Humus z soczewicy

Opublikowano: 02.11.2021 r., 7:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Humus z soczewicy podany w niebieskiej, głębokiej miseczce.
Humus z soczewicy
Humus z soczewicy to doskonała propozycja na pyszną pastę do kanapek. Tradycyjnie humus przygotowuje się z ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Blendowanie 30 min
341 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Soczewica czerwona (300 g)
  • Tahini (pasta sezamowa) (100 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, malakser

Przepis na humus z soczewicy krok po kroku

Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Cebulę i czosnek obierz z łupiny.

Wystudzoną soczewicę umieść w malakserze, dodaj czosnek i cebulę oraz pastę tahini, dopraw solą, pieprzem, kuminem i ostrą papryką.

Rozdrobnij, aż powstanie gładka masa.

Jak oceniasz przepis na humus z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat humusu z soczewicy

Humus z soczewicy to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kanapek i świeżych warzyw. Humus można spożywać na wiele sposobów, dodając go do sałatek, pieczonych lub świeżych warzyw a także jako farsz do naleśników. Przepis na humus z soczewicy jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do przygotowania pasty z soczewicy czerwonej potrzebne Ci będą następujące składniki: soczewica, pasta tahini, czosnek, cebula, sok z limonki, kumin, papryka ostra, sól, pieprz.

Jak zrobić humus z soczewicy? Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Wystudzoną soczewicę umieść w malakserze, dodaj czosnek i cebulę oraz pastę tahini, dopraw solą, pieprzem, kuminem i ostrą papryką. Rozdrobnij, aż powstanie gładka masa.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwszą i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawiera małe ilości tłuszczu co powoduje, że jest produktem mało kalorycznym. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit. Dodatek sezamu dodaje potrawie aromatu oraz zapewnia niezbędne w diecie nienasycone kwasy tłuszczowe.

Podsumowując prosty przepis na pyszny dodatek do chleba jest łatwy w przygotowaniu. Jeśli chcesz przyspieszyć czas przygotowania możesz użyć soczewicy z puszki gotowanej na parze. Pastę możesz przygotować także z soczewicy zielonej. Dobry humus możesz przechowywać w lodówce do 7 dni. Pomysł na najlepszy humus domowej roboty możesz wykorzystać także do przygotowania innych roślin strączkowych, takich jak fasola, ciecierzyca, groch czy soja.

Alergeny w humusie z soczewicy

Lista alergenów dla humusu z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tahini (pasta sezamowa)

Wartości odżywcze humusu z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Humus z soczewicy to dobre źródło białka roślinnego. Soczewica jest niskokaloryczna i zawiera dużo błonnika pokarmowego. Dodając humus do potraw wzbogacamy je w niezbędne kasy tłuszczowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
341.80
341.80
Białko (g)
17.96
17.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
43.97
43.97
Węglowodany przyswajalne (g)
35.29
35.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
8.68
8.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
12.07
12.07
Tłuszcze nasycone (g)
2.31
2.31
Tłuszcze nienasycone (g)
9.76
9.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.36
4.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.40
5.40
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
2.40
2.40
Witamina B6 (mg)
0.29
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.50
2.50
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.56
0.56
Ryboflawina (mg)
0.17
0.17
Niacyna (mg)
2.01
2.01
Foliany (µg (mcg))
145.80
145.80
Beta karoten (µg (mcg))
29.20
29.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
28.00
28.00
Potas (mg)
512.80
512.80
Wapń (mg)
118.60
118.60
Fosfor (mg)
328.60
328.60
Magnez (mg)
56.40
56.40
Żelazo (mg)
6.27
6.27
Cynk (mg)
3.12
3.12
Miedź (mg)
1.11
1.11
Szacunkowy indeks glikemiczny humusu z soczewicy 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania humusu z soczewicy

Koszt składników
15.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
300 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Tahini (pasta sezamowa)
100 g
9.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 1
4.86
Za 100 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
15.50