Gulasz z sarniny
- Sarnina (600 g)
- Suszone grzyby (50 g)
- Marchewka - 2 średnie sztuki (200 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Wino czerwone wytrawne (50 g)
- Ocet winny - 3 łyżki stołowe (15 ml)
Przepis na gulasz z sarniny krok po kroku
Do pojemnika z zakryciem włóż 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 płaską łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu.
Następnie do przypraw wlej wino oraz ocet. Składniki dokładnie wymieszaj.
Mięso z sarny umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Mięso włóż do pojemnika z przyprawami, zakryj go i mięso odstaw na minimum 3 dni do lodówki (mięso codziennie wymieszaj).
W dniu przygotowania gulaszu mięso wyciągnij z lodówki na 2 godziny. W tym czasie namocz również grzyby suszone (zalej je wodą tak, aby były całkowicie zakryte).
Marchew obierz, umyj i pokrój w grubsze plastry.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Do garnka z grubym dnem dodaj grzyby z wodą z ich moczenia, cebulę, czosnek oraz marchew. Następnie dodaj mięso sarny wraz z marynatą.
Zawartość garnka wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 180 minut.
Gotowy gulasz podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat gulaszu z sarniny
Gulasz z sarniny z winem czerwonym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. W dalszej części dowiesz się jak przyrządzić pyszny, domowy gulasz z dziczyzny. Gulasz warto podać z dodatkiem ugotowanej kaszy jęczmiennej lub kaszy pęczak oraz z ogórkami kiszonymi. Przepis na gulasz z sarniny jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: sarnina, grzyby suszone, marchew, cebula, olej rzepakowy, czosnek, wino czerwone wytrawne, ocet winny, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz kolendra mielona.
A jak zrobić gulasz z sarniny? Do pojemnika z zakryciem włóż 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 płaską łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Następnie do przypraw wlej wino oraz ocet. Składniki dokładnie wymieszaj. Mięso z sarny umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Mięso włóż do pojemnika z przyprawami, zakryj go i mięso odstaw na minimum 3 dni do lodówki. W dniu przygotowania gulaszu mięso wyciągnij z lodówki na 2 godziny. W tym czasie namocz również grzyby suszone (zalej je wodą tak, aby były całkowicie zakryte). Do garnka z grubym dnem dodaj grzyby z wodą z ich moczenia, cebulę, czosnek oraz marchew. Następnie dodaj mięso sarny wraz z marynatą. Zawartość garnka wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 180 minut.
Grzyby leśne poza walorami smakowo-zapachowymi posiadają również niektóre składniki odżywcze. Znajdziemy w nich białko, ryboflawinę oraz niacynę. Do składników mineralnych obecnych w grzybach możemy zaliczyć potas, fosfor oraz magnez, miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden czy selen.
Podsumowując wiesz już, jak ugotować pyszny gulasz z mięsa z sarny. Gulasz świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad, który warto podać z dodatkiem ugotowanej kaszy jęczmiennej oraz z ogórkami kiszonymi. Domowy gulasz jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Długie marynowanie mięsa wpływa na jego kruchość oraz bardziej intensywny smak.
Alergeny w gulaszu z sarniny
Lista alergenów dla gulaszu z sarniny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
- Ocet winny
Wartości odżywcze gulaszu z sarniny
Gulasz z sarniny to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Dziczyzna stanowi doskonałe źródło białka, jednak ma bardzo charakterystyczny smak.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.