Dorsz z piekarnika
- Dorsz filet (600 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
- Papryka zielona - 1 duża sztuka (250 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Śmietana 12% (300 g)
- Masło klarowane (100 g)
- Cytryna - 3 średnie sztuki (200 g)
Przepis na dorsz z piekarnika krok po kroku
Filet z dorsza pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem.
Rybę ułóż w naczyniu do zapiekania.
Papryki wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grubsze paski.
Czosnek z łupiną rozciśnij nożem.
Cytrynę umyj dobrze i pokrój w plastry.
Na rybie ułóż plastry cytryny i wiórki masła klarowanego.
Dookoła ryby wyłóż paprykę i czosnek.
Rybę piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25-30 minut.
Po tym czasie wyjmij warzywa, czosnek oczyść z łusek, dodaj do nich śmietanę i zblenduj na gładki sos.
Dorsza podawaj z sosem z pieczonej papryki i czosnku posypanego koprem.
- Szczupak
- Flądra
- Pstrąg pieczony
- Pstrąg z piekarnika
- Ryba po grecku tradycyjna
- Karp w galarecie
- Śledzie w occie
- Ryby w occie
- Ryba w galarecie
- Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
- Ryba w panierce
- Ryba faszerowana
- Śledzie po kaszubsku
- Śledzie salsa
- Śledzie po meksykańsku
- Ryba smażona
- Ryba po grecku
- Karp smażony
- Ryba na wigilię
Więcej informacji na temat dorsza z piekarnika
Dorsz z piekarnika to doskonała propozycja na dobry obiad dla całej rodziny. Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić dorsza w piekarniku, poniżej znajdziesz odpowiedź na nurtujące Cię pytanie. Ryby przygotowywane w piekarniku są smaczne i zdrowe. Możesz piec je bez dodatku tłuszczu lub w towarzystwie różnych sosów. Przepis na dorsza z piekarnika jest łatwy, nie musisz mieć więc doświadczenia kulinarnego aby go upiec. Do zrobienia dorsza potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z dorsza, masło klarowane, cytryna, śmietana kwaśna 12%, koper, czerwona papryka, zielona papryka, czosnek, sól, pieprz.
Jak zrobić dorsza z piekarnika? Filet z dorsza pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem. Ułóż go w naczyniu do zapiekania. Papryki wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grubsze paski. Czosnek z łupiną rozciśnij nożem. Cytrynę umyj dobrze i pokrój w plastry. Na rybie ułóż plastry cytryny i wiórki masła klarowanego. Dookoła ryby wyłóż paprykę i czosnek. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa, czosnek oczyść z łusek, dodaj do nich śmietanę i zblenduj na gładki sos. Dorsza podawaj z sosem z pieczonej papryki i czosnku.
Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera dużo kwasów omega-3, tak ważnych dla naszego zdrowia. Kwasy nienasycone z rodziny omega-3 wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Dorsz jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie - jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insuliny, prolaktyny czy hormonu wzrostu. Insulina jest bardzo ważnym hormonem pomagającym cząsteczkom glukozy trafić do mięśni. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości oraz korzystnie wpływa na rozwój mózgu.
Podsumowując dorsz z piekarnika to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny pieczony filet jest niskokaloryczny i łatwo strawny. Dorsza podaj w towarzystwie świeżych warzyw.
Alergeny w dorszu z piekarnika
Lista alergenów dla dorsza z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Masło klarowane
Wartości odżywcze dorsza z piekarnika
Dorsz z piekarnika to świetny pomysł na bez mięsny obiad. Ryby powinny występować w naszej diecie jak najczęściej. Ryby są źródłem białka i kwasów omega 3.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.