Halloumi burger
- Ser halloumi (80 g)
- Bułka ciabatta (160 g)
- Awokado (140 g)
- Cebula (100 g)
- Ogórek (180 g)
- Rukola (50 g)
Przepis na halloumi burgera krok po kroku
Ser pokrój na prostokąty i zgrilluj na złoty kolor z każdej strony, bez dodatku tłuszczu.
Posmaruj masłem spód bułek, a następnie połóż na wierzchu plaster sera.
Następnie ułóż rukolę i dodaj kilka plasterków posiekanej cebuli.
Wierzch udekoruj plastrami ogórka i awokado.
Na kanapkę wyciśnij nieco ostrego sosu i zamknij kanapkę drugą połówką bułki.
-
Hamburgery
-
Burgery
-
Burger drwala
-
Wołowina po burgundzku
-
Mięso na burgery
-
Burger z buraków
-
Sos do burgera
-
Mini hamburgery
-
Vege burger
-
Mięso na hamburgery
-
Burger domowy
-
Sos hamburgerowy
-
Burgery z kurczaka
-
Burger wegetariański
-
Burger z kurczakiem
-
Burger wegański
-
Burger wieprzowy
-
Burger z indyka
-
Burgery
Więcej informacji na temat halloumi burgera
Halloumi burger to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy kochają burgery, jednak poszukują bezmięsnej alternatywy. Burger z serkiem sprawdza się wspaniale. Całość z dodatkiem warzyw i naprawdę fantastycznego sosu sprawdzi się wyśmienicie na letnie posiłki.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić halloumi burgery, by były naprawdę smaczne, a przy okazji bardzo łatwe, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego już w kilka chwil można ją stworzyć od podstaw. W tym wypadku potrzebna będzie patelnia grillowa lub grill elektryczny, które pozwolą na właściwą obróbkę serka, w naprawdę szybkim czasie. Zgrillowanie jest również naprawdę doskonałą opcją, gdyż dzięki niemu serki nie nasiąkają tłuszczem, nie są więc ciężkostrawne. To wspaniała opcja dla osób nawet na diecie redukcyjnej.
Przepis na halloumi burgery będzie idealnym rozwiązaniem nawet dla początkujących kucharzy, gdyż jest naprawdę niezwykle prosty. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników, które z łatwością można znaleźć w każdym większym sklepie. Króluje w nim oczywiście serek halloumi. To cypryjski przysmak, który wytwarzany jest z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego i koziego, czasami również krowiego. Dzięki temu charakteryzuje się naprawdę ciekawym smakiem. Jego receptura jest pilnie strzeżona i tylko nieliczni producenci posiadają certyfikat uprawniający do wyrobu tego przysmaku. Choć na Cyprze spożywa się niezwykle duże jego ilości, w Polsce wciąż nie jest aż tak popularny, choć z roku na rok wzrasta jego sprzedaż również w naszym kraju. To doskonała podstawa do burgera bez mięsa, ten wegetariański zamiennik zawiera bowiem sporo białka, a także cenne składniki odżywcze. To danie to doskonały pomysł na burgera z serem, który zachwyca smakiem i aromatem. To danie smaczne, szybkie i niezwykle łatwe. To proste rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Wystarczy zapakować ten pyszny ser w bułkę i dodać odrobinę warzyw, a całość skropić odrobiną smacznego sosu, by powstała kanapka doskonała.
Alergeny w halloumi burgerze
Lista alergenów dla halloumi burgera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- ser halloumi
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka ciabatta
W przepisie na halloumi burgera nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos piri piri
Wartości odżywcze halloumi burgera
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka, wapnia, a także witamin.
Energia i białka
(355g)
Węglowodany
(355g)
Tłuszcze
(355g)
Witaminy
(355g)
Składniki mineralne
(355g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.