Przepis na pstrąga z piekarnika krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, chilli, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, miseczka

Pstrąga opłucz, delikatnie osusz, posyp solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Ryby natnij delikatnie nożem z jednej strony. Do każdego nacięcia włóż po 1 ząbku czosnku.

W miseczce zmieszaj ze sobą oliwę, zioła prowansalskie, chili i odrobinę soli. Powstałą mieszanką natrzyj porządnie ryby i wstaw je do lodówki na 20 minut.

W naczyniu żaroodpornym ułóż ryby i przykryj je gałązkami rozmarynu.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Pstrąg z piekarnika podany na talerzu z ziemniakami.
pstrąg z piekarnika
Koszt przygotowania dania
139.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
551 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
0

Pstrąg z piekarnika - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pstrągu z piekarnika

Pstrąg z piekarnika to sposób na pyszną rybę, chrupiącą z wierzchu, a delikatną w środku. Całość jest niezwykle aromatyczna, ze względu na duży dodatek ziół. To wspaniały wybór na obiad czy kolację. Sprawdzi się na diecie redukcyjnej, ale również dla osób, które dbają o zbilansowane menu. Świetnie komponuje się z ziemniakami z wody i pieczonymi warzywami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pstrąga pieczonego w piekarniku, by był naprawdę pyszny, a przy tym zdrowy, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo łatwa, dlatego sprawdzi się nawet dla osób, które jeszcze nigdy nie przygotowywały tej ryby. To receptura niezbyt skomplikowana, więc dobrze sprawdzi się nawet dla osób zabieganych.

Przepis na pstrąga z piekarnika pozwala na przygotowanie nie tylko smacznej, ale również bardzo zdrowej ryby. To danie sprawdzi się w codziennej diecie ze względu na dużą zawartość białka i zdrowych kwasów tłuszczowych, a niską kaloryczność. Można ją spokojnie wykorzystać jako część posiłku osób z cukrzycą i insulinoopornością, gdyż ma bardzo niski indeks glikemiczny, połączona z kaszą gryczaną i sałatą będzie idealnym wyborem. Całość nie dostarcza również glutenu. Będzie dobrym wyborem nawet na diecie ketogenicznej, ponieważ zawiera niezwykle mało węglowodanów.

W tym przepisie najlepiej sprawdzi się cały pstrąg. Tak upieczone mięso jest delikatne, ale bardzo soczyste. Przy przygotowaniu ryby można pozbyć się głów i ogonów, które stanowią świetną bazę do przygotowania zupy. Choć w przepisie dodaje się oliwy z oliwek, to jednak można zrobić całość bez tłuszczu. W takiej opcji będzie miała jeszcze mniej kalorii. To danie, które pozwala dostarczyć odpowiedniej ilości kwasów Omega 3, które wspaniale wpływają na zdrowie układu krwionośnego, a także nerwowego.

Jeżeli szukasz inspiracji na to jak upiec pstrąga w piekarniku, by był naprawdę smaczny, a przy tym stanowił świetną opcję na obiad, to ten przepis sprawdzi się fantastycznie. To dobry wybór dla pescowegetarian, ale nie tylko. Całość jest bardzo smaczna i pełna aromatu, z względu na spory dodatek ziół.

Wartości odżywcze pstrąga z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(283g)
Energia (kalorie)
194.71 kcal
551.03 kcal
Białko
17.66 g
49.98 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(283g)
Tłuszcz
13.01 g
36.82 g
Tłuszcze nasycone
2.80 g
7.91 g
Tłuszcze nienasycone
10.22 g
28.91 g
Tłuszcze jednonasycone
8.44 g
23.88 g
Tłuszcze wielonasycone
1.78 g
5.03 g

Witaminy w przepisie na pstrąga z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(283g)
Witamina B6
0.29 mg
0.83 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.36 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.26 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
4.36 mg
12.34 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pstrąga z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(283g)
Sód
38.42 mg
108.73 mg
Potas
379.15 mg
1072.99 mg
Wapń
38.98 mg
110.31 mg
Fosfor
209.90 mg
594.03 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
26.65 mg
75.43 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.65 mg
1.83 mg
Cynk
0.53 mg
1.51 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Mangan
0.13 mg
0.37 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pstrąga z piekarnika 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pstrągu z piekarnika

Lista alergenów dla pstrąga z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg filet

Cena przygotowania pstrąga z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg filet
460 g
2 szt
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
23.00
Za 460 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Czosnek
30 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Rozmaryn świeży
16 g
2 gałązki
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 16
112.00
Za 16 g
Liczba porcji:
Koszt składników
165.00
Jak oceniasz przepis na pstrąga z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób