Ryba po japońsku

Opublikowano: 27.05.2021 r., 18:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba po japońsku podana w eleganckim naczyniu i ozdobiona oliwkami.
Ryba po japońsku
Ryba po japońsku to świetny pomysł na pyszną przekąskę, która ze względu na wspaniały smak na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom, a także gościom.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
424 kcal
Kcal w porcji
253 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Dorsz filet (500 g)
  • Papryka czerwona 1 szt (230 g)
  • Ogórki konserwowe 5 średnich ogórków (70 g)
  • Cebula 2 szt (200 g)
  • Koncentrat pomidorowy 4 łyżki (75 g)
  • Keczup 2 łyżki (50 g)
  • Olej rzepakowy 10 łyżek (150 ml)
  • Ocet winny 5 łyżek (75 ml)
  • Cukier 3 łyżki (45 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 pół szklanki (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga

Przepis na rybę po japońsku krok po kroku

Rybę opłucz, upewnij się, że nie ma ości i pokrój w dużą kostkę. Każdą część przypraw solą i pieprzem.

W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, jajko i pół szklanki wody. Dokładnie wymieszaj. Dodaj rybę.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż na niej kawałki ryby, by były rumiane. Odłóż rybę na talerzyk.

Na osobnej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Podsmaż przez chwilę i dodaj pokrojoną w grubą kostkę paprykę. Smaż przez 4 minuty.

W miseczce wymieszaj pozostały olej, ocet i cukier. Dodaj przecier pomidorowy i keczup. Dokładnie zamieszaj. Zalewę wlej na patelnię do warzyw.

Ogórki pokrój w cienkie paski i dodaj do pozostałych składników, duś z zalewą przez 7 minut, od czasu do czasu mieszając.

Rybę włóż do zalewy i podawaj na półmisku.

Jak oceniasz przepis na rybę po japońsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat ryby po japońsku

Ryba po japońsku jest świetną przekąską, która będzie idealnym pomysłem na imprezy czy uroczystości. Jest niezwykle smaczna, a w dodatku świetnie się prezentuje. Jest bardzo kolorową i aromatyczną potrawą, która przyciąga wzrok wszystkich gości. To danie można przygotować w kilka chwil, dlatego przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie przepadają za długim spędzaniem czasu w kuchni.

Przepis na rybę po japońsku jest bardzo szybki i nieskomplikowany, a wciąż prezentuje się naprawdę efektownie i dekoracyjnie. Można ją wykonać w niezwykle szybki sposób, z kilku podstawowych i łatwo dostępnych produktów. Jej wykonanie na pewno nie sprawi żadnej trudności, nawet osobom, które postanowiły to danie wykonać po raz pierwszy.

Zalewa do ryby po japońsku jest niezwykle kluczowym elementem. To ona wpływa na smak i wygląd całego dania, dlatego warto poświęcić jej trochę czasu. Robi się ją z kilku składników i każdy z nich jest tak samo ważny, by stworzyć spójną kompozycję smakową.

Ryba po japońsku wykonana w taki sposób jest niezwykle pyszna, a przy tym bardzo miękka i aromatyczna. To dobry sposób na imprezową przekąskę, która skradnie serca wszystkich gości. W takim wydaniu, ryby staje się się niezwykle ciekawym daniem, które zachęca wszystkich do spróbowania swoim wyglądem i zapachem.

To sprawdzony przepis na danie, które zawsze się udaje i ciągle świetnie smakuje. Ta potrawa jest tak pyszna, że nigdy się nie nudzi. Z powodzeniem można użyć tego przepisu nawet na święta, gdyż to zupełnie inne, choć wciąż smaczne i lekkie spojrzenie na postną rybę.

To najlepsza sałatka rybna po japońsku, którą można się zajadać bez końca. To wszystko ze względu na niezwykle dobre połączenie papryki, cebuli i ogórków w zalewie, która otula pyszną i delikatną rybę. Warto wybrać taki gatunek, który nie ma zbyt dużo ości a także jest dość lekki. W tym przepisie jest ona smażona w cieście naleśnikowym przez co tworzy się na niej smaczna skorupka, która skrywa wspaniałe mięso. To danie będzie idealne dla wszystkich miłośników ryb, zwłaszcza w niezbyt klasycznych wariantach.

Alergeny w rybie po japońsku

Lista alergenów dla ryby po japońsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze ryby po japońsku

na 100g gotowej potrawy

To bardzo dobry sposób na wplecenie do swojego menu więcej ryb, które są cennym źródłem kwasów Omega 3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(253g)
Energia (kcal)
167.88
424.72
Białko (g)
7.55
19.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(253g)
Węglowodany (g)
10.64
26.93
Węglowodany przyswajalne (g)
9.85
24.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
2.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(253g)
Tłuszcz (g)
10.59
26.80
Tłuszcze nasycone (g)
1.09
2.76
Tłuszcze nienasycone (g)
9.50
24.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.66
16.85
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.84
7.19
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.51
69.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(253g)
Witamina A (µg (mcg))
38.16
96.54
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.87
55.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.70
24.55
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.37
3.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.80
55.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
301.80
763.55
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(253g)
Sód (mg)
94.10
238.09
Potas (mg)
265.28
671.16
Wapń (mg)
17.39
43.99
Fosfor (mg)
93.12
235.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.87
47.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.73
1.85
Cynk (mg)
0.35
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby po japońsku 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby po japońsku

Koszt składników
64.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Ogórki konserwowe
70 g
5 średnich ogórków
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
75 g
4 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Keczup
50 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Olej rzepakowy
150 ml
10 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Ocet winny
75 ml
5 łyżek
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 ml
Cukier
45 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 550
75 g
pół szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 75 g
Koszt składników
64.50