Przepis na rybę po japońsku krok po kroku
- Dorsz filet 500 g
- Papryka czerwona 230 g 1 szt
- Ogórki konserwowe 70 g 5 średnich ogórków
- Cebula 200 g 2 szt
- Koncentrat pomidorowy 75 g 4 łyżki
- Keczup 50 g 2 łyżki
- Olej rzepakowy 150 ml 10 łyżek
- Ocet winny 75 ml 5 łyżek
- Cukier 45 g 3 łyżki
- Jajko 1 szt.
- Mąka pszenna typ 550 75 g pół szklanki
Rybę opłucz, upewnij się, że nie ma ości i pokrój w dużą kostkę. Każdą część przypraw solą i pieprzem.
W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, jajko i pół szklanki wody. Dokładnie wymieszaj. Dodaj rybę.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż na niej kawałki ryby, by były rumiane. Odłóż rybę na talerzyk.
Na osobnej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Podsmaż przez chwilę i dodaj pokrojoną w grubą kostkę paprykę. Smaż przez 4 minuty.
W miseczce wymieszaj pozostały olej, ocet i cukier. Dodaj przecier pomidorowy i keczup. Dokładnie zamieszaj. Zalewę wlej na patelnię do warzyw.
Ogórki pokrój w cienkie paski i dodaj do pozostałych składników, duś z zalewą przez 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Rybę włóż do zalewy i podawaj na półmisku.

(liczba kalorii)
Ryba po japońsku - cechy przepisu
Więcej o rybie po japońsku
Ryba po japońsku jest świetną przekąską, która będzie idealnym pomysłem na imprezy czy uroczystości. Jest niezwykle smaczna, a w dodatku świetnie się prezentuje. Jest bardzo kolorową i aromatyczną potrawą, która przyciąga wzrok wszystkich gości. To danie można przygotować w kilka chwil, dlatego przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie przepadają za długim spędzaniem czasu w kuchni.
Przepis na rybę po japońsku jest bardzo szybki i nieskomplikowany, a wciąż prezentuje się naprawdę efektownie i dekoracyjnie. Można ją wykonać w niezwykle szybki sposób, z kilku podstawowych i łatwo dostępnych produktów. Jej wykonanie na pewno nie sprawi żadnej trudności, nawet osobom, które postanowiły to danie wykonać po raz pierwszy.
Zalewa do ryby po japońsku jest niezwykle kluczowym elementem. To ona wpływa na smak i wygląd całego dania, dlatego warto poświęcić jej trochę czasu. Robi się ją z kilku składników i każdy z nich jest tak samo ważny, by stworzyć spójną kompozycję smakową.
Ryba po japońsku wykonana w taki sposób jest niezwykle pyszna, a przy tym bardzo miękka i aromatyczna. To dobry sposób na imprezową przekąskę, która skradnie serca wszystkich gości. W takim wydaniu, ryby staje się się niezwykle ciekawym daniem, które zachęca wszystkich do spróbowania swoim wyglądem i zapachem.
To sprawdzony przepis na danie, które zawsze się udaje i ciągle świetnie smakuje. Ta potrawa jest tak pyszna, że nigdy się nie nudzi. Z powodzeniem można użyć tego przepisu nawet na święta, gdyż to zupełnie inne, choć wciąż smaczne i lekkie spojrzenie na postną rybę.
To najlepsza sałatka rybna po japońsku, którą można się zajadać bez końca. To wszystko ze względu na niezwykle dobre połączenie papryki, cebuli i ogórków w zalewie, która otula pyszną i delikatną rybę. Warto wybrać taki gatunek, który nie ma zbyt dużo ości a także jest dość lekki. W tym przepisie jest ona smażona w cieście naleśnikowym przez co tworzy się na niej smaczna skorupka, która skrywa wspaniałe mięso. To danie będzie idealne dla wszystkich miłośników ryb, zwłaszcza w niezbyt klasycznych wariantach.
Wartości odżywcze ryby po japońsku
Energia i białka
(253g)
Węglowodany w rybie po japońsku
(253g)
Tłuszcze
(253g)
Witaminy w przepisie na rybę po japońsku
(253g)
Składniki mineralne w przepisie na rybę po japońsku
(253g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w rybie po japońsku
Lista alergenów dla ryby po japońsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550