Gulasz strogonow
- Łopatka wieprzowa (1200 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Pieczarki - 15 małych sztuk (400 g)
- Marchewka - 3 małe sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Wino czerwone wytrawne (200 g)
Przepis na gulasz strogonow krok po kroku
Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę.
Obierz z łupiny cebulę i posiekaj.
Obierz marchew i pokrój w plastry.
Pokrój pieczarki.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i podsmaż.
Dodaj mięso pokrojone w kostkę i smaż przez 8 minut.
Wlej sos sojowy i 300 ml wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, duś przez 20 minut.
Dodaj marchew i pomidory z puszki, wlej wino, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką.
Gotuj całość jeszcze 20 minut.
Podawaj ze świeżym pieczywem lub gotowaną kaszą.
-
Strogonow
-
Strogonow wieprzowy
-
Zupa strogonow
-
Strogonow drobiowy
-
Strogonow z kurczaka
-
Strogonow wołowy
-
Strogonow ze schabu
-
Strogonow z wieprzowiny
-
Strogonow z indyka
-
Strogonow wieprzowy z łopatki
-
Strogonow z boczniaka
-
Gulasz z kociołka
-
Strogonow z szynki
-
Strogonow z pieczarkami
-
Strogonow Thermomix
-
Kluski do strogonowa
-
Strogonow z karkówki
-
Strogonow wegetariański
-
Strogonow
Więcej informacji na temat gulaszu strogonow
Gulasz strogonow to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepszy gulasz z pieczarkami i cebulą można także zawekować w słoiki. Przepis na gulasz strogonow jest prost, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, pieczarki, marchewka, pomidory w puszce, papryka słodka, papryka ostra, olej rzepakowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy, wino czerwone wytrawne.
Jak zrobić gulasz strogonow? Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj. Obierz marchew i pokrój w plastry. Pokrój pieczarki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i podsmaż. Dodaj mięso pokrojone w kostkę i smaż przez 8 minut. Wlej sos sojowy i wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, duś przez 20 minut. Dodaj marchew i pomidory z puszki, wlej wino, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Gotuj całość jeszcze 20 minut. Podawaj ze świeżym pieczywem lub gotowaną kaszą.
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Pomidory z puszki są dobrym pomysłem na przyspieszenie gotowania. Można je wykorzystać także poza sezonem na świeże warzywo. Mięso wieprzowe z łopatki jest bardzo dobrym źródłem białka. Łopatka wieprzowa zawiera także dużą ilość witamin z grupy B oraz żelaza i potasu.
Podsumowując prosty przepis na lekko pikantny gulasz sprawdzi się na obiad. Smaczny gulasz można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Można go także podać jako sos do placków. Gulasz można przygotować także z innego kawałka mięsa wieprzowego. Jeśli przygotowujesz gulasz w okresie letnim, użyj świeżych pomidorów zamiast tych z puszki.
Alergeny w gulaszowi strogonow
Lista alergenów dla gulaszu strogonow przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze gulaszu strogonow
Gulasz strogonow to danie zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Gulasz nie zawiera dużej ilości kalorii i jest dobrym źródłem dużej ilości składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.