Strogonow z karkówki

Opublikowano: 03.02.2022 r., 8:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Strogonow z karkówki podany z dodatkiem ryżu na niebieskim talerzu.
Strogonow z karkówki
Strogonow z karkówki to doskonała propozycja na pyszny obiad. Potrawa jest bardzo aromatyczna i syta. Tradycyjnie przygotowuje się ją z wołowiny, lecz wersja z wieprzowiną jest równie interesująca.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
475 kcal
Kcal w porcji
390 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1200 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (300 g)
  • Pieczarki 15 średnich sztuk (400 g)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Olej rzepakowy (120 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na strogonow z karkówki krok po kroku

Karkówkę pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Oczyść z gniazd nasiennych paprykę i pokrój w kostkę.

Pokrój pieczarki połówki.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj mięso i smaż 5-6 minut.

Wlej sos sojowy i 300 ml wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, duś pod przykryciem przez 30 minut.

Dodaj pieczarki, paprykę czerwoną i pomidory z puszki.

Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i gotuj 20 minut.

Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Jak oceniasz przepis na strogonow z karkówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat strogonowa z karkówki

Strogonow z karkówki to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Karkówka wieprzowa jest dość tłustym mięsem, lecz idealnie komponuje się podana w sosach z dodatkami. Przepis na strogonow z karkówki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: karkówka wieprzowa, cebula, papryka czerwona, pomidory w puszce, pieczarki, papryka słodka, papryka ostra, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, sos sojowy.

Jak zrobić strogonow z karkówki? Karkówkę pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Oczyść z gniazd nasiennych paprykę i pokrój w kostkę. Pokrój pieczarki połówki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj mięso i smaż 5-6 minut. Wlej sos sojowy i wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, duś pod przykryciem przez 30 minut. Dodaj pieczarki, paprykę czerwoną i pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i gotuj 20 minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Karkówka użyta w przepisie jest mięsem wieprzowym dość tłustym. Zawartość tłuszczu przekracza 20 procent masy. Jest jednak bogatym źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i żelaza. Karkówka wieprzowa zawiera dużą ilość białka zwierzęcego, które jest białkiem pełnowartościowym. Białko jest składnikiem niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Białko jest nam potrzebne do procesów regeneracyjnych, jakie zachodzą w naszym ciele każdego dnia. Białko jest także substratem do produkcji enzymów i hormonów takich jak insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu.

Podsumowując sprawdzony przepis jest gwarancją pysznej potrawy. Strogonow jest łatwy do zrobienia i nie wymaga długich przygotowań. Gulasz z pieczarkami możesz podać także z dodatkiem placków ziemniaczanych lub kopytek. Strogonow z karkówki można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Gulasz jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu.

Alergeny w strogonowie z karkówki

Lista alergenów dla strogonowa z karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze strogonowa z karkówki

na 100g gotowej potrawy

Strogonow z karkówki to potrawa zawierająca dużą ilość białka zwierzęcego. Danie zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych zawartych w mięsie. Potrawy nie powinny spożywać osoby na diecie redukcyjnej oraz z problemami żołądkowymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kcal)
121.99
475.75
Białko (g)
10.96
42.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany (g)
3.77
14.68
Węglowodany przyswajalne (g)
2.78
10.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
3.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz (g)
7.06
27.54
Tłuszcze nasycone (g)
1.55
6.05
Tłuszcze nienasycone (g)
5.51
21.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.89
15.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.62
6.30
Cholesterol (mg)
26.15
102.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A (µg (mcg))
18.30
71.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
1.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.62
60.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
1.51
Witamina E (mg)
0.58
2.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.38
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.87
11.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.30
51.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
189.33
738.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód (mg)
74.49
290.50
Potas (mg)
279.84
1091.38
Wapń (mg)
17.24
67.24
Fosfor (mg)
119.90
467.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.09
62.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.85
3.32
Cynk (mg)
1.38
5.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strogonowa z karkówki 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strogonowa z karkówki

Koszt składników
64.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1200 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
28.80
Za 1200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Papryka czerwona
300 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Pieczarki
400 g
15 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Koszt składników
64.60