Przepis na dorsz z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, pojemnik blendera

Filet z dorsza pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem.

Rybę ułóż w naczyniu do zapiekania.

Papryki wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grubsze paski.

Czosnek z łupiną rozciśnij nożem.

Cytrynę umyj dobrze i pokrój w plastry.

Na rybie ułóż plastry cytryny i wiórki masła klarowanego.

Dookoła ryby wyłóż paprykę i czosnek.

Rybę piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25-30 minut.

Po tym czasie wyjmij warzywa, czosnek oczyść z łusek, dodaj do nich śmietanę i zblenduj na gładki sos.

Dorsza podawaj z sosem z pieczonej papryki i czosnku posypanego koprem.

Dorsz z piekarnika podany na białym talerzu. Jako dodatki dołączone są ćwiartki pomidora i plastry cytryny.
Dorsz z piekarnika
Koszt przygotowania dania
42.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
345 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
24

Dorsz z piekarnika - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o dorszu z piekarnika

Dorsz z piekarnika to doskonała propozycja na dobry obiad dla całej rodziny. Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić dorsza w piekarniku, poniżej znajdziesz odpowiedź na nurtujące Cię pytanie. Ryby przygotowywane w piekarniku są smaczne i zdrowe. Możesz piec je bez dodatku tłuszczu lub w towarzystwie różnych sosów. Przepis na dorsza z piekarnika jest łatwy, nie musisz mieć więc doświadczenia kulinarnego aby go upiec. Do zrobienia dorsza potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z dorsza, masło klarowane, cytryna, śmietana kwaśna 12%, koper, czerwona papryka, zielona papryka, czosnek, sól, pieprz.

Jak zrobić dorsza z piekarnika? Filet z dorsza pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem. Ułóż go w naczyniu do zapiekania. Papryki wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grubsze paski. Czosnek z łupiną rozciśnij nożem. Cytrynę umyj dobrze i pokrój w plastry. Na rybie ułóż plastry cytryny i wiórki masła klarowanego. Dookoła ryby wyłóż paprykę i czosnek. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa, czosnek oczyść z łusek, dodaj do nich śmietanę i zblenduj na gładki sos. Dorsza podawaj z sosem z pieczonej papryki i czosnku.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera dużo kwasów omega-3, tak ważnych dla naszego zdrowia. Kwasy nienasycone z rodziny omega-3 wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Dorsz jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie - jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insuliny, prolaktyny czy hormonu wzrostu. Insulina jest bardzo ważnym hormonem pomagającym cząsteczkom glukozy trafić do mięśni. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości oraz korzystnie wpływa na rozwój mózgu.

Podsumowując dorsz z piekarnika to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny pieczony filet jest niskokaloryczny i łatwo strawny. Dorsza podaj w towarzystwie świeżych warzyw.

Wartości odżywcze dorsza z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
Białko
7.26 g
21.77 g

Węglowodany w dorszu z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
3.95 g
11.86 g
Węglowodany przyswajalne
3.05 g
9.16 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.90 g
2.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
8.01 g
24.04 g
Tłuszcze nasycone
5.32 g
15.95 g
Tłuszcze nienasycone
2.70 g
8.09 g
Tłuszcze jednonasycone
2.27 g
6.81 g
Tłuszcze wielonasycone
0.43 g
1.28 g
Cholesterol
38.55 mg
115.64 mg

Witaminy w przepisie na dorsz z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
98.76 µg (mcg)
296.28 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.47 mg
Witamina B12
0.39 µg (mcg)
1.17 µg (mcg)
Witamina C
37.90 mg
113.71 mg
Witamina D
0.35 µg (mcg)
1.05 µg (mcg)
Witamina E
0.69 mg
2.06 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
67.44 µg (mcg)
202.33 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.21 mg
Niacyna
0.97 mg
2.92 mg
Foliany
15.52 µg (mcg)
46.57 µg (mcg)
Beta karoten
281.51 µg (mcg)
844.53 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dorsz z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
35.39 mg
106.17 mg
Potas
262.07 mg
786.21 mg
Wapń
38.32 mg
114.96 mg
Fosfor
92.69 mg
278.06 mg
Magnez
19.24 mg
57.73 mg
Żelazo
0.34 mg
1.02 mg
Cynk
0.32 mg
0.95 mg
Miedź
0.03 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza z piekarnika 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dorszu z piekarnika

Lista alergenów dla dorsza z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło klarowane

Cena przygotowania dorsza z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
600 g
10.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
24.00
Za 600 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Papryka zielona
250 g
1 duża sztuka
2.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
2.50
Za 250 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Śmietana 12%
300 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Cytryna
200 g
3 średnie sztuki
1.30
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Koszt składników
59.00
Jak oceniasz przepis na dorsz z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób