Ryby w occie

Opublikowano: 23.08.2021 r., 13:42 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryby w occie ze smakołykami
Ryby w occie
Wypróbuj prosty i szybki przepis na ryby w occie. Przygotujesz w ten sposób dowolne ryby, które uprzednio były solone. Pyszne ryby w occie wykorzystasz na obiad, do sałatki czy na święta.
Przygotowanie 20 min
Marynowanie 5 min
3464 kcal
Kcal w porcji
862 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Filety śledziowe solone - 7 filetów (700 g)
  • Marchewka - 1 mała sztuka (70 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Cukier - 2 łyżeczki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
garnek, ręcznik papierowy, słoik 700 ml

Przepis na ryby w occie krok po kroku

Śledzie namocz w chłodnej wodzie przez 20 minut.

Śledzie dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego.

Do garnka wlej 0,5 l wody (2 szklanki), dodaj cukier, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ziela angielskie oraz łyżeczkę ziaren gorczycy. Zalewę zagotuj, dodaj pokrojoną cebulę w piórka oraz marchewkę pokrojoną w plasterki, dolej 150 ml octu spirytusowego i pozostaw do wystudzenia.

Do słoika jednego lub dwóch mniejszych przełóż śledzie. Jeśli używasz dwóch słoików podziel cebulę i marchewkę do dwóch słoików.

Śledzie zalej zalewą, zakręć słoik i odstaw na 5 dni do lodówki.

Jak oceniasz przepis na ryby w occie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat ryb w occie

Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, wody i cukru z dodatkiem przypraw. Marynowanie, ze względu na wysoką temperaturę zalewy i obecność octu, jest skuteczną formą utrwalania żywności poprzez zahamowanie aktywności enzymów oraz drobnoustrojów. Jednak niszczy ona witaminy, które nie są odporne na działanie wysokich temperatur, na przykład witaminę C. Produkty wykorzystywane do tej formy utrwalania żywności zawsze muszą być dokładnie umyte, nie mogą być uszkodzone lub z widocznymi nalotami pleśni.

Jeśli uwielbiasz marynowane produkty i często je spożywasz, do procesu przygotowania zastosuj ocet jabłkowy zamiast spirytusowego. Zamień go także jeśli masz refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię.

Ryby w occie to jedna z propozycji marynowanych produktów. W taki sposób przygotujesz dowolne ryby wcześniej smażone i solone. Najpopularniejszą rybą przygotowywaną w zalewie octowej jest śledź. Tak przyrządzonego śledzia możesz podać do ziemniaków z dodatkiem śmietany, przygotować sałatkę z jego użyciem czy też podać jako przekąskę. Pyszna ryba w zalewie octowej będzie wyśmienitą przekąską na imprezach ale także w czasie świątecznych spotkań. Smażone ryby w occie swoim smakiem podobne są do ryby zapiekanej, przede wszystkim przez dodatek cebuli i marchewki. Jak zrobić ryby w occie dowiesz się z naszego dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest opisany.

Ryba w occie to najlepsza propozycja dla miłośników ryb i wyrazistych smaków. Warto przygotować je samodzielnie w domu aby wykorzystać swój ulubiony gatunek ryby oraz aby móc dowolnie modyfikować ich smak. Łatwy i dobry przepis na rybę w occie sprawi, że chętniej będziesz je przygotowywać samodzielnie.

Alergeny w rybach w occie

Lista alergenów dla ryb w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze ryb w occie

na 100g gotowej potrawy

Ryby w occie to jedna z propozycji dań marynowanych. Ze względu na zawartość octu produkty marynowane powinny być spożywane w ograniczonych ilościach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(862g)
Energia (kcal)
401.95
3464.85
Białko (g)
44.51
383.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(862g)
Węglowodany (g)
2.96
25.47
Węglowodany przyswajalne (g)
2.54
21.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
3.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(862g)
Tłuszcz (g)
22.34
192.56
Tłuszcze nasycone (g)
7.84
67.59
Tłuszcze nienasycone (g)
14.50
124.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.22
79.49
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.28
45.48
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
147.95
1275.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(862g)
Witamina A (µg (mcg))
125.28
1079.95
Witamina B6 (mg)
0.69
5.97
Witamina B12 (µg (mcg))
25.30
218.05
Witamina C (mg)
2.66
22.95
Witamina D (µg (mcg))
10.34
89.14
Witamina E (mg)
2.70
23.24
Retinol (µg (mcg))
58.86
507.40
Tiamina (mg)
0.20
1.74
Ryboflawina (mg)
0.58
5.01
Niacyna (mg)
8.03
69.22
Foliany (µg (mcg))
25.94
223.63
Beta karoten (µg (mcg))
659.15
5681.85

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(862g)
Sód (mg)
943.80
8135.52
Potas (mg)
848.66
7315.44
Wapń (mg)
146.84
1265.77
Fosfor (mg)
588.35
5071.60
Magnez (mg)
80.84
696.85
Żelazo (mg)
2.76
23.80
Cynk (mg)
2.48
21.38
Miedź (mg)
0.24
2.06
Szacunkowy indeks glikemiczny ryb w occie 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryb w occie

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
700 g
7 filetów
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
14.00
Za 700 g
Marchewka
70 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cukier
10 g
2 łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
23.00