Tteokbokki
- Koreańskie ciastka rybne (400 g)
- Kluski ryżowe do Tteokbokki (200 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Olej sezamowy (40 ml)
- Sezam nasiona (50 g)
- Szczypiorek - 1 mały pęczek (20 g)
Przepis na tteokbokki krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobne pióra.
W misce wymieszaj wodorosty i wywar z sardeli razem z 600 ml wody.
Dodaj pastę chilli.
Kluski ryżowe namocz w gorącej wodzie przez 12 minut.
W garnku zagotuj przygotowany wywar.
Dodaj do niego kluski ryżowe odsączone z wody.
Gotuj przez 2-3 minuty.
Dodaj ciastka rybne i cebule.
Podduś przez 4-5 minut.
Wlej olej sezamowy, dodaj nasiona sezamu.
Posiekaj szczypior.
Dodaj sos sojowy i płatki chilli oraz suszony czosnek.
Podawaj w głębokim naczyniu posypane szczypiorkiem.
Więcej informacji na temat tteokbokki
Tteokbokki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie kuchni koreańskiej jest idealne na ciepły letni dzień. Lekkie danie na bazie wywaru rybnego jest bardzo aromatyczne i smaczne. Koreańskie kopytka przygotować można samemu w domu lub kupić w sklepie z żywnością orientalną. Przepis na tteokbokki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kluski ryżowe, koreańskie ciastka rybne, sos sojowy, cebula, sproszkowany wywar z sardeli, wodorosty, płatki chilli, czosnek suszony, olej sezamowy, sezam biały, szczypior, pasta chilli.
Jak zrobić tteokbokki? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobne pióra. W misce wymieszaj wodorosty i wywar z sardeli razem z wodą. Dodaj pastę chilli. Kluski ryżowe namocz w gorącej wodzie przez 12 minut. W garnku zagotuj przygotowany wywar. Dodaj do niego kluski ryżowe odsączone z wody. Gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj ciastka rybne i cebule. Podduś przez 4-5 minut. Wlej olej sezamowy, dodaj nasiona sezamu. Posiekaj szczypior. Dodaj sos sojowy i płatki chilli oraz suszony czosnek. Podawaj w głębokim naczyniu posypane szczypiorkiem.
Mąka ryżowa jest produkowana z ryżu. Nie zawiera glutenu i może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię. Mąka ryżowa jest źródłem węglowodanów prostych. Nie powinna być spożywana przez osoby chorujące na cukrzycę. Węglowodany proste szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Nasiona sezamu są bogate w białko. Są źródłem dobrej jakości tłuszczów jedno- i wielonienasyconych. Sezam ma niski indeks glikemiczny i jest nasionem zawierającym dość sporo błonnika. Jest też dobrym źródłem potasu i fosforu. Pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz ma właściwości przeciwzapalne.
Podsumowując smaczne kopytka koreańskie w ostrym sosie to doskonałe danie obiadowe. Pikantne danie można przygotować w nieco łagodniejszej wersji. Smaczne koreańskie danie bez dodatku mięsa jest idealne w ciepłe dni na lekki obiad. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Alergeny w tteokbokki
Lista alergenów dla tteokbokki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- koreańskie ciastka rybne
- sos sojowy
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- koreańskie ciastka rybne
- Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- koreańskie ciastka rybne
- sos sojowy
- Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
- Sezam nasiona
W przepisie na tteokbokki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki chilli, pasta chilli, sproszkowany wywar z sardeli, sproszkowane wodorosty
Wartości odżywcze tteokbokki
Tteokbokki to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy w naszej krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.