Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, kumin
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia, malakser

Przepis na hummus pomidorowy krok po kroku

Pomidory pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych.

Umieść pomidory na blasze i skrop oliwą z oliwek.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

W malakserze umieść pomidory, ciecierzycę odcedzoną z zalewy.

Czosnek oczyść z łupiny i dodaj do reszty składników.

Całość dopraw sola, pieprzem, papryką ostrą i kuminem.

Dodaj oliwę, pastę sezamową oraz sok z cytryny i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Hummus podawaj w miseczce.

Hummus pomidorowy podany w miseczce.
Hummus pomidorowy - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - hummus pomidorowy

W skrócie
Kalorii w porcji
147 kcal
Wielkość
jednej porcji
110 g
Indeks glikemiczny
38

Wartości odżywcze hummusu pomidorowego

na 100g gotowej potrawy

Hummus pomidorowy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Hummus zawiera także duża ilość składników mineralnych oraz witamin. Hummus jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia roślinnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
134.21
147.63
Białko (g)
4.63
5.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
13.28
14.61
Węglowodany przyswajalne (g)
10.91
12.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.37
2.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
7.64
8.40
Tłuszcze nasycone (g)
1.74
1.91
Tłuszcze nienasycone (g)
5.90
6.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.68
4.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.22
2.45
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
19.73
21.70
Witamina B6 (mg)
0.10
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.27
6.90
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.83
0.91
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.11
0.12
Ryboflawina (mg)
0.05
0.05
Niacyna (mg)
0.67
0.73
Foliany (µg (mcg))
34.58
38.03
Beta karoten (µg (mcg))
212.88
234.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
121.12
133.23
Potas (mg)
190.12
209.13
Wapń (mg)
50.85
55.93
Fosfor (mg)
93.91
103.30
Magnez (mg)
22.58
24.83
Żelazo (mg)
1.17
1.29
Cynk (mg)
0.39
0.42
Miedź (mg)
0.24
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny hummusu pomidorowego 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w hummusie pomidorowym

Lista alergenów dla hummusu pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tahini (pasta sezamowa)

Więcej informacji na temat hummusu pomidorowego

Hummus pomidorowy to bardzo dobry pomysł na pyszną pastę na śniadanie dla Twojej rodziny. Hummus jest najlepszy jako zdrowe śniadanie lub kolacja dla osób z problemami metabolicznymi. Pyszny dodatek do pieczywa z ciecierzycy jest dość intensywny w smaku i podawać go można z dodatkiem warzyw. Przepis na hummus pomidorowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca z puszki, czosnek, pomidory, pasta sezamowa, sól, pieprz, oliwa z oliwek, sok z cytryny, kumin.

Jak zrobić hummus pomidorowy? Pomidory pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych. Umieść pomidory na blasze i skrop oliwą z oliwek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. W malakserze umieść pomidory, ciecierzycę odcedzoną z zalewy. Czosnek oczyść z łupiny i dodaj do reszty składników. Całość dopraw sola, pieprzem i kuminem. Dodaj oliwę, pastę sezamową oraz sok z cytryny i rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Hummus podawaj w miseczce.

Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych inaczej zwana grochem włoskim. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem złożonych węglowodanów. Ziarna zawierają dużo błonnika, dlatego poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik pozwala także utrzymać stały poziom glukozy we krwi, dodatkowo wpływa na dłużej utrzymujące się uczucie sytości. Pasta sezamowa zwana tahini jest bogata w białko. Jest źródłem dobrej jakości tłuszczów jedno- i wielonienasyconych. Sezam ma niski indeks glikemiczny i jest nasionem zawierającym dość sporo błonnika. Jest też dobrym źródłem potasu i fosforu. Pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz ma właściwości przeciwzapalne.

Podsumowując pyszny hummus na bazie pomidorów jest bardzo aromatyczny i świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Najlepszy hummus podawać można z dodatkiem naleśników lub zapiekanego mięsa. Hummus jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanej pasty z ciecierzycy. Smaczny hummus sprawdzi się podany na wiele różnych okazji.

Szacunkowy koszt przygotowania hummusu pomidorowego

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
300 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Pomidor
300 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Tahini (pasta sezamowa)
40 g
9.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 1
1.95
Za 40 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
39.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na hummus pomidorowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób