Humita
- Kukurydza (kolba) (1000 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ser kozi miękki (200 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na humita krok po kroku
Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę.
Przeciśnij przez praskę czosnek.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek.
Kolby kukurydzy oczyść z liści uważając by ich nie uszkodzić.
Ziarna kukurydzy odetnij nożem i dodaj na patelnię.
Smaż przez 5-6 minut.
Dopraw sola, pieprzem, oregano i bazylią.
Masę zblenduj i gdy przestygnie dodaj do niej jajko i dokładnie wymieszaj.
Liście kukurydzy napełnij farszem, dodaj kawałki pokruszonego koziego sera i zwiń.
Umieść w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez 20-30 minut, aż liście zmiękną.
Więcej informacji na temat humita
Humita to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni Ameryki Południowej. Humita to wyrób ze świeżych nasion kukurydzy. W zależności od kraju przygotowuje się je w innej wersji smakowej, podawać je można na słono i na słodko. Przepis na humita jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kolby kukurydzy, jajko, ser kozi, cebula, czosnek, sól, bazylia, oregano, pieprz biały, olej rzepakowy.
Jak zrobić humita? Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę. Przeciśnij przez praskę czosnek. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek. Kolby kukurydzy oczyść z liści uważając by ich nie uszkodzić, gdyż posłużą jako owijki do masy kukurydzianej. Ziarna kukurydzy odetnij nożem i dodaj na patelnię. Smaż przez 5-6 minut. Dopraw sola, pieprzem, oregano i bazylią. Masę zblenduj i gdy przestygnie dodaj do niej jajko i dokładnie wymieszaj. Liście kukurydzy napełnij farszem, dodaj kawałki pokruszonego koziego sera i zwiń. Umieść w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez 20-30 minut, aż liście zmiękną.
Kukurydza jest źródłem witaminy A, B oraz E. Witamina A jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznych, chroni przed promieniowaniem UV. Witamina A jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej wchłania się z jego dodatkiem. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując humitas to pyszne danie dające wiele możliwości przygotowania. Jest daniem niezawierającym mięsa. Możesz je wzbogacić, dodając ser różnego rodzaju, zioła lub warzywa. Danie jest niskokaloryczne i zawiera dużo błonnika pokarmowego, który jest bardzo cennym składnikiem w naszej diecie.
Alergeny w humita
Lista alergenów dla humita przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser kozi miękki
Wartości odżywcze humita
Humita to doskonałe danie jarskie. Kukurydza jest świetnym źródłem wielu cennych składników mineralnych, zawiera także sporą ilość błonnika i skrobi opornej. Jajka dodają daniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz białka zwierzęcego.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.