Przepis na moskole krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, praska do ziemniaków

Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie.

Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

Do ziemniaków dodaj mąkę, kefir, jajka, dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową, zagnieć gładkie ciasto.

Formuj płaskie okrągłe kotlety i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Pokrój boczek w paski i podsmaż razem z cebulą na patelni.

Moskole podawaj z okrasą na wierzchu.

Moskole podane na talerzu.
Moskole
Koszt przygotowania dania
20.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
401 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Moskole - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o moskolach

Moskole to tradycyjne danie podhalańskie. Moskole ziemniaczane przygotowywane były niegdyś na kolację wigilijną jako jedna z dwunastu tradycyjnych potraw. Moskole pieczone w piekarniku są zdrowszą alternatywą ziemniaczanych placków smażonych na oleju. Przepis na moskole jest prosty i nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego regionalnego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, mąka owsiana, kefir lub maślanka, boczek, cebula, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej rzepakowy.

Jak zrobić moskole? Przygotujesz je z ugotowanych ziemniaków z obiadu. Jeśli nie zostały Ci żadne ziemniaki z dnia poprzedniego obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj mąkę, kefir, jajka, dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową, zagnieć gładkie ciasto. Formuj płaskie okrągłe kotlety i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Pokrój boczek w paski i podsmaż razem z cebulą na patelni. Moskole podawaj z okrasą na wierzchu.

Ziemniaki są źródłem wielu cennych składników pokarmowych. Zawierają dużo witaminy C i potasu. Potas obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości. Ziemniaki są niskokalorycznym warzywem, które warto wprowadzić do swojej diety. Jajka użyte do przygotowania omletu zawierają cenne aminokwasy, są źródłem pełnowartościowego białka. Żółtko jaja posiada sporą ilość żelaza. W jaju kurzym zawarte są witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B.

Podsumowując moskole to wspaniałe placki ziemniaczane, które możesz podać na obiad dla całej rodziny. Jeśli nie dodasz do okrasy boczku będzie to świetne danie postne. Placki możesz także upiec na blasze w piekarniku, będą miały mniej kalorii. Moskole tak jak wiele postnych dań są produkowane bez dodatku mięsa. Kiedyś mięso było bardzo drogie i stać na nie było tylko nie licznych. Dlatego wymyślano potrawy bez jego dodatku.

Wartości odżywcze moskoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
154.56 kcal
401.87 kcal
Białko
6.73 g
17.49 g

Węglowodany w moskolach

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
22.92 g
59.59 g
Węglowodany przyswajalne
20.49 g
53.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.43 g
6.31 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
4.05 g
10.52 g
Tłuszcze nasycone
1.51 g
3.92 g
Tłuszcze nienasycone
2.54 g
6.61 g
Tłuszcze jednonasycone
1.48 g
3.86 g
Tłuszcze wielonasycone
1.06 g
2.75 g
Cholesterol
35.59 mg
92.53 mg

Witaminy w przepisie na moskole

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A
33.44 µg (mcg)
86.93 µg (mcg)
Witamina B6
0.23 mg
0.60 mg
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.39 µg (mcg)
Witamina C
10.83 mg
28.16 mg
Witamina D
0.30 µg (mcg)
0.77 µg (mcg)
Witamina E
0.11 mg
0.29 mg
Retinol
33.44 µg (mcg)
86.93 µg (mcg)
Tiamina
0.20 mg
0.53 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.27 mg
Niacyna
1.27 mg
3.31 mg
Foliany
20.28 µg (mcg)
52.73 µg (mcg)
Beta karoten
0.57 µg (mcg)
1.49 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na moskole

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
87.76 mg
228.18 mg
Potas
352.89 mg
917.50 mg
Wapń
37.79 mg
98.26 mg
Fosfor
161.28 mg
419.33 mg
Magnez
43.72 mg
113.67 mg
Żelazo
1.39 mg
3.62 mg
Cynk
1.06 mg
2.74 mg
Miedź
0.16 mg
0.40 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny moskoli 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w moskolach

Lista alergenów dla moskoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir

Cena przygotowania moskoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1400 g
14 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
5.60
Za 1400 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
500 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kefir
300 g
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 300 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Koszt składników
30.70
Jak oceniasz przepis na moskole
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób