim walorom zdrowotnym i łatwości przygotowywania. Kasza jest dobra w smaku, a przez wielu uważana za produkt fit.

Kasza bulgur charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2,) nie będzie ona powodowała gwałtownego wyrzutu insuliny, mówiąc kolokwialnie.

Jest wytwarzana z pszenicy durum, co oznacza, że jest produktem zawierającym gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten.

Dania z kaszą bulgur są proste, a dzięki niej szybko przygotujesz pyszne wegetariańskie lub wegańskie dania.

Mój przepis na kaszę bulgur z hummusem nie zawiera w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego będzie idealny dla osób na diecie wegańskiej.

Zatem, jak zrobić kaszę bulgur z hummusem?

Wystarczy ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie, następnie wymieszać ją z suszonymi pomidorami i oliwkami.

Tak przygotowaną kaszę podawaj z hummusem na jednym talerzu, każdy indywidualnie będzie sobie mieszał danie.

Całość zawsze posypuje serem feta i dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Sam widzisz jak prosta i szybka to jest sprawa, w kilka minut jesteśmy w stanie przygotować pyszne i pożywne danie. Hummus możesz przygotować samodzielnie w domu, jest to równie szybka i prosta sprawa jak przygotowanie naszego lunchu. Wystarczy, że ciecierzycę wypłuczesz i przełożysz do miski, następnie dodasz odrobinę pasty tahini i swoje ulubione dodatki. Mogą to być suszone pomidory lub kapary czy oliwki. Teraz wystarczy wszystko zmiksować i domowy hummus gotowy. Hummus klasyczny bez żadnych dodatków, także będzie pyszny. Postaw na swoją ulubioną wersję i przygotuj go samodzielnie w domu.

Przepis na kaszę bulgur z hummusem jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, a sałatka każdemu wyjdzie pyszna, koniecznie spróbuj sam.

Alergeny w hummusie z warzywami

Lista alergenów dla hummusu z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tahini (pasta sezamowa)

Wartości odżywcze hummusu z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Humus możesz przygotować z dowolnymi warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
136.35
68.18
Białko (g)
4.81
2.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
15.36
7.68
Węglowodany przyswajalne (g)
12.49
6.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.87
1.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
6.95
3.47
Tłuszcze nasycone (g)
1.65
0.82
Tłuszcze nienasycone (g)
5.30
2.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.15
1.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.15
1.08
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: tahini (pasta sezamowa), oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
162.86
81.43
Witamina B6 (mg)
0.18
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
37.76
18.88
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.03
0.52
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.11
0.06
Ryboflawina (mg)
0.07
0.04
Niacyna (mg)
0.81
0.41
Foliany (µg (mcg))
44.29
22.15
Beta karoten (µg (mcg))
1637.20
818.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
133.66
66.83
Potas (mg)
194.35
97.18
Wapń (mg)
55.09
27.55
Fosfor (mg)
97.24
48.62
Magnez (mg)
23.27
11.64
Żelazo (mg)
1.23
0.61
Cynk (mg)
0.42
0.21
Miedź (mg)
0.23
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny hummusu z warzywami 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania hummusu z warzywami

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Czosnek
10 g
1 łyżka
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Tahini (pasta sezamowa)
50 g
5 łyżek
9.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 1
2.43
Za 50 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Marchewka
120 g
2 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Koszt składników
46.00