Przepis na humita krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, oregano, bazylia, czosnek, pieprz biały
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, naczynie do gotowania na parze

Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę.

Przeciśnij przez praskę czosnek.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek.

Kolby kukurydzy oczyść z liści uważając by ich nie uszkodzić.

Ziarna kukurydzy odetnij nożem i dodaj na patelnię.

Smaż przez 5-6 minut.

Dopraw sola, pieprzem, oregano i bazylią.

Masę zblenduj i gdy przestygnie dodaj do niej jajko i dokładnie wymieszaj.

Liście kukurydzy napełnij farszem, dodaj kawałki pokruszonego koziego sera i zwiń.

Umieść w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez 20-30 minut, aż liście zmiękną.

Humita zapakowane w liście kukurydzy podana jest w miseczce.
Humita
Koszt przygotowania dania
34.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
563 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
50

Humita - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o humita

Humita to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni Ameryki Południowej. Humita to wyrób ze świeżych nasion kukurydzy. W zależności od kraju przygotowuje się je w innej wersji smakowej, podawać je można na słono i na słodko. Przepis na humita jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kolby kukurydzy, jajko, ser kozi, cebula, czosnek, sól, bazylia, oregano, pieprz biały, olej rzepakowy.

Jak zrobić humita? Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę. Przeciśnij przez praskę czosnek. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek. Kolby kukurydzy oczyść z liści uważając by ich nie uszkodzić, gdyż posłużą jako owijki do masy kukurydzianej. Ziarna kukurydzy odetnij nożem i dodaj na patelnię. Smaż przez 5-6 minut. Dopraw sola, pieprzem, oregano i bazylią. Masę zblenduj i gdy przestygnie dodaj do niej jajko i dokładnie wymieszaj. Liście kukurydzy napełnij farszem, dodaj kawałki pokruszonego koziego sera i zwiń. Umieść w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez 20-30 minut, aż liście zmiękną.

Kukurydza jest źródłem witaminy A, B oraz E. Witamina A jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznych, chroni przed promieniowaniem UV. Witamina A jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej wchłania się z jego dodatkiem. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując humitas to pyszne danie dające wiele możliwości przygotowania. Jest daniem niezawierającym mięsa. Możesz je wzbogacić, dodając ser różnego rodzaju, zioła lub warzywa. Danie jest niskokaloryczne i zawiera dużo błonnika pokarmowego, który jest bardzo cennym składnikiem w naszej diecie.

Wartości odżywcze humita

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
140.87 kcal
563.50 kcal
Białko
5.97 g
23.86 g

Węglowodany w humita

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
15.29 g
61.14 g
Węglowodany przyswajalne
13.41 g
53.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.88 g
7.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
7.25 g
29.01 g
Tłuszcze nasycone
2.74 g
10.94 g
Tłuszcze nienasycone
4.52 g
18.07 g
Tłuszcze jednonasycone
3.17 g
12.69 g
Tłuszcze wielonasycone
1.34 g
5.38 g
Cholesterol
54.51 mg
218.06 mg

Witaminy w przepisie na humita

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
55.57 µg (mcg)
222.28 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.20 mg
20.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.31 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)
Retinol
44.19 µg (mcg)
176.77 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.08 mg
4.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
33.86 µg (mcg)
135.43 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
7.78 µg (mcg)
31.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na humita

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
77.15 mg
308.60 mg
Potas
214.83 mg
859.31 mg
Wapń
29.29 mg
117.17 mg
Fosfor
112.31 mg
449.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.86 mg
95.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.89 mg
3.56 mg
Cynk
0.72 mg
2.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny humita 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w humita

Lista alergenów dla humita przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser kozi miękki

Cena przygotowania humita

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kukurydza (kolba)
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser kozi miękki
200 g
7.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
55.00
Jak oceniasz przepis na humita
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób