Przepis na flądra krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Rybę dopraw solą i pieprzem.

Czosnek zmiażdż nożem.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i umieść czosnek.

Podsmaż go przez chwilę.

Umieść rybę na patelni i smaż przez 4-5 minut z każdej strony.

Na patelnię dodaj natkę pietruszki.

Podawaj rybę na talerzu z dodatkiem cytryny.

Flądra podana na ciemnym talerzu.
Flądra
Koszt przygotowania dania
2.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
152 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
20

Flądra - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o flądrze

Flądra to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna ryba przygotowana może zostać na wiele różnych sposobów. Ryba smażona na patelni jest bardzo chrupiąca i ma delikatną aksamitną konsystencję w środku. Przepis na flądrę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: flądra, czosnek, natka pietruszki, masło klarowane, cytryna, sól, pieprz.

Jak zrobić flądrę? Rybę dopraw solą i pieprzem. Czosnek zmiażdż nożem. Na patelni rozgrzej masło klarowane i umieść czosnek. Podsmaż go przez chwilę. Umieść rybę na patelni i smaż przez 4-5 minut z każdej strony. Na patelnię dodaj natkę pietruszki. Podawaj rybę na talerzu z dodatkiem cytryny.

Flądra to ryba morska charakteryzująca się asymetrycznym spłaszczonym kształtem ciała. Flądra zawiera dużą ilość kwasów omega 3, które wpływają bardzo korzystnie na działanie naszego układu krwionośnego. Ryba jest bardzo dobrym źródłem białka będącym podstawowym budulcem naszego ciała. Białko jest potrzebne do syntezy hormonów oraz enzymów w naszym ciele. Ryba jest także świetnym źródłem witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są potrzebne do wszelkich przemian metabolicznych w naszym organizmie. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim.

Podsumowując smaczna ryba może zostać usmażona także na oleju. Pyszna ryba sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Rybę można panierować w mące. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie najlepszego dania rybnego. Ryba jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Smażona ryba może zostać przygotowana także na oleju.

Wartości odżywcze flądry

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny flądry 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w flądrze

Lista alergenów dla flądry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

W przepisie na flądra nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • flądra filet
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania flądry

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Flądra filet
400 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Cytryna
50 g
1 średnia sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Jak oceniasz przepis na flądra
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób