Futomaki

Opublikowano: 24.03.2022 r., 15:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Futomaki podane na drewnianej desce do krojenia.
Futomaki
Futomaki to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Futomaki to wspaniały pomysł na lekki obiad. Można je przygotować także jako przekąska na imprezę ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
326 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ryż do sushi (300 g)
  • Łosoś filet (500 g)
  • Awokado 1 średnia sztuka (300 g)
  • Ogórek 2 średnie sztuki (300 g)
  • Majonez (100 g)
  • Wasabi (40 g)
  • Wodorosty suszone (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, pieprz cytrynowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, folia spożywcza, mata do sushi

Przepis na futomaki krok po kroku

Ryż do sushi umieść na sicie i przepłukaj kilkukrotnie wodą.

Ryż umieść w garnku, wlej 500 ml wody.

Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Ryż wystudź w garnku, nie podnosząc pokrywki.

Łososia dopraw pieprzem cytrynowym i wyłóż na blasze.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.

Ogórka przekrój na pół, wydrąż łyżką nasiona i pokrój ogórka w paski.

Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę.

Pokrój miąższ awokado w paski.

Wystudzony ryż wymieszaj z octem ryżowym, cukrem i solą.

Na bambusowej macie ułóż kawałek foli spożywczej.

Na niej umieść liść Nori.

Wyłóż ryż i wyrównaj.

Na środek ułóż łososia, dodaj majonez, ogórka, awokado.

Zwiń rolkę dość ciasto.

Uformuj dzięki bambusowej macie równą rolkę.

Pokrój na kawałki grubości około 2 cm.

Podawaj na drewnianej desce lub talerzu z dodatkiem sosu sojowego oraz wasabi.

Jak oceniasz przepis na futomaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat futomaków

Futomaki to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Futomaki to rolki sushi ze składnikami zawiniętymi w wodorosty Nori. Sushi to prosty przepis na pyszną przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Futomaki to także najlepsze danie na lekki obiad. Przepis na futomaki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia sushi potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż do sushi, łosoś, awokado, wodorosty nori, majonez, ogórek, awokado, ocet ryżowy, cukier, pieprz cytrynowy, sól, sos sojowy, wasabi.

Jak zrobić futomaki? Ryż do sushi umieść na sicie i przepłukaj kilkukrotnie wodą. Ryż umieść w garnku, wlej wodę. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Ryż wystudź w garnku, nie podnosząc pokrywki. Łososia dopraw pieprzem cytrynowym i wyłóż na blasze. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Ogórka przekrój na pół, wydrąż łyżką nasiona i pokrój ogórka w paski. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Pokrój miąższ awokado w paski. Wystudzony ryż wymieszaj z octem ryżowym, cukrem i solą. Na bambusowej macie ułóż kawałek foli spożywczej. Na niej umieść liść Nori. Wyłóż ryż i wyrównaj. Na środek ułóż łososia, dodaj majonez, ogórka, awokado. Zwiń rolkę dość ciasto. Uformuj dzięki bambusowej macie równą rolkę. Pokrój na kawałki grubości około 2 cm. Podawaj na drewnianej desce lub talerzu z dodatkiem sosu sojowego oraz wasabi.

Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych.

Podsumowując sushi w domu najlepiej przygotować z rybą pieczoną. Ciężko w sklepie dostać bardzo świeżą rybę, która nadaje się do spożycia na surowo. Pieczony łosoś świetnie sprawdza się do sushi. Można także przygotować sushi z krewetkami w tempurze. Pyszne sushi najlepiej spożyć tego samego dnia. Jest ono dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.

Alergeny w futomakach

Lista alergenów dla futomaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze futomaków

na 100g gotowej potrawy

Futomaki to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Futomaki są także dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Sushi ma wysoki indeks glikemiczny i jest dość kaloryczne. Sushi nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
210.62
326.46
Białko (g)
9.01
13.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
19.27
29.86
Węglowodany przyswajalne (g)
17.56
27.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.71
2.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
11.11
17.22
Tłuszcze nasycone (g)
2.69
4.17
Tłuszcze nienasycone (g)
8.42
13.06
Brak danych dla: ryż do sushi, wasabi.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.33
6.71
Brak danych dla: ryż do sushi, wasabi.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.09
6.34
Brak danych dla: ryż do sushi, wasabi.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.48
28.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
46.73
72.44
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.31
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.65
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.88
7.57
Witamina E (mg)
0.73
1.13
Brak danych dla: ryż do sushi, wasabi.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
43.99
68.18
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.18
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.20
4.96
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.51
55.03
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
27.65
42.85
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
71.76
111.23
Potas (mg)
307.20
476.16
Wapń (mg)
32.78
50.82
Fosfor (mg)
111.39
172.66
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Magnez (mg)
52.05
80.68
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.91
1.41
Cynk (mg)
0.45
0.69
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.23
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny futomaków 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania futomaków

Koszt składników
145.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do sushi
300 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Łosoś filet
500 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 500 g
Awokado
300 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Ogórek
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Wasabi
40 g
66.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
10.56
Za 40 g
Wodorosty suszone
40 g
11.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 40 g
Koszt składników
145.00